Israëli’s hebben schoon genoeg van de rakettenterreur uit Gaza [Ryan Jones]

Raketinslag op zondag 11 november 2012 in Sderot, Zuid-Israël, [foto: Varda Goldshtein/Jerusalem Post]

Inwoners van zuidelijk Israël zeggen dat ze lang genoeg hebben geleden onder de terreur uit Gaza. Het spervuur van raketten en mortiergranaten, dat in het weekeinde begon, werd maandagochtend hervat ondanks een bestand.

Maandagochtend waren binnen een periode van 36 uur bijna 150 raketten en mortieren afgeschoten op gemeenschappen in heel het zuiden van Israël. Op veel plaatsen was schade, en zeven mensen raakten gewond tijdens de aanval, waaronder vier soldaten van wie het patrouillevoertuig werd geraakt door een antitankraket.

Zondagavond was er een korte rustperiode, naar verluidt door bemiddeling van de Egyptische inlichtingendienst, maar Palestijnse terroristen verbrak al snel de wapenstilstand met een middellangeafstandsraket, die net buiten een huis insloeg in de zuidelijke Israëlische stad Netivot, terwijl de ongeruste bewoners hun kinderen klaarmaakten voor de gevaarlijke reis naar nabijgelegen scholen. Negen personen werden wegens shock opgenomen in een ziekenhuis, en de woning werd ernstig beschadigd.

‘We hoorden een sirene, renden naar een schuilplaats en toen klonk de ontploffing,’ vertelde een inwoner van Netivot aan de Israëlische nieuwswebsite Ynet over de aanval. ‘Ik weet niet hoe lang dit zal duren. Je wordt er bang van. Kinderen op weg naar school zijn hysterisch, en er is niemand om hen te redden.”‘ Inwoners vertelden aan The Jerusalem Post, dat ze er genoeg van hebben om al tien jaar te lijden onder de aanvallen. Velen willen gewoon het gebied verlaten – wat natuurlijk precies het doel is van de terroristen, het verdrijven van de Joden van grondgebied dat zij als Islamitische grondgebied beschouwen.

Burgemeester Ruvik Danilovich van de grote zuidelijke stad Beersjeba zei dat het tijd was voor de regering om ingrijpende maatregelen te nemen en een eind te maken aan wat steeds meer een uitputtingsoorlog wordt. Danilovich vergadert met de leiders van andere lokale gemeenschappen voordat hij dinsdag een bespreking heeft met premier Benjamin Netanyahu.

Zondag waarschuwde Netanyahu, dat als de raketbeschietingen niet ophouden, Israël feller zou reageren. ‘De wereld moet begrijpen dat Israël niet werkeloos toekijkt bij pogingen om ons aan te vallen. Wij zijn bereid om er harder op te reageren’, aldus de premier. Een soortgelijke dreiging kwam van de minister van defensie Ehud Barak, en zelfs de gematigde president Shimon Peres zei dat de ‘idiote’ raketaanvallen vanuit Gaza een ‘snelle en sterke’ reactie van Israël rechtvaardigen.

Israëlische militaire functionarissen zeggen al meer dan een maand, dat een nieuwe grondinvasie van Gaza slechts een kwestie van tijd is, omdat de enige manier om de raketbeschietingen echt te stoppen is de terroristen uit te roeien in huis-aan-huis gevechten. Maar veel Israëli’s blijven sceptisch over de dreigingen van hun leiders, omdat zij zich herinneren dat de regering alleen dan ingrijpende maatregelen neemt wanneer er een aanzienlijk aantal Joodse doden is, uit angst voor internationale veroordeling.

door Ryan Jones

Hieronder een videoverslag van The Jerusalem Post van 11 november 2012. In de korte documentaire uiten enkele inwoners van Sderot hun wanhoop over de rakettenterreur die een normaal leven ontwricht. Video: Hadas Parush en verslag van Ben Hartman. Het volledige verslag kan u hier lezen.


Bronnen:

  1. Israel Today Israel: Gaza rockets continue; Israelis have had enough door Ryan Jones
    Vertaald door Israel Today Nederland als: Israëli’s hebben genoeg van raketten uit Gaza

Gerelateerd:

  • 1 miljoen Israëli´s zoeken dekking voor raketaanvallen [lees]
  • Alles over de terreur op Brabosh.com in de rubrieken “Sderot” (30 artikels) en “Terrorisme” (149 artikels)