Israël vuurt voor het eerst sinds 1973 waarschuwingsschoten op Syrië af [Xander]

Israël heeft waarschuwingsschoten afgevuurd aan de Syrische grens in de Golan. De vrees dat Israël kan betrokken geraken in de burgeroorlog tussen een rebellenleger en het Syrische regime komt snel dichterbij.

Israël heeft voor het eerst sinds de Yom Kippuroorlog in 1973 waarschuwingsschoten op Syrië afgevuurd nadat er voor de vierde keer in ruim een week een mortiergranaat vanuit Syrië op Israëlische grondgebied was terechtgekomen. Minister van Defensie Ehud Barak had Syrië eerder deze week al gewaarschuwd dat nieuwe beschietingen niet langer onbeantwoord zullen blijven.

De granaat die vanochtend de grens op de Golanhoogte passeerde en in de buurt van een Israëlische plaats ontplofte werd afgevuurd door een Syrische legereenheid. Hoewel het in alle gevallen waarschijnlijk om verdwaalde projectielen gaat die het gevolg zijn van de burgeroorlog in dat land is het geduld van Israël na het vierde incident op.

‘Israël op alles voorbereid’
Het Israëlische leger heeft opnieuw een klacht ingediend bij de VN troepen in het gebied en gewaarschuwd dat nieuwe beschietingen voortaan een hard antwoord kunnen verwachten. Premier Netanyahu, die toch al zijn handen vol heeft aan de massale Palestijnse raketbeschietingen van de afgelopen 24 uur, zei de ontwikkelingen rond de grens met Syrië nauwlettend te volgen en ‘voorbereid is op iedere ontwikkeling.’

De afgelopen week waarschuwde Israël de Syrische president Bashar Assad dat hij zich in de buurt van de Golanhoogte moest inhouden bij zijn aanvallen op de rebellen. De strategische Golan werd in 1967 door Israël veroverd nadat Syrië, Egypte en Jordanië gezamenlijk een oorlog begonnen om de Joodse staat te vernietigen.

Israël heeft tot nu toe alles gedaan om buiten het Syrische conflict te blijven, bevreesd om opnieuw het doelwit te worden van een regionale oorlog. Een week geleden waarschuwde stafchef generaal Benny Gantz de Israëlische troepen op de Golanhoogte dat het geweld in Syrië alsnog kan overslaan naar Israël. (2)

door Xander


Bronnen:

 1. Xander Nieuws: Israël vuurt voor het eerst sinds 1973 waarschuwingsschoten op Syrië af
 2. Haaretz: For first time since Yom Kippur War: Israel fires warning shot at Syria door Gili Cohen

Gerelateerd:

 • Wordt Israël meegesleept in Syrische burgeroorlog? door Ryan Jones [lees]
 • Assad organiseerde provocaties aan de grens met Israël [lees]
 • Syrische burgers werden betaald om Israëlische grens te bestormen [lees]
 • Israël overweegt militaire interventie als Syrië valt om bewapening van Hezbollah te beletten door Xander [lees]
 • Duizenden Israëlische Arabieren betogen tegen het bloedige Syrische regime [lees]
 • IDF gaat vóór 20 september mijnenvelden aanleggen langsheen Syrische grens [lees]
 • Hezbollah parlementslid ontvouwt plannen hoe Israël vernietigd zal worden [lees]
 • Syrisch president Assad: Verzet tegen de bezetting van de Golan is een nationale plicht [lees]
 • Israël kan zich onmogelijk volledig terugtrekken uit de Golanhoogte [lees]
 • Israëlisch-Arabische soldaten op oefening in de Golan: Twee talen, één boodschap [lees]
 • Waarom Syrië nooit de Golan Hoogten mag terugkrijgen [Dry Bones cartoon] [lees]

3 gedachtes over “Israël vuurt voor het eerst sinds 1973 waarschuwingsschoten op Syrië af [Xander]

 1. heb je dat ooit anders geweten Jenny? Saddam deed het al,Assad doet het nu ook weer..
  het erge van de zaak is dat als de Turken reageren men dat afdoet als “het verdedigen van zijn grenzen en zijn bewoners”
  als Israel zich verdedigt spreekt men van “agressie vanwege Israel” …raar wereldje niet?

  Like

 2. Ik denk dat een aanval met 2 F16’s en 4 F15’s genoeg moet zijn om Assad een post-natale abortus te geven.

  Maar aan de andere kant: als de arabieren elkaar afmaken zou ik er niet zo veel aan willen ingrijpen. Hoe je het went of keert: zolang ze elkaar bezig houden hebben we er minder last van. Klinkt hard maar een bepaalde vorm van eigenbelang gaat toch voor het algeme belang (wat over het algemeen toch anti-Joods/Israel is)

  Elke kogel die ze op elkaar vuren kan niet meer naar ons toe… alleen laat ze wat beter mikken.

  Like

Reacties zijn gesloten.