Gaza vuurt 100 raketten op Israël? De media zwijgt net zolang… tot er Palestijnen sneuvelen

De afgelopen 24 uren, hebben Palestijnse terroristen vanuit Gaza zowat 70 raketten en mortiergranaten afgeschoten op Israël, waarbij drie Israëliërs werden gewond, enorme materiële schade werd veroorzaakt en ruim een miljoen inwoners in het zuiden van de Joodse staat dwong in schuilkelders.

In feite, worden de raketten op regelmatige basis afgevuurd op Israël. Eind oktober 2012 waren reeds meer dan 800 raketten vanuit Gaza gelanceerd tegen Israël sinds januari 2012.

Maar wat heeft de media dan nodig om recht te veren en te berichten over de veiligheidssituatie in Israël die door terroristen in Gaza steeds in het gedrang wordt gebracht?

Niet het vuren van een anti-tank raket op een Jeep van het IDF aan de Israëlische kant van de grens van Gaza op zaterdag jongstleden waarbij vier Israëlische soldaten werd gewond. Dit nieuws werd opgevangen door de diensten van het persagentschap AP, maar werd wereldwijd niet heruitgezonden door alle andere media.

Niet het opblazen van een massieve tunnel die liep vanuit het zuiden van Gaza naar Israël door Palestijnse terroristen op donderdag jongstleden, nieuwsfeit dat ook door het AP werd vermeld en doorgegeven maar nagenoeg nergens door de reguliere pers werd overgenomen. En nog minder de barrages raketten die werden afgevuurd op Israël haalden de krantenkoppen in de internationale pers.

Wanneer het over de belangrijkste mediakanalen gaat zien wij twee tendensen aan het werk:

1. If it bleeds, it leads [“pas als er (Palestijns) bloed vloeit wordt het opeens nieuws”]: Tenzij er Palestijnen worden gedood of verwond, is het eenvoudig geen nieuws. Natuurlijk vervormt dit de kijk op de situatie omdat Israël maatregelen heeft moeten treffen om zijn burgers tegen de raketaanvallen te beschermen.

De schuilkelders, het antirakettenschild Iron Dome en het gebruik van sirenes om te waarschuwen tegen de aanvallen, hebben ervoor gezorgd dat aantal slachtoffers onder de burgerbevolking betrekkelijk laag is gebleven. Maar het is niet omdat Israëliërs niet in tastbare aantallen sterven, dat dit de ernst van de situatie vermindert en het lijden van de bewoners in het zuiden van Israël zou verzachten, integendeel.

In het recentste voorbeeld, zijn verscheidene Palestijnen gestorven en ca 30 anderen verwond als resultaat van de tegenacties van Israël tegen de terroristen. Slechts totdat dit gebeurde hebben de media nagelaten te berichten over de snel verslechterende situatie.

2. Het begon allemaal toen Israël begon terug te vuren: Dankzij de erg late aandacht en het oppikken van het verhaal door de reguliere media, concentreerden vele krantenkoppen zich op de Israëlische tegenaanvallen en de Palestijnse sterfgevallen, eerder dan dat het Palestijnse terrorisme en de rakettenterreur die Israël als voor een aanzienlijk lange tijd hebben geteisterd voorafgaand aan deze meest recente escalatie van het geweld.

Hieronder enkele typische voorbeelden van eenzijdige berichtgeving in de Belgische kranten, maar ik had evengoed om het even welke andere buitenlandse kranten kunnen citeren, vermits ze allemaal van dezelfde internationale persagentschappen hun nieuws genereren (AP, AFP, Reuters, Belga enz.)

Krantenkoppen van zaterdag 10 november 2012 (De Standaard; Het Laatste Nieuws; Het Nieuwsblad; De Morgen):

De media bewijzen ons een slechte dienst wanneer zij falen om te berichten over de Palestijnse raketten die afgevuurd worden vanuit Gaza, die het dagelijkse leven van de bewoners in het zuiden van Israël totaal ontwrichten, enkel omwille van het feit dat er (nog) niet op massale wijze slachtoffers worden gemaakt. Indien de media de gewelddadige aanvallen vanuit Gaza blijft negeren, zullen om het even welke Israëlische operaties om het terrorisme een halt toe te roepen, verstoken blijven van elke essentiële context, die enkel bijdraagt aan het (verwrongen) beeld van Israël als de provocateur en agressor.

Neem een blik op uw lokale media. Hoe brengen zij dit verhaal? Brengen zij het uberhaupt wel?

! vrij naar een artikel van Simon Plosker (Honest Reporting)


Bronnen:

 1. Honest Reporting: Israel Under Fire: Media Holds Off Until Palestinians Die door Simon Plosker
 2. Joods Actueel: Raketaanvallen uit Gaza legt openbaar leven stil in Zuid-Israël, Belgische pers haalt oorzaak en gevolg door elkaar [lees]

Gerelateerd:

 • Waarom Israël elke militaire oorlog wint maar de propagandaoorlog verliest… [lees]
 • Oorlog in Gaza: Hoe Israël de mediaoorlog verloor [lees]
 • Niks begrepen van het M-O conflict? Beschuldig dan niet Israël maar de media [lees]
 • Regels en richtlijnen voor Westerse verslaggeving omtrent het Midden-Oosten [lees]
 • De manipulaties van de Nederlandse media tijdens het Gazaconflict onthuld [lees]
 • Onverholen afkeer voor Israël in Nederlandse media: NOS en het Israëlische virus door Missing Peace [lees]
 • Volgens Reuters zijn het al lang niet zomaar ‘Joodse kolonisten’, het kan nog erger… [lees]
 • Partijdige BBC betaalde 315.000 € om positief rapport over Israël weg te moffelen [lees]
 • Geen gebrek aan Westerse en internationale aandacht voor Palestijnse terreurgroepen [lees]
 • Kwatong Lisbeth Imbo (Radio1): Joodse Lobby manipuleert achter de schermen de politiek [lees]
 • Mediadeskundigen klagen berichtgeving in Vlaamse pers aan [lees]
 • Kunnen Vlaamse journalisten denken ? door Martien Pennings [lees]
 • Vertrouw nooit de media als het over Israël gaat, en zeker nooit de VRT [lees]
 • Rudi Vranckx belooft de Slager van Damaskus te stoppen met eigen volk af te slachten [lees]
 • Jodenbashing en Israëlbashing op de VRT [lees]
 • VRT davert op grondvesten na nieuwe klachten. Rudi Vranckx: ik moest Israëlbashen of anders buiten! [lees]
 • De Openbare Omroep VRT en haar obscene obsessie voor Israël [lees]
 • De VRT en Hamas samen tegen de Joodse staat Israël [lees]
 • VRT-Canvas en Israël: kritisch of gewoon antisemitisch? Hoor het ook eens van Hans Knoop [lees]

Een gedachte over “Gaza vuurt 100 raketten op Israël? De media zwijgt net zolang… tot er Palestijnen sneuvelen

 1. “Al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel”!

  De “Media” en haar werknemers worden met de dag ongeloofwaardiger, kijk naar de ‘heilige koe, de BBC. De waarheden die nu aan het licht zijn gekomen zijn nog maar de top v.d. ijsberg. Er ligt in diezelfde doofpot ook nog een groot onderzoek tegen de anti Israelische/pro Arabische bias van de BBC.

  Het wordt tijd dat onze mediavrienden eens flink hun huisvuil gaan opruimen en competente medewerkers gaan aantrekken, die kennis van zaken hebben en weten waar ze voor aangesteld zijn……. neutraal nieuwsfeiten overbrengen!

  Like

Reacties zijn gesloten.