Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië

Militanten van het rebellenleger nemen de Syrische strijdkrachten van Assad onder vuur.

Syrische strijdkrachten bestormden en doorzochten in Damascus de kantoren van twee regeringsambtenaren van Hamas afgelopen maandag, in wat sommigen zeggen dat het deel uitmaakt van een grotere repressie tegen de Palestijnen in het land, waarvan zij vrezen dat dit zelfs kan leiden tot een massale deportatie van Palestijnse vluchtelingen.

Khaled Meshaal
Vrienden voor het leven: Hamasleider Khaled Meshaal en president Ahmadinejad

In een verklaring die woensdag verscheen op de officiële website van Hamas, berichtte de Islamitische Palestijnse beweging dat de Syrische strijdkrachten het kantoor en het appartement van Hamas’ belangrijkste politieke leider Khaled Meshaal op 5 november zijn binnengevallen en de hele inboedel in beslag namen.

Daarop gingen de strijdkrachten verder met de auto’s van Meshaal in beslag te nemen en de kantoren te sluiten. Afgelopen dinsdag, herhaalden de Syrische strijdkrachten diezelfde activiteit in het kantoor van de officiële vertegenwoordiger van Hamas Imad al-Alami.

Leiders van Hamas verlieten het hoofdkwartier in Damascus in januari 2012, verwijzend naar de brutale afschaffing door het regime van de protesten van de oppositie. De beweging had tot dan nochtans een kleine aanwezigheid in Damascus gehandhaafd. Volgens Reuters, werden de kantoren bewaakt door leden van Hamas.

Een niet bij naam genoemde regeringsambtenaar van Hamas vertelde aan de krant Al-Quds Al-Arabi die in Londen zijn kantoren heeft, dat het doel van de inval materiaal in handen te krijgen dat zich bevond in één van de kantoren van Hamas. Hij drukte zijn vrees uit dat het Syrische regime spoedig zal beginnen met het deporteren van de Palestijnse vluchtelingen van het land.

Woordvoerder Salah Bardawil van Hamas vertelde tegenover de krant dat de Syrische strijdkrachten de kantoren met rode was verzegelden maar dat dit geen effect heeft gehad, sinds de kantoren al maanden gesloten waren. Bardawil erkende een verslechtering in de relaties van Hamas met Iran sinds zijn leiders Syrië hadden verlaten.

De politieke leiding van Hamas vestigde zich in 1999 in Damascus nadat deze werd gedeporteerd uit Amman door de pas gekroonde Jordaanse Koning Abdullah II, maar de relaties met het regime van Assad verzuurden geleidelijk aan als gevolg van het toenemend geweld in 2011. Op 1 oktober 2012 beschreef de Syrische televisie Meshaal als “ondankbaar en verraderlijk” na zijn vlucht uit Syrië.

De leiders van Hamas wonen nu verspreid over Qatar, Egypte en de Gazastrook. Ondertussen, hebben de Palestijnen die in de vluchtelingenkampen leven steeds meer te lijden onder het Syrisch geweld van de voorbije maanden. In maart explodeerde een bomauto in het grootste vluchtelingenkamp van het land, Yarmoek, dat zich bevind aan de rand van Damascus. In augustus werden naar verluidt meer dan 20 Palestijnse vluchtelingen in het kamp gedood door mortiergranaten die werden afgeschoten door Syrische soldaten.

Maar de Palestijnen hebben ook hun bloed vergoten in de dienst van het regime. Onlangs, vochten Palestijnse militanten, die behoren tot de Palestijnse terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Bevel (PFLP-GC) en geleid worden door commandant Ahmed Jibril, tegen de rebellen die afgelopen maandag het vluchtelingenkamp van Yarmoek binnendrongen.

Ondertussen werd de bekende in Syrië geboren Palestijnse acteur, Mohammed Rafeh, deze week in Damascus doodgeschoten, naar verluidt als afstraffing voor zijn steun aan het regime van Assad. Toen de onrust van Syrië vorig jaar begon, hebben de Palestijnen getracht om aan de kant te blijven staan. Maar de laatste maanden begonnen vele Palestijnen de opstand te steunen hoewel zij erop aandrongen dat het verzet tegen het regime vreedzaam zou moeten zijn.

Vorige woensdag telefoneerde Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, met de internationale gezant aan Syrië Lakhdar Brahimi en verzocht hem om dringend namens de Palestijnse vluchtelingen die in de kampen leven, tussenbeide te komen, berichtte het officiële persagentschap WAFA. Abbas vertelde Brahimi dat de Palestijnen uit het het “interne conflict” zouden moeten worden gehouden dat woedt in Syrië.

Naamloze bronnen van de PLO vertelden tegenover de krant Al-Quds Al-Arabi dat zij vreesden dat Assad uit wanhoop tot “waanzinnige” acties zijn toevlucht zou kunnen nemen en beginnen met de deportatie van de Palestijnse vluchtelingen die in Syrië leven en waarvan hun aantal geschat worden op ca. 500.000 mensen.

door Elhanan Miller


Bronnen:
(1) The Times of Israel: Hamas offices in Syria raided, adding to fears of Palestinian deportations door Elhanan Miller

Gerelateerd:

  • Syrisch leger sluit in het hele land de kantoren van de Gazaanse terreurorganisatie Hamas [lees]
  • Syrisch leger doodt twee Hamasleiders in Palestijns vluchtelingenkamp Deraa in Syrië [lees]
  • Syrië boos op Hamasleider Khaled Meshaal omwille afwijzen van beschermheer Bashar Assad [lees]
  • Frans-Syrische auteur: Geen binnenlands conflict in Syrië maar Zionistisch complot [lees]
  • Syrische gezant in Teheran: Wij zijn in staat van oorlog met Tel Aviv door Dudi Cohen [lees]