België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren

“Israël zegt u? Nooit van gehoord.”
België en zijn minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders
zijn geen vrienden van de Joodse staat.

Het Belgische Buitenlandse Ministerie heeft het idee verworpen van het classificeren van Hezbollah als een terreurorganisatie maar staat niettegenstaande dat open voor het nemen van sancties tegen bepaalde onderdelen van de organisatie.

Wij geloven dat het zin heeft om, in plaats van Hezbollah in zijn geheel te beschouwen, wij de gewapende facties of individuen zouden kunnen isoleren. Deze methode heeft zijn verdiensten bewezen en is een poging waard,” schreef Michel Malherbe donderdag j.l. in een email aan The Jerusalem Post.

Michel Malherbe (afb. rechts) is sinds 9 mei 2011 de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ministerie dat geleid wordt door minister Didier Reynders van de Franstalige liberale partij Mouvement Réformateur (MR).

“België is natuurlijk niet naïef. Wij hebben geen eigen personeel ter plaatse zitten, toch realiseren wij ons volkomen dat Hezbollah, om het zachtjes uit te drukken, een dubieuze, donkere kant heeft. Nochtans beseffen wij ook dat wij slechts op de situatie kunnen wegen door een samenhangende Europese positie. Vandaar dat wij de polarisatie onder de 27 lidstaten van de EU niet willen verhogen, maar integendeel de mening van de meerderheid willen versterken,” voegde de Belgische woordvoerder eraan toe.

“Die Europese mening wordt beïnvloed door het feit dat Hezbollah tevens een speler is op het politieke toneel in Libanon. Syrië staat in vuur en vlam; Hezbollah veroordelen in zijn totaliteit kan de regionale situatie nog verergeren. U moet zich ook realiseren dat België nog steeds troepen levert aan UNIFIL,” de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon, zei Malherbe.

Gevraagd wat hij vond van de antisemitische uitspraken van Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, en of zij in overeenstemming zijn met de definitie van de EU van het moderne antisemitisme, weigerde de woordvoerder commentaar te geven. Naar verluidt deed Hassan Nasrallah, de leider van de militante groep Hezbollah, de volgende beruchte uitspraak: “Als wij de volledige wereld zouden afspeuren naar iemand die laffer, verachtelijker, zwak en slap van geest, opinie, ideologie en religie is, zouden wij nergens iemand kunnen vinden zoals de Jood. Let wel, ik heb niet Israëliër gezegd.”

Frankrijk wordt algemeen bekeken als de belangrijkste hindernis onder de belangrijkste Europese machten voor het aanwijzen van Hezbollah als een terreurorganisatie. Eind oktober heeft John O. Brennan, de chef voor de bestrijding van het terrorisme in de regering Obama, de Europeanen afgekraakt voor het nalaten om Hezbollah in de ban te slaan. “Laat me duidelijk zijn,” dat de Europese oppositie tegen een ban “het ons veel moeilijker maakt om onze landen en burgers te beschermen,” zei Brennan sprekend in Dublin.

Het Duitse ministerie voor Buitenlandse Zaken vertelde aan de Jerusalem Post dat het land een verbod van Hezbollah “overwoog”. Duitsland constateerde in 2012 in eigen land een toename met 950 Hezbollah leden. De Nederlandse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken bepleitten onlangs het plaatsen van Hezbollah op de terreurlijst van de Europese Unie. Hezbollah wordt in Nederland als groep reeds illegaal beschouwd. Het Verenigd Koninkrijk heeft enkel zijn gewapende vleugel verboden.

De Amerikaanse en Israëlische overheidsambtenaren geloven dat er een gezamenlijke Hezbollah-Iraanse operatie zat achter de zelfmoordbomaanslag op een toerismebus in het Bulgaarse Burgas in juli jongstleden, waarbij vijf Israëliërs en de Bulgaarse buschauffeur om het leven kwamen.

door Benjamin Weinthal


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Belgium rejects putting Hezbollah on EU terror list door Benjamin Weinthal
 2. The Gatestone Institute: Where Would Hezbollah Be Without the EU? door Douglas Murray

Gerelateerd:

 • Volgens Europese Unie is Hezbollah geen terreurorganisatie maar een gewone politieke partij [lees]
 • De gewapende militie Hezbollah is geen politieke partij maar een terreurorganisatie door Tzipi Livni [lees]
 • Ongelooflijk: Europese Unie steunt de door Iran gesponsorde Hezbollah door Peter Martino [lees]
 • De Europese linkerzijde heeft een probleem met Joden en met de Joodse staat door Colin Shindler [lees]
 • Hezbollah-strijders worden in Europa ongemoeid gelaten door Arne Hankel [lees]
 • VS waarschuwt: Hezbollah kan op elk ogenblik en zonder waarschuwing toeslaan in Europa [lees]
 • Hoog tijd dat de Europese Unie de terreurorganisatie Hezbollah in de ban slaat door Benjamin Weinthal [lees]
 • België schenkt 850.000 euro belastinggeld aan anti-Israëlische organisaties [lees]
 • Alles over ‘België is geen vriend van Israël’ op Brabosh.com [lees]

3 gedachtes over “België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren

 1. Die woorvoerder is een lafaard ,bang om zijn luxe baan te verliezen en die Reinders ie een geweldige en onbetrouwbare draaikont.

  Like

 2. Belgie levert nog stééds “troepen” aan UNIFIL. Wat voor “troepen”? Een paar Belgische soldaten? Wat oud materieel? Dit antwoord is net zo belachelijk als het héle UNIFIL gebeuren.

  UNIFIL: Het klinkt zéér heldhaftig, maar is niet meer dan een bijeenraapsel van soldaten uit de hele wereld die niets willen en/of kunnen helpen/doen om de “vrede” te handhaven. En gelijk hebben ze want de ‘niet terroristische Hezbollah blaast ze in één poef van de planeet.

  Like

Reacties zijn gesloten.