Turkije begint schijnproces tegen Israëlische militaire leiders ivm debacle Mavi Marmara

Voor iedereen die, ondanks het voorbije decennium van Turkse buitenlandse politiek, nog steeds gelooft dat de Turkse regering meer geïnteresseerd is in vrede dan in het aanzetten tot haat jegens Israël, mag na de Turkse beslissing om een schijnproces te houden tegen Israëlische leiders, hierbij zijn laatste illusies definitief opbergen.

De Turkse krant Hürriyet berichtte:

Het Mavi Marmara proces, het grootste internationale proces dankzij de deelname van afgevaardigden afkomstig uit 37 landen, zal morgen aanvatten in de rechtbank Çağlayan van Istanboel [Istanboel’s Zevende Hoog Strafhof]. Aanklagers eisen levenslange gevangenisstraffen voor generaal Gabi Ashkenazi, voormalig Stafchef van het IDF,  Eliezer Alfred Marom, voormalig Commandant van de Israëlische Zeemacht, Majoor-generaal Amos Yadlinir, chef van de Militaire Inlichtingendienst en brigade-generaal Avishai Levi, voormalige chef van de Inlichtingendienst van de Luchtmacht, aldus berichtte Gülden Sönmez, bestuurslid van de Stichting voor de Rechten van de Mens (Humanitarian Aid Foundation/İHH).

Vooral geen rekening houden met het feit dat de Verenigde Naties het incident hebben onderzocht en Israël grotendeels vrijspraken. En het feit negerend dat de IHH geld naar al-Qaeda doorsluist. Het proces is hoe dan ook belangrijk omdat het opnieuw aantoont hoe de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan de rechterlijke macht minder beschouwt als een middel voor een onafhankelijke justitie maar eerder het eerder misbruikt als een mechanisme voor politieke showprocessen. Het toont tevens aan hoezeer diegenen in Israël en Amerika om de tuin werden geleid die geloven dat het vergoelijken van ideologen zoals Erdogan ooit  een bijdrage kunnen leveren om het conflict op te lossen.


Getipt door Tiki S.: “Turkse scherpzinnigheid!”

Bronnen:
(1) Commentary Magazine: Turkey Puts Israel on Trial door Michael Rubin
(2) Ynet: Turkish court tries Israelis in Gaza flotilla case door Associated Press

Gerelateerd:

  • Israël wacht nog steeds op verontschuldigingen van Turkije voor Mavi Marmara [lees]
  • Palmer Rapport: conclusies over incident met Turkse Mavi Marmara positief voor Israël [lees]
  • Minister Yaalon: Geen verontschuldigingen tegenover Turkije voor incident Mavi Marmara [lees]
  • Onderzoeksrapport over Flotilla 2010: Israëlische blokkade van Gaza is legaal [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.