Nieuwe pro-Israëlische Arabische partij doet mee aan parlementsverkiezingen [Ryan Jones]

Plaatje uit “Avoda Aravit” (Arabisch labeur), een in Israël bijzonder populaire sitcom op de Israëlische televisie, die nagenoeg helemaal geproduceerd en uitgevoerd wordt door Israëlische Arabieren. Op het plaatje Sayed Kashua (4de onderaan van L. naar R.), een erg populaire standup-comedian en ster van de sitcom, waarin allerhande scenes worden opgevoerd die handelen over culturele en andere uitdagingen waarmee Israëlische Arabieren dagelijks te kampen hebben.

Pro-Israel Arab party to run in next Knesset election

door Ryan Jones – Israel Today [israeltoday.co.il]
vert. Israel Today NL [israeltoday.nl]

De komende vervroegde Israëlische verkiezingen worden zeker interessanter, nu bekend is gemaakt dat een nieuwe zopas gevormde Arabische politieke partij die de Joodse Staat wil steunen, meedoet aan de parlementsverkiezingen op 22 januari 2013. [Lees hier op Brabosh.com: “Israëlische Arabieren richten nieuwe pro-Israëlische politieke partij op” van 27 april 2012]

Het Israëlische Channel 2 News bracht vrijdag een uitzending over de nieuwe partij, die naar verluidt zal bestaan uit ‘bekende’ Arabische publieke figuren. Een van de organisatoren van de nieuwe partij vertelde Channel 2, ‘We zijn moe van Arabische Knessetleden die meer bezig zijn met buitenlandse politiek in de Arabische wereld dan met het Palestijnse volk.’

Hij verwees naar het feit, dat de drie Arabische partijen die momenteel in de Knesset zitten, bestaan uit parlementsleden die het grootste deel van hun tijd besteden aan het veroordelen en ondermijnen van Israël en het samenwerken met zijn vijanden. Het doel van de nieuwe partij is om zijn taak uit te voeren: het echt vertegenwoordigen van zijn kiezers; hij zal zich daarom bezig houden met het verbeteren van de levens van de Arabische bevolking van Israël.

Eerder deze zomer berichtten we over een bekende Arabier uit Galilea, die plannen maakte voor de vorming van een pro-Israëlische Arabische Knesset partij. Sarhan Bader, een lokale activist van de Likoedpartij, vertelde toen aan The Jerusalem Post, dat ook hij moe was van Israëls huidige Arabische parlementsleden, die de gemeenschap op een verkeerde manier vertegenwoordigen.

‘De meeste Arabische burgers zijn voorstander co-existentie, samenwerking en leven in harmonie met Joodse Israëli’s,’ zei hij. ‘De andere Arabische partijen leggen te veel nadruk op de Palestijnen en buitenlandse Arabieren. Maar het is veel belangrijker om de Arabieren in Israël te dienen, die hier willen leven in vrede met onze Joodse neven en nichten.’

Het is nog niet duidelijk of Bader deel zal uitmaken van de nieuwe Arabische partij die zich presenteerde op Channel 2, of dat twee pro-Israëlische Arabische partijen campagne gaan voeren voor zetels in de volgende Knesset.

Hoezo Apartheid? In Israël?

In Israël hebben Arabieren dezelfde rechten en plichten als de Joodse Israëliërs. Op het plaatje: in 1999 werd de Israëlisch-Arabische moslima Rana Raslan afkomstig uit Haïfa verkozen tot Miss Israël 1999. Rana werd geboren uit een islamitische vader en christelijke moeder, de derde van vier kinderen. Haar ouders scheidden toen ze 13 was, haar vader hertrouwde met een Joodse arts en kregen een zoon. Vandaar dat Rana een Jood als ​​broer heeft. “Mijn winst is het bewijs dat we allemaal mensen zijn en dat we hier kunnen samenleven, Joden en Arabieren, en dat wij één zijn,” zei Rana het moment na haar kroning, en voegde eraan toe: “Schoonheid is niet natie gebonden, het is universeel aangemaakte rijkdom, maar ik twijfel er niet aan dat ik gekozen ben omdat ik mooi en slim ben.” Datzelfde jaar deed ze nog mee om het kroontje van de Miss Universe competitie. Hierbij droeg ze de Davidster op haar avondjurk om haar solidariteit met Israël uit te drukken.