Gezamenlijke persconferentie van premier Netanjahoe en de Italiaanse premier Mario Monti [video]

Premier Netanjahoe werkt intussen naarstig verder om zijn politieke banden met buitenlandse leiders verder te verstevigen. Gisteren was de Italiaanse premier Mario Monti op bezoek in Israël. Leuk vond ik het grapje van Netanjehoe toen hij in zijn openingszin het volgende zei:

“Ik wil u en uw delegatie graag verwelkomen in Jeruzalem. Wij hebben vele dingen gemeenschappelijk, wij hebben oren naar [dezelfde] waarden en ideeën en dat we beiden kampioenen zijn in het bezitten van antiquiteiten [uit de periode] van het Romeinse Jeruzalem. Ik moet wel zeggen dat onze betrekkingen thans veel beter zijn dan toen het geval was [ten tijde van de Romeinse bezetting], maar er waren de vele bijdragen tot de Westerse beschaving.”

Een en ander toverde een brede glimlach op het gezicht van de Italiaanse premier Monti.

Beide premiers zullen op dat ogenblik wel even teruggedacht hebben aan de Italiaanse Romeinse verovering van Israël in 66 na Chr.; de verwoesting door de Romeinen van de 2de Joodse Tempel van Jeruzalem en de vervolging en verdrijving van de Joden uit het Land van Israël in 70 na Chr.; later de belegering in het Fort van Masada van de Joodse gemeenschap in de lente van 73 na Chr. door de Romeinse gouverneur van Judea Lucius Flavius Silva; en last but not least een laatste groot Joods verzetsnest in Judea dat door de Romeinen bloedig werd onderdrukt met name de Bar Kochba opstand tussen 132–136 na Chr. Het zijn met name de Italianen geweest (toen nog Romeinen genoemd) die de facto de soevereine Joodse staat in die tijd vernietigd hebben.

De Italianen Romeinen zullen nog tot 324 na Chr. tevergeefs ijveren om de Joodse identiteit van het Land van Israël volledig uit te vagen. Waarna de volgende reeks bezetters hetzelfde zullen trachten te doen. Na de verwoesting van de Joodse staat en de uitdrijving van het Joodse volk door de Romeinen en de vele opeenvolgende bezetters van het Land van Israël zal het tot 14 mei 1948 duren vooraleer de Joden de laatste bezetter [Groot-Brittannië] verdreven hadden en het Joodse volk in zijn millennia oude heimat weer de soevereiniteit over het land van zijn voorvaderen zal verwerven.

Middeleeuwse gravure. De voorvaders van premier Mario Monti, de Italianen Romeinen, slagen de laatste Joodse opstand neer in het Land van Israël die geleid werd door Bar Kochba [132-136 na Chr.] [bron].

Een gedachte over “Gezamenlijke persconferentie van premier Netanjahoe en de Italiaanse premier Mario Monti [video]

  1. Mooie woorden werden er weer gesproken maar ik hoop echt dat de banden tussen de EU en Israël strakker/sterker worden. Op allerlei gebieden (NAVO????).

    Bij het voetbal is dat al het geval (Israëlische ploegen worden gewoon bij de Europa League in gedeeld).

    Like

Reacties zijn gesloten.