President Morsi belooft de Gazanen steun maar handhaaft de Egyptische blokkade van Gaza [EoZ]

Morsi promises lots of lip service for Gazans

Morsi belooft de Gazanen veel lippendienst

door Elder of Ziyon [EoZ]

In de Engelstalige editie van de Egyptische krant Al Ahram stond gisteren 24.10 het volgende bericht:

“Morsi vows ‘to stand by Palestinians without declaring any war”:

‘President Mohamed Morsi verklaarde woensdag dat Egypte zijn uiterste best doet om de Palestijnen te steunen in hun strijd tegen de Israëlische bezetting “zonder daarbij de oorlog te verklaren tegen om het even wie.” Morsi sprak op de nationale televisie naar aanleiding van het Islamitische Offerfeest dat vrijdag begint. “Wij zullen nooit een aanslag of belegering van het Palestijnse volk accepteren. Egypte voorziet Palestina van alles wat het nodig heeft zoals voedsel en kleding,” zei hij.

“Het bloed van de Palestijnen is ons bloed, hun leven is ons leven en hun pijn is onze pijn. Niettegenstaande betekent Palestina steunen niet dat we de oorlog zullen verklaren tegen om het even wie,” voegde hij eraan toe verwijzend naar Israël, zonder die staat expliciet bij de naam te noemen, waarmee hij hetzelfde patroon volgt in zijn toespraken sinds zijn inauguratie als president van Egypte.

Wel ja, feit is wel dat het overgrote deel van voedsel en kleding voor Gaza via Israël wordt ingevoerd en een ander deel via de smokkeltunnels aan de Gazaanse grens met Egypte ter hoogte van Rafah. Een officieuze maar wel illegale smokkelhandel waar zowel Hamas evenals de corrupte Egyptische autoriteiten veel taksen op heffen en een flinke duit aan overhouden.

Helemaal niets van wat Morsi belooft of doet bereikt officieel Gaza. De gratis brandstof en olieproducten worden door Qatar geleverd. Ook daar heeft Egypte helemaal niets mee te maken. Integendeel. Het is in feite Egypte zélf dat twee maanden geleden besloot om alle brandstofleveringen aan Gaza te blokkeren.

Samengevat: Morsi voorziet de Gazanen helemaal niet van voedsel of kleding en hij wil ook niet voor hen opkomen of een oorlog beginnen. Hij sluit om de haverklap en willekeurig de grensovergang in Rafah en laat slechts met mondjesmaat de Gazanen toe tot het Egyptisch grondgebied tenzij… ze over een geldige Israëlische identiteitskaart beschikken!

Maar… “belooft” hen wel te steunen! 🙂

Een gedachte over “President Morsi belooft de Gazanen steun maar handhaaft de Egyptische blokkade van Gaza [EoZ]

Reacties zijn gesloten.