Opmerkelijk: Turks premier Erdogan klaagt de onmacht van de V.N. aan omtrent Syrië

Istanboel, 13 oktober 2012. Premier Erdogan op het Wereldforum bekritiseert de immobiliteit van de Verenigde Naties mbt Syrië

Opmerkelijk pleidooi van de Turkse premier Recip Erdogan opdat de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties eindelijk werk zullen maken van de onhoudbare situatie in Syrië. 20 maanden duurt die burgeroorlog reeds met 30.000 doden en 250.000 vluchtelingen als gevolg en de grote steden in puin geschoten. Echter, Erdogan is een hypocriet. Het klassieke verhaal van de splinter en de balk. Zo weigert hij tot op heden de massacre op het Armeense volk te erkennen door de Turken begaan in het begin van de 20ste eeuw.

Erdogan trapt met zijn protest een open deur in omtrent de partijdigheid van de VN en zijn automatische meerderheden die en bloc bepaalde resoluties indienen en goedkeuren. Toen de Joden in een verdedigingsoffensief tegen Hamas eind december 2008 de Gazastrook binnenvielen [Op. Cast Lead], veerde de hele wereldgemeenschap als één man recht tegen de Joodse staat en moest Israël al na amper drie weken gecontroleerde strijd en ca. 1300 doden, waarvan achteraf 2/3de van de ‘burgerslachtoffers’ terroristen bleken, het strijdtoneel onverrichterzake verlaten.

Dus, als het over de Joden of over hun Joodse staat gaat is er steeds een opmerkelijke eensgezindheid binnen de VN, de internationale gemeenschap en de moslimwereld, om daadwerkelijk in te grijpen, de kwestie met overdonderende meerderheid te veroordelen en achteraf onderzoekscommissies aan te stellen. Maar wanneer Arabieren andere Arabieren uitroeien en/of moslims andere moslims de keel oversnijden? Zeg nu zelf: wie in de VN of in de EU ligt daar nog wakker van? Er is toch geen Jood in betrokken?  😦

Erdogan Slams UN Over Inaction on Syria

Turkse premier Erdogan kritiseert de internationale gemeenschap en de VN Veiligheidsraad om geen actie te ondernemen tegen Syrië

door Elad Benari [Arutz-7]

“De internationale gemeenschap geeft praktisch groen licht aan de Syrische president Bashar al-Assad om elke dag honderden mensen in zijn land te vermoorden,” zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op zaterdag 13 oktober. “Alzo, wat is de oorzaak van deze houding? Als wij moeten wachten op wat een of twee permanente leden van van de VN Veiligheidsraad zullen zeggen, dan zullen de gevolgen voor Syrië zeer gevaarlijk worden,” vertelde Erdogan aan de deelnemers van het Istanboel Wereld Forum, volgens een bericht in het Turkse dagblad Hurriyet.

Erdogan zei dat, ondanks alle inspanningen, de Veiligheidsraad van de V.N. het menselijke drama dat zich de afgelopen 20 maanden in Syrië afspeelt niet behoorlijk heeft ingeschat. “Meer dan 30.000 mensen zijn in Syrië gedood; 250.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten en zijn gevlucht. Zowat 100.000 van deze mensen zijn op dit ogenblik in Turkije – zij zijn hier onze gasten,” zei hij.

Erdogan bekritiseerde de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad om geen actie te ondernemen in Syrië. “De Verenigde Naties, die 20 jaar geleden een passieve toeschouwer bleef tijdens de slachtingen van honderdduizenden mensen in de Balkan, hanteren vandaag dezelfde soort blindheid in Syrië. Welk soort uitleg kan er gegeven worden voor de onrechtvaardigheid en het onvermogen dat hier wordt vertoond?” zei de premier.

“Terwijl elke dag in Syrië tientallen honderden mensen worden gedood, en zolang er nog altijd lieden zijn die denken dat ze profijt kunnen halen uit de Syrische situatie, zal het gezicht van de mensheid rood [van schaamte] blijven kleuren,” zei Erdogan.

Hij zei dat er onrechtvaardigheid heerst binnen de vele internationale organisaties, met inbegrip van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. “Niemand kan beweren dat de VN Veiligheidsraad gebouwd werd op een eerlijke structuur. Wij hebben de wereld overgelaten aan de genade van vijf permanente leden; om het even wat zij zeggen gebeurt. De V.N. moeten overeenkomstig het recht opnieuw worden hervormd,” zei Erdogan.

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn de laatste weken hoog opgelopen. De spanning begon toen een Syrisch mortiergranaat op Turks grondgebied insloeg waarbij vijf burgers in Akcakale werden gedood. Het Turkse leger beantwoordde het vuur door verscheidene doelwitten in Syrië aan te vallen. Het Turkse parlement gaf Erdogan ’s regering groen licht om militair geweld te gebruiken tegen Syrië indien nodig.

Voorbije woensdag onderschepte Turkije een Syrische passagiersvliegtuig, een Airbus A320, die van Moskou naar Damascus vloog en dwong het vliegtuig te landen op de luchthaven Esenboga in Ankara. Turkije beweerde later dat zich een “laakbare lading” bevond aan boord van het Syrische passagiersvliegtuig. Op zijn beurt beschuldigde Syrië Turkije van leugens.

3 gedachtes over “Opmerkelijk: Turks premier Erdogan klaagt de onmacht van de V.N. aan omtrent Syrië

 1. Hij heeft de Veiligheidsraad anders aan zijn zijde: na een paar raketten al een veroordeling daarvan, en geen veroordeling van het terug schieten.

  Daar kan Israel slechts van dromen …..

  Like

 2. Inderdaad !!!, Want als de IDF maatregelen moet nemen tegen terroristen bv op de Gaza dan is het steevast “een wraak actie “volgens het gesubsidieerd staatsjournaal genaamd NOS

  Maar als er weer even met de Koerden “afgerekend” moet worden vallen de Turken gewoon even Irak binnen .. nooit nooit nooit 1 VN resolutie over gehoord….

  Like

 3. Dat Turkije omwille van het conflict met de Koerden sinds decennia geen VN troepen toelaat zoals op Cyprus zegt genoeg. Zou het een goed idee zijn om al die onnozele Ngo schepen varend richting Israël, te bemannen met VN troepen? Jazeker, maar de politieke moed ontbreekt en het bewijs zou stante pede geleverd worden dat hun acties compleet inhumaan zijn alsook de aanwezigheid van terroristen.
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.