Gematigde moslims op de vuist met Islamisten op het Tahrirplein in Kaïro, Egypte

Kaïro, vrijdag 12 oktober 2012. Wie dacht dat er met de Islamisten van de Moslim Broederschap aan de macht in Egypte opnieuw het warme en zalige gevoel van Peace & Harmony over het land van de Farao’s zou neerdalen, mag zijn ijdele hoop weer voor lange tijd opbergen. Rellen, bloed en geweld zijn weer dagelijkse kost in Egypte. Het geweld, moord & doodslag zijn weer business as usual. Soms lijkt het wel of Arabieren en moslims niet meer zonder kunnen.

Honderden gewonden werden opgenomen in hospitalen, nadat rivaliserende facties met elkaar op de vuist gingen; stenen, flessen en brandbommen vlogen in het rond. Nergens waren de veiligheidstroepen van Morsi te bespeuren, waarmee zijn aanhangers de facto een vrijgeleide kregen om eigenhandig de anti-Morsi demonstranten neer te sabelen en de hardroepers onder hen in het openbaar op te knopen.

‘Gelukkig’ hebben ze wel allemaal één streven gemeenschappelijk, met name de vernietiging van buurland en de enige democratie van het M-O: de Joodse staat Israël. Israël moet intussen zowat het enige land in het Midden-Oosten zijn waar de Arabische Lente IslamiStiSche Nachtmerrie nog niet heeft toegeslagen. De 1,6 miljoen moslimarabieren die in de Joodse staat leven (ca. 22% van de bevolking) hebben geen nood aan deze Islamistische haatzaaierij. Zij weten wel waarom: voor moslims is het goed leven in Israël.

Liberals, Islamists clash in Cairo

bron Ynet [http://www.ynetnews.com]

Tegenstanders en aanhangers van president Mohamed Morsi van Egypte kwamen gisteren vrijdag met elkaar in aanvaring in wat het eerste straatgeweld was tussen rivaliserende facties sinds de Islamistische leider zijn regeringskantoor betrok. Het persagentschap van de staat citeerde een arts in een ziekenhuis nabij het Tahriplein die sprak van 41 gewonden.

Islamisten en hun tegenstanders wierpen stenen, flessen en benzinebommen en sommigen vochten lijf-aan-lijf, aantonend hoe hoog de spanningen nog leven tussen de rivaliserende groepen die het ‘nieuwe’ Egypte trachten te hervormen na een decennialange autocratie, alhoewel het in de straten over het algemeen wat rustiger is geweest sinds de verkiezing van Morsi in juni j.l..

Een regering is geïnstalleerd, maar Islamisten en progressieven liggen compleet met elkaar overhoop omtrent het opstellen van de nieuwe grondwet, die moet worden goedgekeurd alvorens het nieuw parlement kan worden verkozen.

Veel van de duizenden die zich vrijdag op het Tahrirplein verzamelden waren boos naar aanleiding van de uitspraak van het Hof eerder deze week, waarin voormalige ambtenaren in dienst van het regime van de afgezette president Moebarak werden vrijgesproken, nadat zij vorig jaar de opdracht gaven om te paard en op een gezadelde kameel de demonstranten tijdens het begin van de opstand uit elkaar te ranselen (zie videoclip van 3 februari 2011 verder in de tekst.)

Tahrirplein, vrijdag 12 oktober 2012. “Weg, weg met het regime van de Gids!” krijsten de tegenstanders van president Mohamed Morsi, door zijn aanhangers binnen de Moslim Broederschap ‘de Gids‘ genoemd. “Als Moebarak een dictator was, is met wat nu gebeurt gewoon betekent dat Morsi een ‘gezegende dictator‘ is”, schreef Iskandar in de Egyptische krant Al Ahram.

Maar zelfs vóór die beslissing was gevallen, hadden de tegenstanders van Morsi opgeroepen om te protesteren tegen wat zij zeggen het nalaten om zijn beloften waar te maken voor de eerste 100 dagen van zijn bestuur. “Weg, weg met het beleid van de gids,” zongen de tegenstanders van Morsi, suggererend dat het Mohamed Badie, de leider van de Moslim Broederschap, is die aan de touwtjes trekt alhoewel Morsi officieel de Broederschap verliet toen hij zijn functie opnam. “Morsi, Morsi,” antwoordden de aanhangers van de president. Zoals bekend riep Mohamed Badie, de feitelijke leider van Egyptische Moslim Broederschap, donderdag j.l. nog op tot een Heilige Jihad tegen Israël.

Sommige demonstranten braken het podium af dat tijdelijk aan één kant van het Tahrir was opgericht om toespraken te houden. Later namen de Islamisten het plein weer over, wat dan weer leidde handgevechten in de nabijgelegen straten toen zij trachten de rivaliserende groepen weg te houden. “Wij gingen om te protesteren tegen de wetgevende vergadering en tegen de mislukking van Morsi in zijn 100 dagen en Islamisten hielden ons tegen en controleren nu het plein,” zei de 19-jarige Islam Wagdy, lid van een groep die werd opgericht door de linkse politicus Hamdeen Sabahy.

Een lid van de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid van de Moslim Broederschap verwierp die beschuldigingen. “Wat vandaag gebeurde was een poging van de linkse krachten… om de Islamisten te verhinderen hun meningen uit te drukken en te demonstreren op het Tahrirplein, dat aan alle Egyptenaren behoort en niet enkel voor een bepaalde politieke strekking,” zei Ahmed Sobeih van de FJP partij. Er was geen interventie door politie, die in het verleden vaak het doelwit is geweest van de woede van demonstranten wegens hun barbaarse optreden tijdens demonstraties in de opstand van vorig jaar.

Videoclip: Moebarak getrouwen chargeren per kameel tegen de demonstranten, Kaïro 3 februari 2011


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Peace & Harmony”.

2 gedachtes over “Gematigde moslims op de vuist met Islamisten op het Tahrirplein in Kaïro, Egypte

 1. Shalom;
  Zijn er wel gematigde Muslims?
  In dit dorp heb ik ze nog niet ontdekt. En ik woon hier al een tijdje.
  Een gewone praat op het trapveldje, leverde de volgende dag de ontdekking van een kras op mijn auto op. De tekst? “Jood”. met een kruis er achter. Gematigd? Het is maar welke betekenis er aan moet worden gegeven, gezien de toestand.
  Am Yis’ra-El Chai.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.