Waarom de overname van Jordanië door de Moslimbroederschap hapert [Daniel Greenfield]

De “Arabische Lente” [lees: Islamistische Nachtmerrie] komt maar moeilijk van de grond in Jordanië. Deze moslima is er in haar traditionele nijab alvast klaar voor, nu nog koning Abdullah II (portret).

Why the Muslim Brotherhood Takeover is Fizzling in Jordan

door Daniel Greenfield [frontpagemag.com]
vert. Vederso/E.J. Bron [ejbron.wordpress.com]

De islamisten hebben nu Egypte, Turkije en Tunesië onder controle en betwisten Syrië. Jordanië is in vergelijking vrij klein, maar het is nog steeds onderdeel van het pakket zoals de Moslimbroederschap graag een Groot-Syrië opnieuw wil creëren, een combinatie van Egypte en Syrië en met toevoeging van Jordanië aan het pakket om vervolgens Israël te verpletteren en daarna Libanon, dat volgens hen veel te veel christenen en sjiieten bezit.

Maar tot nu toe is de Jordaanse “Arabische Lente” nog niet van de grond gekomen en de grote show van macht door de Moslimbroederschap op vrijdag met een opkomst van slechts 7.000, terwijl er door de Broederschap minstens 50.000 werden verwacht. Duizenden leden van de Moslimbroederschap van Jordanië gingen de straat op om steun te geven aan de boycot van de aanstaande parlementsverkiezingen.

De boycot is een klap voor koning Abdullah II, die hervormingen tot het middelpunt van zijn campagne heeft gemaakt om een opstand in de stijl van de Arabische Lente af te wenden. De leider van de Broederschap, Hammam Saeed, sprak de ongeveer 7.000 volgelingen vrijdag toe in de hoofdstad Amman en drong aan op een boycot van de verkiezingen, die naar verwachting aan het eind van dit jaar of begin 2013 zullen worden gehouden.

Hoewel de demonstratie de grootste was van de groep in het afgelopen jaar, die in wekelijkse straatprotesten hervormingen in Jordanië eist, blijft het land stevig in handen van Abdullah. De oppositie is beperkt tot gefragmenteerde groepen onder leiding van de Broederschap, maar is vooral trouw gebleven aan de koning.

Nope, het is geen klap. Het maakt niet uit hoe de media het draaien. Een oppositie die alleen maar 7.000 mensen op de been kan brengen in een land van 6 miljoen, is geen bedreiging voor Abdullah en Abdullah was de Broederschap te slim af door vervroegde verkiezingen aan te kondigen. De demonstratie van de Broederschap “Vrijdag ter Redding van de Natie” is mislukt, het maakt niet uit hoe de media het draaien, maar dat betekent niet dat Jordanië immuun is voor een overname, maar die overname is op zijn minst uitgesteld.

Er zijn een aantal grote uitdagingen voor de Broederschap in Jordanië. De economische situatie is niet zo slecht als in Egypte en de Katar voorstanders van de opstanden in Libië, Syrië en Egypte lijken niet graag een collega-monarch af te zetten. Zonder geld uit Katar en Al Jazeera propaganda zal een overname door de Moslimbroederschap een zware strijd worden.

Maar er is een nog groter probleem. Het draagvlak van de Broederschap komt uit Gaza, niet uit Jordanië. De splitsing van het Palestijnse Mandaat heeft twee lagen in Jordanië; Jordaanse Palestijnen en Israëlische Palestijnse vluchtelingen uit het grondgebied dat Jordanië annexeerde, maar daarna verloor aan Israël. Deze twee types Palestijnen hebben een verschillende juridische status en Koning Abdullah was zo slim om dit onderscheid te laten voortbestaan.

“De Broederschap en een coalitie van stammen en andere groepen leggen druk op de monarch om wat zij beschouwen als het trage tempo van de politieke hervormingen te versnellen. Ze zijn ook boos op een kieswet die in juli vorig jaar werd aangenomen, die een systeem in stand houdt dat de vertegenwoordiging van Jordaniërs van Palestijnse afkomst marginaliseert, op wie islamisten rekenen voor hun steun, in het voordeel van inheemse Jordaniërs, die de neiging hebben om de koning te steunen.”

Zolang de Broederschap is gebaseerd op de Israëlische Palestijnen in plaats van op Jordaanse Palestijnen, hoeft hij niet te hopen op het winnen van steun van de bevolking. De strategie verdeelt en is waarschijnlijk niet aantrekkelijk voor de gewone Jordaanse Palestijnen.

Islamisten zoals de Broederschap erkennen niet bepaald landen of grenzen en het opkomen voor de Palestijnse vluchtelingen in Jordanië als een slimme en effectieve move, maar om het af te wenden is alles wat Abdullah moet doen blijven vertrouwen op Jordaanse oppositie tegen het Palestijnse project van de Broederschap.

Een gedachte over “Waarom de overname van Jordanië door de Moslimbroederschap hapert [Daniel Greenfield]

  1. Ik ben totaal niet koningsgezind (Bea mag met haar Bilderbergzakkenvullers acuut vertrekken) maar koning Abdullah moet maar aan de macht blijven in Jordanië. Dat zal voor veel mensen een zegen blijken te zijn (denk vooral aan de vrouwen). Overal waar de moslimbroederschap een poot aan de grond krijgt is het regelrecht terug in de prehistorie. Dat moet je toch niet willen als je maar een greintje gezond werkend verstand hebt.

    Like

Reacties zijn gesloten.