Iran gaat eigen burgers compleet afsluiten van internationaal internet [Xander]

‘Fout’ internetten in Iran is geen goed idee. In Iran werden eerder vier journalisten veroordeeld die hun vak uitoefenden op een eigen weblog op het internet. Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd van drie jaar en drie maanden, naast zware geldboetes en zweepslagen (plaatje hierboven) en tijdens de presidentsverkiezingen liet Ahmadinejad Facebook afsluiten naar de rest van de wereld.

internet_censorshipPresident Mahmoud Ahmadinejad wil thans de ‘ogen’ sluiten van de Iraanse burgers voor alle informatie die strijdig is met de visie van de overheid. Daarom wordt de toegang tot het buitenlandse internet vanaf volgend jaar volledig geblokkeerd.

In 2006 publiceerde Reporters zonder Grenzen een zogeheten ‘zwarte lijst‘ van vijftien landen die worden beschouwd als absolute vijanden van het internet. De lijst kreeg een update in 2008. Opvallend veel moslimlanden in het Midden-Oosten zijn weinig populair bij internetgebruikers wegens de censuur en de zware straffen die worden opgelegd aan overtreders.

Iran gaat eigen burgers compleet afsluiten van internationaal internet

door Xander [xandernieuws.punt.nl]

Afgelopen zondag kondigde de Iraanse staatstelevisie aan dat Google en Gmail vanaf die dag ‘tot nader order’ niet meer beschikbaar zullen zijn voor de Iraanse burgers. Tegelijkertijd verklaarde viceminister van technologie Ali Hakim-Javadi dat alle Iraniërs in 2013 enkel nog gebruik kunnen maken van een ‘binnenlands internetwerk’. Iran blokkeert al jaren talloze websites die niet in overeenstemming zijn met de visie van de regering, maar deze maatregel betekent dat alle andere en buitenlandse informatie straks ook niet meer via ‘illegale’ omwegen kan worden opgevraagd.

Propagandanetwerk
De opgegeven reden waarom de Iraanse burgers straks enkel nog toegang hebben tot een volledig door de overheid gecontroleerd propagandanetwerk is voorspelbaar: ze zouden anders wel eens het doelwit kunnen worden van ‘Zionistische virussen’. Volgens minister Hakim-Javadi zijn alle overheidsinstanties inmiddels op het ‘nationale informatie netwerk’ aangesloten. Het is de bedoeling dat de Iraanse burgers tussen nu en maart 2013 zullen volgen.

Met een angstige blik op de ‘Arabische Lente’ opstanden in Libië, Egypte en Syrië in gedachten stelt de overheid in Teheran alles in het werk om te voorkomen dat de vonk ook naar Iran overspringt. Het Iraanse Studenten Persbureau voerde de inmiddels beruchte anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ als excuus aan voor het afsluiten van Googles YouTube.

Hypocriet
De overheid kwam met nog twee andere redenen: ten eerste zou ‘de controle over het internet niet in handen mogen zijn van één of twee landen’, wat behalve complete onzin ook erg hypocriet is, aangezien de burgers in Iran zelf klaarblijkelijk wél gedwongen mogen worden om enkel van het binnenlandse overheidsnetwerk gebruik te maken.

Cyberaanvallen vanuit het buitenland zijn de tweede reden waarom de Iraniërs straks van alle buitenlandse informatiebronnen en oppositiesites worden afgesloten. Minister van Communicatie en Technologie Reza Taqipour zei dat het internet ‘vooral op belangrijke terreinen en tijdens crises’ niet te vertrouwen is. Daarbij had hij ongetwijfeld de Stuxnet- en Duqu virusaanvallen op de nucleaire installaties in gedachten, maar ook het feit dat Google de naam ‘Perzische Golf’ uit Google Maps heeft gehaald.

bloggers1

Een gedachte over “Iran gaat eigen burgers compleet afsluiten van internationaal internet [Xander]

  1. Als je zo krampachtig gaat reageren door eigen burgers af te sluiten van internationaal internet dat ben je gewoon een smerige dictator. Maar ik geloof dat we dat van Ahmadinejad al wisten.

    Like

Reacties zijn gesloten.