Obama en Netanjahoe weer op dezelfde lijn inzake nucleair Iran? Nou ja, niet echt [Yitzhak Benhorin]

Videoclip: Fragment van de toespraak in de VN van president Barack Obama op 25 september 2012. De Amerikaanse president vertelt aan de Algemene Vergadering dat hij het dispuut over het atoomwapenprogramma wil beëindigen bij voorkeur via de diplomatieke weg maar dat de tijd die daarvoor nodig is beperkt is.

Obama, Netanyahu united against Iran nuclear drive

door Yitzhak Benhorin [Ynet]

President Barack Obama en premier Benjamin Netanyahu hebben gisteren, vrijdag 28 september, hun beider solidariteit bevestigd in hun gezamelijke inspanning om te verhinderen dat Iran atoomwapens kan verwerven. Dat meldde het Witte Huis gisteren, te midden van signalen die wijzen op een poging om de spanningen te verlichten over hun verschillen over hoe Teheran te confronteren.

Obama, die opteerde om premier Netanjahoe tijdens zijn bezoek aan de V.S. niet te ontmoeten, sprak telefonisch met de Israëlische leider, die zijn toespraak in de VN op donderdag gebruikte om de druk op Washington hoog te houden om een “rode lijn” te trekken voor Teheran.

Het telefoongesprek van de twee betekende in een bepaalde mate, een teken om een bestand te maken aan hun woordenoorlog over hoe Teheran te confronteren. Maar om zijn benadering wat te verzachten, gaf Netanjahoe het signaal dat er geen Israëlische aanval op Iran zal komen vóór 6 november, de dag van de presidentsverkiezingen in de V.S..

Volgens bronnen in Washington, geloven de raadgevers van Obama dat hij zijn kaarten netjes heeft uitgespeeld tegen Netanjahoe, waarmee zoals algemeen bekend de president een vrij norse verhouding heeft gehad. De scherpe klachten van Netanjahoe jegens het Amerikaanse beleid inzake Iran half september, hebben de Amerikaans-Israëlische betrekkingen in een crisis gestort, maar hebben ook een weerslag gekregen in de Amerikaanse media voor het schijnbaar inmengen met de Amerikaanse politiek.

De voorbije dagen hebben de Israëliërs de retoriek naar beneden te draaien, die culmineerde in de toespraak van Netanjahoe tegenover de Algemene Vergadering van de V.N., die wereldwijd werd begrepen als een boodschap dat Israël niet van plan is om Washington blindelings te volgen en een unilaterale aanval op Iran op om het even welk ogenblik weldra in het verschiet ligt. “De twee leiders onderstreepten dat zij het volledig eens zijn omtrent het gedeelde doel om Iran te verhinderen een atoomwapen te verkrijgen,” zei het Witte Huis samengevat in hun 20 minuten durende telefoongesprek.

New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” In het voorjaar van 2013, uiterlijk tegen de zomer, zal Iran Fase 2 van zijn uraniumverrijking hebben bereikt, en dan duurt het nog enkele maanden, hooguit enkele weken, vooraleer het een atoomwapen kan aanmaken. Een en ander belooft een hete zomer te worden in het Midden-Oosten.

Maar Obama hield even plots op op het ogenblik waarin hij zei dat hij voedsel zou gegeven hebben aan zijn verzet tegen het uitgeven van een ultimatum aan Teheran zoals Netanyahu heeft geëist. “Het was een goed gesprek. Zij bespraken alle kwesties,” zei een hoge Israëlische ambtenaar.

Een medewerker van Obama ging wat verder door te zeggen “Dat de temperatuur lager is dan hij ooit is geweest”. Dennis Ross, voormalig adviseur van Obama omtrent het Midden-Oosten vertelde aan MSNBC: “Ik denk dat we stilletjes aan evolueren in een richting waar de bestaande verschillen, die altijd tactisch waren en niet strategisch, in feite tot aan dit punt hebben geleid”.

Romney: De aanval kan onnodig zijn
Ondertussen, zei de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney op vrijdag dat hij niet gelooft dat een militaire actie noodzakelijk zal zijn om Iran te verhinderen atoomwapens te verkrijgen. Een hoopvolle Romney zei dat hij de kwestie vrijdagmiddag telefonisch besprak met Netanjahoe eraan toevoegend dat het onduidelijk was of er wel een verschil bestaat tussen de zogenaamde “rode lijnen” van de V.S. en van Israël wanneer het lanceren van een militaire actie tegen Iran aangewezen zou zijn.

Romney zei dat “de militaire optie niet volledig van de lijst kan verwijderd worden” omdat Iran de bedreiging moet ernstig nemen. Hij voegde eraan toe dat hij niet gelooft dat geweld uiteindelijk vereist zal worden. “Ik geloof niet in de definitieve analyse dat wij militaire actie zullen moeten ondernemen,” zei Romney: “Ik hoop zeker wij dat niet zullen moeten doen. Maar ik kan dergelijke actie niet uit de lijst verwijderen.“

Netanjahoe van zijn kant, argumenteert dat een aanval op de kernfaciliteiten van Iran wellicht het enige antwoord kunnen zijn.

Laatste peilingen geven stevige voorsprong voor Obama [bron]