Palestijnen willen FC Barcelona boycotten voor hun invitatie Gilad Shalit als eregast op voetbalmatch

Spaanse anti-Israël lobby produceert nieuwste kwakkel: “Gilad Shalit, werd niet gegijzeld maar krijgsgevangen genomen nadat hij vanaf een tank vuurde naar Gaza en Palestijnse burgers verwondde.” Gilad Shalit is de Israëlische soldaat die in 2006 door een Gazaans terreurcommando werd ontvoerd en 5 ½ jaar moest wegrotten in een gat in de grond ergens in Gaza. Hij werd uiteindelijk na lange moeizame onderhandelingen in oktober 2011 geruild voor 1.027 Palestijnse terroristen.

FC Barcelona slammed over Shalit invite

door Ronny Shaked en Yair Katan [Ynet]

Palestijnen ageren tegen voetbalclub FC Barcelona: De Catalaanse voetbalclub heeft beslist om de voormalige Israëlische gevangene Gilad Shalit uit te nodigen om eregast te zijn tijdens zijn Super Clasico voetbalmatch tegen Real Madrid op 7 oktober aanstaande en hem te vereren met een clubmedaille. De uitnodiging heeft voor controverse en protesten gezorgd onder verscheidene pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische] groepen.

Volgens een verklaring die werd uitgegeven door een gevangenen in Gaza “is de uitnodiging van Gilad Shalit een nieuwe dekmantel voor de Zionistische misdaden onder het voorwendsel van sporten. Hoe kan een waardige sportclub, die oproept tot cultuur en menselijkheid, een moordenaar en misdadiger zoals Gilad Shalit uitnodigen om hem te eren en te danken?”

De Palestijnse pers heeft de Arabische sport- en voetbalbonden opgeroepen om het besluit aan te klagen. De Palestijnen dreigen om FC Barcelona te boycotten als de Catalaanse club de uitnodiging niet intrekt.

De woede spruit voort uit het feit dat FC Barcelona het populairste voetbalteam is in de Palestijnse gebieden. De gestreepte truitjes van de club zijn beroemd onder alle inwoners op de Westbank en in Gaza, en lokale kinderen dragen hun shirts en de sterspelers van de club zijn hun helden. De Palestijnse televisie zendt al de matchen van het team uit alsook van de Spaanse Voetballiga en worden over het algemeen fel gesmaakt door de Palestijnen.

Volgens de Palestijnen werd Shalit uitgenodigd volgend op de inspanningen van “de Zionistische lobby in Europa.” Zij eisen dat de islamitische, Arabische en Palestijnse gemeenschap in Europa de uitnodiging protesteert.

“Barca neemt geen standpunt in omtrent het Midden-Oosten conflict”
Volgens de Spaanse krant El Pais, heeft de druk gewerkt. De krant citeerde de Palestijnse Ambassadeur aan Spanje Musa Amer Odeh, die zei dat “Shalit vanaf een tank naar Gaza vuurde en slachtoffers maakte waarvan de meeste gewone burgers waren. Hij werd niet ontvoerd maar krijgsgevangene gemaakt”.

De pro-Palestijnse organisaties zonden een brief naar de voorzitter van FC Barcelona, Sandro Rosell, waarin hij wordt gevraagd de uitnodiging weer terug te trekken.

De sociale activist Jorge Sanchez, die een organisatie leidt die oproept tot een boycot van Israël, schreef aan Rosell dat hij verrast was door de behandeling van “de enige Israëlische militair die de laatste jaren gevangen werd gehouden, terwijl de 4.660 Palestijnse gevangenen die in Israël worden vastgehouden worden genegeerd”.

De brief vervolgt verder met “De protesten die werden gehouden tegen de basketbalmatch tussen Barcelona en Maccabi Tel Aviv in 2011 zijn niets in vergelijking met wat wij plannen voor Camp Nou (het voetbalstadion van Barcelona).”

Een bron in Catalaanse club vertelde aan het persagentschap AFP “wij ontvingen een verzoek van een Israëlische minister om Shalit uit te nodigen en wij keurden dat goed. Het zou duidelijk moeten worden gemaakt dat Barca met deze uitnodiging geen standpunt inneemt in het Israelisch-Palestijnse conflict. Wij herinneren eraan dat in 2011 de ondervoorzitter van de club, Carles Villarubi, de Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft ontvangen en hem de clubfaciliteiten heeft getoond.”

Een vennoot van Gilad Shalit zei in een reactie “Wij weten daar helemaal niets over. Als dit waar is, vertrouwen wij op de Israëlische en Spaanse veiligheidsdiensten. Laat osn hopen dat het weer veel drukte om niets is.”

Een uitgemergelde en zichtbaar uitgeputte Gilad Shalit bij zijn vrijlating op 18 oktober 2011 in ruil voor 1.027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars

Met dank aan Iki S. voor de hint: “De ‘Palestijnse lobby’, zal wel even uitmaken wie, wat, waar uitgenodigd mag worden.”