Moord op VS-ambassadeur geen spontane volkswoede maar geplande aanslag van Al Qaeda

Benghazi, Libië, 28 oktober 2011. Kort na de val van de Libische dictator Moeammar Gaddafi werd boven het gerechtsgebouw, dat Gaddafi tot dan gebruikte als wapenopslagplaats, de gekende zwarte vlag van Al Qaeda gehesen, met het Arabische opschrift “er is geen God dan enkel Allah.” [bron] Zoals bekend steunt Al Qaeda (en ook Hamas, een filiaal van Al Qaeda in Gaza) het rebellenleger in Syrië dat president Al Assad wil verdrijven en vervangen door een islamistisch regime dat de Sharia wil invoeren. Het volk van Syrië raakt aldus “van de goot in de sloot,” als het ware.

Libya Arrests 50 in Connection with Benghazi Attack

door Elad Benari [Arutz-7]

De voorzitter van het Libische parlement maakte zondag 16 sep. bekend dat zowat 50 mensen zijn gearresteerd met betrekking tot de moord op de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens tijdens een aanval vorige week op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, berichtte het AFP. Mohammed al-Megaryef, voorzitter van het Libische Nationale Congres, zei volgens de CBS Nieuwsdienst dat “Ongeveer 50 personen werden opgepakt.”

Stevens en drie andere Amerikanen werden dinsdag gedood toen verdachte islamistische militanten enkele raketten afvuurden op het consulaat in Benghazi en de gebouwen in vuur en vlam staken. Megaryef zei dat “enkelen” van zij die deelnamen aan de aanslag, vreemdelingen waren die Libië waren binnen gekomen “vanuit verschillende richtingen, waarvan sommigen onder hen duidelijk uit Mali en Algerije afkomstig waren. De overigen hadden zich bij hen aangesloten en waren mogelijk sympathisanten”, voegde hij eraan toe.

Megaryef zei dat de regering ervan overtuigd is dat de aanslag niet het resultaat is van spontane volkswoede over de Amerikaanse anti-Islamfilm die een aantal gewelddadige demonstraties op gang heeft gebracht in de Arabische en moslimwereld. “Het was duidelijk gepland, het was gepland door vreemdelingen, door mensen die enkele maanden geleden het land waren binnen gekomen. En sinds hun aankomst hebben zij deze misdadige aanslag gepland,” zo werd hij geciteerd door CBS.

Susan Rice, de Amerikaanse afgevaardigde in de Verenigde Naties, houdt er echter een heel andere mening op na, zeggende dat de aanslag begon met een “spontaan” volksprotest over de video. “Volgens onze huidige beste inschatting, gebaseerd op de informatie waarover wij momenteel beschikken, is dat dit in feite spontaan begonnen is – en niet vooraf gepland – in antwoord op wat de gemoederen in Kaïro had verhit,” zei Rice.

“Wij geloven dat de lieden in Benghazi, een kleine groep mensen was die naar het consulaat waren getrokken om het soort uitdaging te repliceren zoals die zich in Kaïro had vertoond,” vertelde zij in het TV-programma “This Week” van ABC. “En toen alles zich ontvouwde lijkt het erop dat [de protesten] werden gekaapt door, om het zomaar even uit te drukken, sommige individuele clusters van extremisten die kwamen met zwaardere wapens. En van daaruit ontwikkelde het zich verder.”

Echter, vorige week vertelden Amerikaanse bronnen aan CNN dat zij niet geloofden dat de aanslag in Benghazi een reactie was op de film maar dat zij eerder geloven dat het een “duidelijk geplande militair-getinte aanslag was”. Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) heeft in een verklaring gezegd dat de aanslag gebeurde uit wraak voor de moord op Sjeik Abu Yahya al-Libi, afgevaardigd leider van het terreurnetwerk, tijdens een aanval met een drone (onbemand militair vliegtuig) in juni jongstleden.

AQAP heeft afgelopen zaterdag opgeroepen tot meer geweld tegen de Amerikaanse diplomatieke missies in het Midden-Oosten en Afrika, en moedigde aanslagen aan op de Amerikaanse belangen in het Westen, deelde de SITE Inlichtingen Groep mede. AQAP, een Jeminitische uitloper van Al-Qaeda, eiste niet direct de verantwoordelijkheid op voor de dodelijke aanslag in Benghazi, maar zei dat de moord op Libi door een drone aanval in juni jongstleden in Pakistan, “het enthousiasme en de lotsbepaling van de zonen van (de Libische held van de onafhankelijkheid) Omar al-Mukhtar ertoe heeft aangezet om wraak te nemen op diegenen die de Profeet aanvallen,” volgens SITE.

Ondertussen, in gesprekken met Breitbart Nieuws en de radioshow van Howie Carr, heeft de militaire analist van Fox News, kolonel David Hunt, de schuld voor de aanslag in Benghazi gelegd bij staatssecretaris Hillary Clinton en bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kolonel Hunt zei dat het gebouw van de Amerikaanse missie in Benghazi “leek op een kartonnen doos, er was niet eens kogelvrij glas.” Hunt voegde eraan toe dat de veiligheidsagenten binnen het gebouw in feite privé veiligheidsagenten waren die geen kogels mochten hebben in hun geweren.

Hierboven: Het Amerikaanse consulaat in Benghazi na de aanslag.

Hieronder: “We hebben gewonnen – Doodt ze allemaal!”

3 gedachtes over “Moord op VS-ambassadeur geen spontane volkswoede maar geplande aanslag van Al Qaeda

 1. Ja Avics, zo is dat inderdaad gegaan. Dat excuus greep Arafat aan om weg te lopen tijdens de vredesonderhandelingen, geleid door toenmalig president Clinton in Camp David die in juli 2000 van start gingen. Toenmalig premier Ehud Barak, President Clinton en Jasser Arafat waren erg ver geraakt in die onderhandelingen en het punt kwam snel naderbij wanneer een en ander op papier moest worden gezet en getekend worden.

  Arafat wilde in werkelijkheid geen vrede met Israël en bereidde intussen de Tweede Intifada voor en zocht naar een voorwendsel om aan het nakende vredesakkoord onderuit te komen. Het bezoek van Sharon in september 2000 aan de Tempelberg in Jeruzalem kwam als een geschenk uit de hemel voor Arafat om de onderhandelingen af te breken en zijn zoveelste opstand te beginnen.

  Moest Arafat in 2000 JA hebben gezegd op de verregaande toegevingen van Israël, hadden de Palestijnen al een eigen staat gehad. Iets gelijkaardigs gebeurde eind 2008 toen premier Ehud Olmert nog verder ging dan Barak en… afgebroken werd door de oorlog in Gaza. De Palestijnse leiders opteren nog steeds liever voor geweld dan vrede.

  Like

 2. Oja, ook bij deze film-onzin protesten wordt hetzelfde gedaan als toen in 2000 toen Sharon de tempelberg bezocht: de plannen voor de 2e Intifadah lagen allang op de plank. Er werd alleen maar naar een aanleiding (lees: smoes) gezocht om het ergens op vast te pinnen.
  Hier precies hetzelfde: de jakhalzen lagen al weken in het gras om ergens een aanval te plannen.
  De Westerse idioten trappen er nog steeds in…

  Like

 3. een aanslag op een ambassade is een causus belli. Dat wordt in het westen altijd vergeten wanneer het gaat om islamitische extremisten. Het grote probleem van al-Qaida, Hamas, Hezbollah etc is dat het gaat om groeperingen die opereren over landsgrenze heen. Helaas is niet altijd een direct causaal verband over welke landen daar direct achter zitten.
  Feit zou wel moeten zijn dat net zoals Israel de Hamas direct verantwoordelijk houdt voor de aanvallen ook van andere groepen omdat de Hamas defacto de leiding heeft over het grondgebied dat op dezelfde manier Libanon, Syrie en Iran verantwoordelijk gehouden moeten zijn voor Hezbollah.
  Al-Qaida gaat vrijwel op voor zo’n beetje elk soenitisch land wat zijn zaakjes niet op orde heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.