Canada sluit zijn ambassade in Iran en wijst alle Iraanse diplomaten het land uit + video

Canada closes embassy in Iran, expels Iranian diplomats

Baird zegt dat het Iran voor de wereld beschouwt als de belangrijkste bedreiging voor de wereldvrede en veiligheid

door Laura Payto [www.cbc.ca]
en Tundra Tabloids [tundratabloids.com]
vert. Vederso/E.J. Bron [ejbron.wordpress.com]

Minister van Buitenlandse Zaken John Baird zegt dat Canada zijn ambassade in Iran heeft gesloten en alle Iraanse diplomaten uit Canada stuurt. Canada heeft zijn diplomatieke betrekkingen met Iran opgeschort en zet alle Iraanse diplomaten uit Canada. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken John Baird aangekondigd in een verklaring vandaag.

“Canada heeft zijn ambassade in Iran met onmiddellijke ingang gesloten en verklaarde alle resterende Iraanse diplomaten in Canada tot persona non grata”, zei Baird in een verklaring. “Die diplomaten moeten het land binnen vijf dagen hebben verlaten.”Canada’s positie inzake het regime in Iran is bekend. Canada ziet de regering van Iran als de belangrijkste bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid in de wereld van vandaag.

Een woordvoerster van een prodemocratische groepering zei dat ze blij is met de beslissing van Baird en dat deze laat zien aan Iraniërs dat Canada achter hen staat. “Dit regime vermoordt, executeert, martelt honderden en duizenden mensen, zowel studenten, intelligentsia en andere leden van [de] gemeenschap in het land en in het buitenland. Het is terrorisme. Het blijft niet in het land Iran alleen, maar het is ook al geëxporteerd naar andere landen”, zegt Vahideh Khorram-Roudi van de Iraanse Democratische Vereniging. Khorram-Roudi zei dat het regime haar en de andere leden van de groepering bedreigt door hun familieleden te bedreigen, die nog steeds in Iran wonen.

Prodemocratische activisten in Canada hebben in hernieuwde gesprekken in de zomer gepleit voor de sluiting van de Iraanse ambassade in Ottawa. De gesprekken werden aangewakkerd door een nieuwsbericht in juli dat meldde dat de culturele attaché van Iran in Ottawa, Hamid Mohammadi, stelde dat de Iraanse bannelingen beschikbaar moeten zijn om dienstbaar te zijn aan Iran.

Baird gaf een waarschuwing op 13 juli. Hij zei tegen de Iraanse overheid dat deze niet het recht heeft om in te grijpen in de levens van Canadezen, die vertrokken uit Iran om een beter leven op te bouwen. “Natuurlijk zijn we bezorgd over een aantal van de rapporten die we hebben gehoord,” zei Baird. “Het is volledig in strijd met elke diplomatieke missie voor de Iraanse ambassade in Ottawa om zich te mengen in de vrijheden die [Iraans-Canadezen] genieten in Canada. Elke politieorganisatie zal zeker kijken naar de ernstige beschuldigingen die worden opgeworpen in termen van hun gedrag.” “En natuurlijk zal mijn departement het zeer nauwlettend in de gaten houden en zal blij zijn om van politieautoriteiten te horen over wat vertegenwoordigers van de ambassade hebben gedaan dat in strijd is met hun functie als diplomaten in Ottawa.”

Een van de meest prominente stemmen die opriepen tot de sluiting was Nazanin Afshin-Jam, een mensenrechtenactivist en de vrouw van de Canadese minister van Defensie Peter MacKay. Afshin-Jam’s vader werd in Iran gevangengenomen en gemarteld voor de familie vluchtte, uiteindelijk eindigend in Vancouver.

3 gedachtes over “Canada sluit zijn ambassade in Iran en wijst alle Iraanse diplomaten het land uit + video

 1. Zeg Xander, wat een zielige reactie.
  Overigens is je argumentatie bijzonder ridicuul.
  Ga je antisemitische en anti Israëlische gelul verkopen op een neo-fascistische website.
  Binnenkort patat in en op Iran, ’t zal ze leren om een moordend regime in stand te houden. Te beginnen met de atoomcentrifuges en hopelijk een volksopstand.
  Ben

  Like

 2. Symboolpolitiek heb je niets aan. Dat Harper een grote Israëlvriend is is inmiddels wel bekend, maar wat koop je daarvoor?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.