Israël eist gerechtigheid voor Joodse vluchtelingen [Michael Selutin]

Vice-Minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon bekritiseerde onlangs de Verenigde Naties omdat zij niet voor alle vluchtelingen wereldwijd dezelfde maatstaf hanteren. De wereld hoort enkel spreken over de Palestijnse vluchtelingen maar over de Arabische Joden die hun heimat in de Arabische landen, waar ze soms eeuwenlang hadden gewoond, gedwongen moesten ontvluchten, wordt nooit met een woord gerept.

Israel verlangt Gerechtigkeit für jüdische Flüchtlinge

door Michael Selutin [www.israelheute.com]
vert. E.J. Bron [ejbron.wordpress.com]

De viceminister van Buitenlandse Zaken van Israël, Danny Ayalon, heeft van de VN geëist om eindelijk aandacht te schenken aan het lot van de Joodse vluchtelingen uit Arabische landen. Hiervoor moet een vergadering bijeen geroepen worden met vooral als doel Joodse eigendomsrechten in de voormalige geboortelanden te regelen.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat er tussen 1948 en 1951 ongeveer 850.000 joden uit Arabische landen werden verdreven, waarbij ze destijds een vermogen van ongeveer omgerekend 5,5 miljoen euro zijn kwijtgeraakt, tegenwoordig een waarde vertegenwoordigend van bijna vijf miljard euro.

De meeste vluchtelingen uit die tijd werden door Israël opgenomen, tegenwoordig vormen zij ongeveer de helft van de bevolking. Tientallen jaren lang werd dit thema niet aangesproken, omdat men zich alleen concentreerde op de Arabische vluchtelingen uit Israël. Maar het aantal Joodse vluchtelingen is ongeveer net zo groot als de Arabische, die men schat op 800.000. Terwijl de Joodse vluchtelingen echter werden opgenomen en geïntegreerd in het land van hun broeders, huizen de Arabieren nog steeds in vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon.

Het lange zwijgen van Israël m.b.t. dit thema toont aan, dat het land niet nog een hindernis wilde opstellen voor de vrede met zijn Arabische buren. Voor de andere kant heeft het vluchtelingenthema echter een centrale betekenis. Er wordt geen millimeter afgeweken van het “recht op terugkeer” van alle gevluchte Arabieren uit Israël, hoewel de Palestijnse leiding heel goed weet dat Israël de inmiddels vier miljoen Arabieren nooit in het land zal opnemen.

3 gedachtes over “Israël eist gerechtigheid voor Joodse vluchtelingen [Michael Selutin]

 1. Hanan Ashrawi zei van het weekend dat “Joodse vluchtelingen niet bestonden” ze zouden allemaal “vrijwillig” zijn vertrokken…

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=283447

  mooiste stukje onzin dat ze vertelt is wel het volgende..
  Ashrawi did, nonetheless, acknowledge that “some Arab countries at that time were ruled by tyrannical regimes.”

  But, she noted, “all citizens, regardless of their religion, were subjected to suffering.

  Jews were not singled out, although there had been some suspicious incidents of persecution or individual violence [against Jews] to encourage them to emigrate [to Israel]. The emigration of Jews was a voluntary act that was influenced by factors of pressure and temptation by Zionist movements and the Jewish Agency.””

  verder zegt mevrouw oa.dat er een duidelijk onderscheid moet zijn tussen “arabische en Joodse vluchtelingen..ik vraag me af hoe je dat gaat doen als er dan toch geen Joodse vluchtelingen zijn…

  Like

 2. Omgerekend wordt dat 5 miljard dollar. Maar ik heb nog andere cijfers.

  Volgens officiële Arabische statistieken, moesten 856.000 Joden hun huizen in de Arabische landen verlaten van 1948 tot het begin van de jaren 1970. Ongeveer 600.000 van hen hervestigden zich in Israël, hun have en goed achterlatend dat tegenwoordig geschat wordt op een waarde van meer dan 300 miljard dollar. Joodse eigenaars die hun onroerend goed moesten achterlaten in de Arabische landen wordt geraamd op 100.000 vierkante kilometer of zowat vier keer de grootte van het huidige grondgebied van de staat Israël (Gaza, Golan en de Westelijke Jordaanoever inbegrepen).

  In de rubriek “Joodse nakba” (18 artikels) zit nog veel meer materiaal:
  https://brabosh.com/category/joodse-nakba/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.