Berlijners komen massaal op straat om te protesteren tegen de aanslag op een rabbijn [Gili Gurel]

Keppeltjes Flashmob in Berlijn. “Wir haben keine Angst!” riepen de Berlijners, die allen voor deze gelegenheid met een keppeltje op het hoofd de straat opkwamen om alzo hun solidariteit te betuigen met de Joodse rabbijn, die eerder deze week het slachtoffer werd van een antisemitische aanslag. [bron]

Enkele dagen geleden hebben vier jongeren “van Arabische origine” [dixit het AFP] in de Duitse hoofdstad Berlijn een rabbijn aangevallen. Zij beledigden het slachtoffer, zijn religie, zijn moeder alsmede zijn dochtertje die hem begeleidde. “Ich bring dich um!” krijsten zij tegen het 6-jarige dochtertje van de rabbijn. Ze vroegen aan de 53-jarige rabbijn Daniel Alter, die een keppeltje droeg, of hij een Jood was [“Bist du Jude?”] en toen hij ja zei, sloegen ze hem vervolgens in elkaar. De rabbijn moest met een jukbeenbreuk voor verzorging opgenomen worden in het plaatselijke ziekenhuis. Daniel Alter was sinds de Holocaust één van de eerste rabbijnen in Duitsland en werd zes jaar geleden aangesteld in Berlijn. Het hele incident veroorzaakte heel wat opschudding in Duitsland en protesten bleven niet uit [gelukkig maar…]

Berliners wear kippot in show of solidarity

door Gili Gurel [Ynet]

De Duitse hoofdstad reageert op de aanslag op een rabbijn de voorbije week met een betoging uit solidariteit met de lokale Joodse gemeenschap. Onder de krantenkop “Berlijn draagt een keppel” in de Berliner Zeitung, publiceerde één van de populairste kranten van de hoofdstad een voorpaginaverhaal waar een aantal van de meest prominente ingezetene van Berlijn keppeltjes op hun hoofden dragen (plaatje onderaan).

Een andere krant, ‘Welt Online’ berichtte over een flashmob die in de stad plaatsvond waarin de deelnemers met keppeltjes op hun hoofden door de straten manifesteerden. Politici, kunstenaars en zakenlieden lieten zich fotograferen met keppeltjes op hun hoofden, uitleggende dat zij met dit gebaar van het dragen van een keppeltje hun bezwaren tegen antisemitisme wilden uitdrukken.

Rabbijn Daniel Alter, 53, (plaatje rechts) werd door verscheidene jongeren aangesproken toen hij met zijn 6-jarige dochtertje over straat liep. Zij vroegen hem of hij Joods was en toen hij ja zei, sloegen zij hem in elkaar en dreigden om zijn kind te doden. De aanvallers identificeerden vermoedelijk het slachtoffer als Joods omdat hij de traditionele keppel (kippah) droeg.

Rabbi Alter, van wie het jukbeen werd gebroken en die in het ziekenhuis een chirurgische ingreep diende te ondergaan, zij dat zijn aanvallers een Arabisch uiterlijk hadden. Zij zijn op dit ogenblik nog niet gevonden.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Zo een teken van solidariteit zou hier ook niet misstaan.

4 gedachtes over “Berlijners komen massaal op straat om te protesteren tegen de aanslag op een rabbijn [Gili Gurel]

 1. Shalom voor een ieder;
  De tijd voor teshuva is aangebroken. En na teshuva; volgt aliya. Hoe triest deze gebeurtenis ook is. Het zal altijd beter worden. Dat is het optimisme van Tenach.
  Gebeurtenissen als dezen, zijn niet van vandaag of gisteren. ZIj zijn van alle tijden.
  Ook in deze dingen hoor ik de voetstap van YaHosHua ha Massiach; die de voleinder van het geloof is. Moge Hij spoedig er zijn.
  Am Yis’ra-El Chai.

  Like

  1. Hoop is altijd prettig, en ook wel enigszins aandoenlijk, maar die rabbijn heeft toch verrekte weinig aan zijn gebedsboekjes wanneer hij door dergelijk tuig belaagd wordt. Er was geen Jezus in de straten van Berlijn om de beste man te berschermen.

   Like

 2. Persoonlijk snap ik niet dat die Arabische hufters hun gif in Europa kunnen/mogen verspreiden laat staan dat ze Joden in elkaar schoppen…
  Hier zouden harde maatregelen op moeten staan.

  Like

 3. Dat zelfde tuig dat zich “solidair” verklaart met het zogezegd Palestijnse volk, maar hun tientallen miljoenen broeders en zusters die sinds decennia vermoord en onderdrukt worden geen weet van hebben. Progressief links in de Westers wereld idem dito.
  O ja, we hebben hier in Vlaanderen namelijk een linkse schrijver, met name Stefaan Hertmans. Is solidair met de Palestijnen en schrijft dus onleesbare boeken en ondertekent zo graag anti Israëlische petities. Die kerel weigert elk onrecht in de moslimwerelden te erkennen.
  Zielig!
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.