Stafchef leger VS: Geen Amerikaanse steun voor Israëlische aanval op Iran [Xander]

Vlnr: President Obama, stafchef generaal Martin Dempsey en oud VN ambassadeur John Bolton.

Stafchef leger VS: Geen Amerikaanse steun voor Israëlische aanval op Iran

door Xander [xandernieuws.punt.nl]

  • De stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Martin Dempsey, heeft laten weten dat de VS geen steun zal verlenen aan een Israëlische aanval op Iran. Volgens Dempsey zou de internationale coalitie die Iran onder druk zet uit elkaar vallen als de Joodse staat hiertoe over gaat.
  • De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney leverde forse kritiek op Obama en beschuldigde hem ervan Israël ‘onder de bus’ te hebben gegooid.
  • John Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN, verklaart in een vandaag gepubliceerd interview dat Obama nooit Iran zal aanvallen, en vindt dat Israël het zo snel mogelijk alleen moet doen.

‘Niet medeplichtig aan aanval op Iran’
Dempsey herhaalde in Londen dat een aanval op de Iraanse nucleaire installaties het kernprogramma van het land zal vertragen, maar waarschijnlijk niet zal kunnen stopzetten. ‘Ik wil niet medeplichtig zijn als ze (Israël) besluiten om het te doen,’ voegde hij er aan toe, daarmee aangevend dat de Joodse staat -in ieder geval onder president Obama- geen steun van Amerika zal krijgen. Dempsey zei verder ‘niet te weten’ hoe ver het Iraanse nucleaire programma is gevorderd, en dat de sancties tegen het land inmiddels beginnen te werken en daarom langer de tijd zouden moeten krijgen.

De timing van Dempsey was erg ongelukkig gekozen, aangezien het IAEA juist een rapport heeft uitgebracht waarin wordt geconcludeerd dat Iran sinds mei bijna 45 kilo uranium naar 20% heeft verrijkt, zodat het totaal op 189,4 kilo komt, een stijging van 31%. Hieruit blijkt dat de sancties het Iraanse nucleaire programma in het geheel niet hebben vertraagd – integendeel.

Israël jaren aan het lijntje gehouden
De woorden van stafchef Dempsey tonen duidelijk aan dat Obama het zat is om naar de Israëlische zorgen over Iran te luisteren en zelf wil bepalen of er een aanval nodig is en wanneer deze dan moet komen. De Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Barak hebben net als hun voorgangers jaren verspild met naar Amerika te luisteren door de al in 2007 geplande aanval keer op keer uit te stellen. In het licht van de aanstaande eerste Iraanse kernbom blijkt dat Obama Israël enkel aan het lijntje heeft gehouden.

Mitt Romney: Obama heeft Israël ‘onder de bus’ gegooid
Gisterenavond accepteerde Mitt Romney officieel zijn Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. In zijn acceptatietoespraak beschuldigde hij Obama ervan trouwe bondgenoten als Israël en Polen ‘onder de bus’ te hebben gegooid. Tijdens zijn recente bezoek aan Israël verklaarde Romney nog alle begrip te zullen hebben voor een Israëlische aanval op Iran en zegde hij de Joodse staat zijn steun toe.

John Bolton: ‘Israël, val aan’
De voormalige Amerikaanse VN ambassadeur John Bolton zegt vandaag in een interview met het Israëlische Maariv dat het Iraanse nucleaire programma alleen nog met geweld kan worden gestopt, maar dat Obama dit in zijn ogen nooit zal doen en het stoppen van de Iraanse bom daarom geheel van Israël afhangt. ‘Israël heeft net als andere landen het recht op zelfverdediging. Israël heeft twee keer vijanden aangevallen die kernwapens ontwikkelden (Irak en Syrië), en heeft ook in dit geval het recht om dit te doen,’ aldus Bolton.

Bolton geeft niet alleen Obama, maar ook George W. Bush de schuld (die stopte in 2007 op het laatste moment een op handen zijnde Israëlische aanval op Iran). In een ander interview voegde hij hier nog aan toe dat hij liever ziet dat de VS Iran aanvalt, omdat de Amerikanen nu eenmaal veel grotere militaire capaciteiten hebben dan Israël. ‘Ik denk dat Amerika het moet doen omdat we toch wel de schuld krijgen. We kunnen er daarom net zo goed voor zorgen dat het gelijk goed wordt gedaan.’

Averechts effect
De verklaring van Dempsey zal waarschijnlijk een averechts effect hebben en een Israëlische aanval op Iran eerder dichterbij brengen dan uitstellen. De regering in Jeruzalem vindt al jaren dat er geen tijd meer te verliezen is, maar heeft zich tot nu toe laten afhouden van ingrijpen door de Amerikaanse belofte van militaire steun voor een aanval als alle andere opties zijn uitgeput.

Tweede termijn Obama nachtmerrie voor Israël
Een aanval in de weken voorafgaande aan de presidentsverkiezingen op 6 november is dan ook een stuk waarschijnlijker geworden omdat Obama het zich tijdens de campagne niet kan veroorloven Israël in de steek te laten. Dit zou hem waarschijnlijk het Witte Huis kosten. In Jeruzalem is men er echter nog niet over uit of een eventuele aanval vóór 6 november Obama in verlegenheid zal brengen of juist in de kaart zal spelen. Een tweede termijn voor de de eerste ‘zwarte president is een ware nachtmerrie voor de Joodse staat, aangezien gevreesd wordt dat diens toch al ongekend onvriendelijke houding na zijn herverkiezing zal doorslaan naar pure vijandigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.