Int. Atoomagentschap: Iran’s ondergrondse nucleaire capaciteit sinds mei verdubbeld [Herb Keinon]

IAEA: Iran has doubled underground nuclear capacity

door Herb Keinon [J-Post]

Iran heeft het aantal centrifuges om uranium te verrijken die opgesteld staan in een ondergrondse bunker verdubbeld, berichtte de nucleaire waakhond, waarmee Teheran zijn verzet toont tegen de westerse druk om zijn nucleaire arbeid stil te leggen en de dreiging van een aanval te stoppen. Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) zei in een rapport ook dat “intensieve activiteiten” – een verwijzing naar een veronderstelde schoonmaak – in het militaire complex van Parchin van Iran, een mogelijk onderzoek naar de ontwikkeling van atoomwapens zou belemmeren indien aan de inspecteurs van de IAEA ooit toegang zou worden verleend.

Het aantal verrijking centrifuges in Fordow, een plaats die diep binnen een berg ligt begraven om een betere bescherming te bieden tegen om het even welke vijandelijke aanval, is sinds mei j.l. meer dan verdubbeld van 1.064 naar 2.140 centrifuges, straat in het driemaandelijkse rapport van de IAEA te lezen. Echter, schrijft het rapport, de nieuwe centrifuges zijn nog niet in werking. Het rapport toonde tevens aan dat Iran sinds 2010 bijna 190 kilogram opgewerkt verrijkt uranium bezit, vergeleken met 145 kilogram in mei j.l.

Een Israëlische overheidsambtenaar zei over het recente rapport van de IAEA dat “het een verder bewijs is van wat premier Benjamin Netanjahoe al vele jaren zegt over Iran.” Iran, dat blijft ontkennen dat het zijn technologie gebruikt om atoomwapens te ontwikkelen, zegt dat het dit materiaal nodigt heeft om een kernreactor “bestemd voor medische doeleinden” van brandstof te voorzien, maar de toename [van het opgewerkt uranium] brengt het tevens beduidend dichterbij tot het mogelijk maken van het aanmaken van potentieel bommenmateriaal.

Het rapport zal waarschijnlijk worden toegevoegd aan het westerse alarm omtrent de nucleaire ambities van Iran en meer brandstof geven aan de speculatie dat het Westen luchtaanvallen tegen Iraanse kerninstallaties zou kunnen lanceren. De taal die door sommige politici wordt gebruikt heeft ook speculatie aangewakkerd dat Israël mogelijk de kerninstallaties van Iran zou aanvallen nog vóór de presidentsverkiezingen van november in de Verenigde Staten. Washington heeft gezegd dat er nog tijd is om de diplomatieke druk zijn werk te laten doen, maar dat het zou kunnen betrokken worden in eender welke oorlog tussen de twee vijanden van het Midden-Oosten.

Het rapport van mei van de IAEA, zei toen dat Iran in het totaal 1.064 centrifuges bezit waarvan er 696 werkten opgesteld in zes cascades. De diplomaten zeiden dat Iran sindsdien nog eens minstens 328 centrifuges heeft toegevoegd, ene verhoging met ongeveer 30 procenten sinds mei en bezit mogelijk zelfs nog meer centrifuges. Terwijl de onlangs toegevoegde centrifuges in Fordow nog niet in werking zijn, bewijst de uitbreiding opnieuw het Iraanse verzet om aan de internationale eisen tegemoet te komen om de verrijking op te schorten; die zowel een burgerlijk als militair doel kunnen dienen, afhankelijk van de mate van opwerking.

“Er is reden om zich zorgen te maken over het verhoogde tempo van verrijking, de grotere voorraad van verrijkt uranium en, nog belangrijker, de extra centrifuges die werden geïnstalleerd in de diep-begraven faciliteit in Fordow,” zei Mark Fitzpatrick van de denktank van het Internationale Instituut voor Strategische Studies. Het kan de overtuiging in Israël versterken dat de diplomatieke en economische druk er niet in slaagt om het programma van uraniumverrijking door de Islamitische Republiek in te perken.

Iran ontkent de beweringen dat het naar atoomwapens streeft en zegt dat al zijn atoomwerk voor vreedzame doeleinden is bestemd. Het heeft gedreigd met breed opgezette represailles indien het land wordt aangevallen. De leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, vertelde donderdag tegenover de staatshoofden van ontwikkelingslanden op een vergadering in Teheran dat het land geen interesse heeft in atoomwapens maar dat het vreedzame kernenergie zal blijven nastreven.

Iran: “het dient enkel voor huishoudelijk gebruik…”