Zweedse Joden demonstreren in Malmö tegen het snel opkomend antisemitisme [video]

Jews march against anti-Semitism in Malmö, 18.08.2012

bronnen: www.ynetnews.com en sverigesradio.se

vert. Vederso/E.J. Bron [ejbron.wordpress.com]

Honderden mensen namen deel aan de ‘keppelwandeling,’ een protest tegen de stijging van haatmisdrijven tegen de Joodse gemeenschap. Enkele honderden Joden en hun aanhangers demonstreerden zaterdag in de Zweedse stad Malmö om aandacht te vragen voor intolerantie en antisemitische aanslagen in het Scandinavische land.

Malmö, dat een grote allochtone islamitische gemeenschap heeft, zag een toename van haatmisdaden tegen de Joden na de invasie van Israël in Gaza in 2009. Een aantal van de deelnemers aan de wandeling droeg de traditionele keppel (kippa) die Joodse mannen dragen. De mars verliep zonder incidenten en Willy Silberstein van het Zweedse Comité tegen antisemitisme, dat het evenement organiseerde, beschreef de mars als een succes. “Het was indrukwekkend. Er waren veel meer mensen dan we hadden verwacht”, zei hij, eraan toevoegend dat de meeste deelnemers niet Joods waren.

De Zweedse minister voor EU-zaken, Birgitta Ohlsson, nam deel aan de mars en zei in haar toespraak dat Malmö een stad was, open voor iedereen, ongeacht achtergrond of overtuiging. In de afgelopen jaren heeft de Zweedse regering onder kritiek gestaan, omdat zij geen adequate bescherming bood aan de kleine Joodse gemeenschap en het probleem van het antisemitisme niet aanpakte. Vorig jaar zijn er echter meer middelen voor dit doel beschikbaar gesteld. In Zweden wonen naar schatting 20.000 Joden.

‘Keppeltjes’betoging in het Zweedse Malmö. Op de achtergrond de enige synagoge van de stad.