Europese Unie maakt strategische fout door boycot van ‘nederzettingen’ die dat niet zijn [David Ha’ivri]

De drie gemeenten Modi’in, Maccabim en Re’ut (Modi’in plaatje hierboven) die BINNEN Israël liggen en in 2003 werden samengevoegd tot 1 grote stad – samen  tegenwoordig ca. 80.000 inwoners – worden voortaan eveneens door de Europese Unie (economisch) geboycot. De reden? Omdat zij gebouwd werden in het zgn. Niemandsland, een buffergebied dat bestond van 1949 tot 1967 tussen Jeruzalem en de Westbank, bedoeld om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Meer lezen hierover met kaartje op Brabosh.com: “Europese Israëlboycot Unie schenkt het Niemandsland binnen de Groene Lijn weg aan de Palestijnen“.

EU’s strategic mistake

door David Ha’ivri [Ynet]

Dankzij de Europese Unie is de Joodse bevolking van Judea en Samaria de voorbije week in één klap met 10% toegenomen. Modi’in, Maccabim en Re’ut zijn drie Joodse gemeenschappen op de weg tussen Jeruzalem en Tel Aviv. In 2003 werden de drie buurgemeenschappen samengevoegd om een gezamenlijke gemeente te vormen en werden door het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken gereorganiseerd tot een stad, die sindsdien als Modi’in bekend is. De laatste bevolkingstelling van de nieuwe stad telt meer dan 80.000 inwoners.

Vorige week gaf de Europese Unie een verklaring uit waarin de stad Modi’in tot een “Westbank nederzetting” werd verklaard en als dusdanig aldaar vervaardigde producten zullen belast worden met een speciale taks, indien deze in ed Europese Unie worden ingevoerd en verkocht. Deze actie valt onder de Europese inspanning om zijn burgers te ontmoedigen om het steunen van wat zij als “onwettige Joodse nederzettingenactiviteit” beschouwd in de door Israël op Jordanië heroverde gebieden tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De Europese Unie negeert het feit dat een boycot van producten afkomstig uit Judea en Samaria, voornamelijk de lokale Arabische arbeiders treft die Israëlische salarissen en arbeidsvoordelen ontvangen in ruil voor hun mogelijkheid om in de bedrijven van de Joodse gemeenschappen te werken. Zij malen er niet om zich af te vragen waar al die miljarden euro’s zijn gebleven die zij doneerden aan de Palestijnse Autoriteit of waarom de PA die internationale hulp niet heeft gebruikt om arbeidsplaatsen te creëren met de hulpgelden die hen met dat doel werd verstrekt, maar blijkbaar in rook zijn opgegaan. Maar thans voegt de Europese Unie extra arbeidsplaatsen toe aan de lijst van diegene die geboycot moeten worden.

Snelle bevolkingstoename
De goede kant van deze beleidsverklaring door de EU is de zeer snelle groei van de Joodse bevolking in Judea en Samaria. Als wij de dag voordien nog wisten dat er 750.000 Joden voorbij de “pre-1967 lijnen” in Jeruzalem, Judea en Samaria woonden, is hun aantal opeens toegenomen tot 830.000. De bevolkingstoename met iets meer dan 10% op één dag tijd, is verbazingwekkend te noemen volgens om het even welke standaard.

Waarom dit zo significant is? De volkstellingen zijn zeer belangrijk voor iedereen die ijvert voor de toekomst van dit gebied. Het doel dat achter de EU-verklaring schuilgaat is om de Joodse inwoners van het gebied op de een of andere manier te verwijderen, om plaats te maken voor een Palestijnse staat zonder Joden, zoals ze nu al hebben in Gaza en in de meeste andere Arabische staten.

De agenda van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria moet de permanentie van de gemeenschappen in deze regio voor altijd verzekeren. De inwoners hier gaan er erg prat op om het snelst groeiende gebied te zijn van heel Israël. Het Shomron gebied (Judea & Samaria) stuwt elk jaar de bevolking met 10 procent omhoog, met of zonder de hulp van de Europese Unie.

Zij die de Shomron bezoeken zijn geïmponeerd door onze universiteit, huizen, speelplaatsen, scholen en industrieën. Zelfs zij die geloven “dat wij het probleem zijn”, hebben geen andere keuze dan om het ermee eens te zijn dat onze bedoeling permanent is. De waarheid is dat wij met of zonder de handel met en de zegen van de Europese Unie, aldoor zullen blijven aangroeien.

Wat betreft Modi’in, maakte de Europese Unie in feite een strategische fout door deze gemeenschap aan hun lijst van nederzettingen toe te voegen. Het laat nu eenmaal de verdedigers van Judea en Samaria toe om de inwoners van Modi’in als deel van onze bevolking te tellen. Wij komen nu veel dichter bij het miljoen; een veel groter percentage van de Joodse bevolking van Israël heeft zonet onvrijwillig de Groene Lijn overgestoken en zich bij ons als “kolonisten” aangesloten. Zij hebben ook nu veel meer industriëlen en interessante partijen in de coalitie gedwongen die de boycotagenda moet bestrijden.

Ik dank alle harde werkende anti-Israël activisten in de EU die nogmaals Israël een zegen hebben verleend. Zij hadden goede bedoelingen op het oog en in ruil daarvoor mogen zij gezegend zijn. In dit geval, betwijfel ik of dat zal gebeuren.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

David Ha’ivri is the director of the Shomron Liaison Office. He and his wife Mollie live in Kfar Tapuach, Shomron with their eight children. You can follow him on Twitter @haivri

2 gedachtes over “Europese Unie maakt strategische fout door boycot van ‘nederzettingen’ die dat niet zijn [David Ha’ivri]

  1. Als dit de énige strategische fout van de EU is, dan zouden het genieën zijn maar, zoals wij al lang weten, zijn de meesten van onze bestuurders verre van dat. Vandaar de catastrofale staat van de EU, die deshalve een zondebok nodig heeft en dan mogen wij driemaal raden wie hiervoor mag fungeren?

    Like

  2. Hieruit blijkt nog maar weer dat de drive van de EU niets te maken heeft om die (niet zo) zielige Palestijnen te helpen maar alleen maar om Israel dwars te zitten.
    Het effect van een boycot heeft direct gevolgen op de ecomomie van de West Bank met als gevolg meer werkeloosheid waarmee een Hamas weer meer voeten in de aarde krijgt. Vervolgens kan de PA dan weer gaan klagen dat Israel ecomonisch blokkades opwerpt etc…

    De enige reden dat de Palestijnen een bestaan kunnen opbouwen is omdat Israel als exportland ook hun producten exporteert en zeker niet vanwege de hulpgelden die toch maar terecht komen in de zakken van de PA top…

    Like

Reacties zijn gesloten.