Egypte houdt grote schoonmaak in de Sinaïwoestijn op zoek naar ‘terroristen’ [Xander]

Het Egyptische leger voerde het afgelopen weekeinde een grote militaire operatie uit om terroristen op te sporen en de anarchie te bedwingen die momenteel heerst in de Sinaï nabij de grens met Israël.  “Geef een seintje als je iets verdacht opmerkt“, zegt Egyptisch president Morsi tegen een locale bewoner in zijn tent vol gestapeld met raketten en wapens. Deze cartoon, die zondag verscheen in de krant Haaretz, zette nogal wat kwaad bloed in de Arabische pers. Want: zeg nooit zomaar terrorist tegen een terrorist, het zou wel eens een “verzetsstrijder” kunnen zijn. Als u begrijpt wat ik bedoel… 😦

Moslim Broederschap Egypte stuurt tanks naar grens met Israël

door Xander [xandernieuws.punt.nl]

Nadat de Moslim Broederschap eerder dit jaar in ijltempo het parlement, de overheid en het presidentschap van Egypte had overgenomen heeft de nieuwe president Mohammed Morsi vandaag de islamistische machtsovername compleet gemaakt door de complete pro-Westerse legerleiding te ontslaan. Morsi, die nooit een geheim maakte van zijn virulente antisemitisme en tijdens zijn verkiezingscampagne aangaf een oorlog tegen Israël te zullen beginnen en Jeruzalem te zullen ‘bevrijden’, laat er geen gras over groeien en heeft M-60 tanks naar de grens met Israël gedirigeerd.

Morsi stuurde de minister van Defensie veldmaarschalk Mohamed Tantawi, stafchef generaal Hafez Sami Annan en nog drie andere generaals de laan uit en benoemde veldmaarschalk Abd Al-Fatah Sissi als minister van Defensie en generaal Sidki Sobhi als stafchef in hun plaats. Ook annuleerde Morsi de wetswijzigingen waarmee de legerleiding zichzelf veel macht had gegeven.

De weggestuurde veldmaarschalk Tantawi en generaal Annan werden beschouwd als de laatste obstakels voor de complete machtsovername van Egypte door de extremistische Moslim Broederschap, die eerder dit jaar nog $ 1,5 miljard dollar hulp van de regering Obama kreeg en sinds vorig jaar een enorme hoeveelheid wapens, waaronder 125 zware M1A1 Abram tanks, uit Amerika ontving. President Morsi had koud de legerleiding vervangen of hij onthutste de regering in Jeruzalem door onmiddellijk uit Amerika afkomstige M-60 tanks naar de grens met Israël in de Sinaï woestijn te sturen.

Morsi wil af van delen vredesverdrag met Israël
Alhoewel het nog steeds niet duidelijk is of de regering Netanyahu Morsi toestemming heeft gegeven voor deze extreme uitzondering op het uit 1979 stammende vredesverdrag, geeft het zeer te denken dat de Egyptische president afgelopen week verklaarde dat de clausules in het verdrag die hij niet in het belang van Egypte acht moeten verdwijnen. Israël heeft tot nu toe niet gereageerd op deze de facto éénzijdige gedeeltelijke opzegging van het 33 jaar oude verdrag met Israël.

Anti-Westerse koers en nieuw conflict met Joodse staat
Afgelopen week werd langzaam maar zeker duidelijk dat de Moslim Broederschap de terreuraanslag van een week geleden op een Egyptische grenspost zou gaan misbruiken om zich te ontdoen van de pro-Amerikaanse legertop (1). Met het sturen van tanks richting Israël onderstreepte Morsi vandaag dat Egypte onder zijn leiding een totaal andere, hoogstwaarschijnlijk anti-Westerse koers zal gaan varen en op den duur zal aansturen op een nieuw militair conflict met de Joodse staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.