PA topman Dahlan over Gaza: ‘wordt niet belegerd’, bewoners ‘komen niks tekort’ [Khaled Abu Toameh]

Het Palestijnse eenheidsakkoord tussen enerzijds Al Fatah (Abbas op de West Bank) en Hamas (Haniyeh/Meshaal in Gaza) schiet lekker op. Zo te merken wordt er alle dagen flink door ‘gewerkt’ om de verzoening tussen de leiders van de diverse terreurfacties ietwat verder te verfijnen. Links en rechts nog wat klappen uitdelen, wat vervelende opponenten door de knieën schieten, de keel oversnijden of levend van de daken gooien en ‘Palestina’ gaat alzo nog een grootse toekomst tegemoet…  [cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon]

‘Hamas fostering terror, damaging ties with Egypt’

[‘Hamas moedigt de terreur aan en schaadt de banden met Egypte’]

Voormalige veiligheidschef van de PA Dahlan over Gaza: ‘wordt niet belegerd’ en de bevolking ‘komt niks tekort’

door Khaled Abu Toameh [J-Post]

“Hamas heeft de juiste habitat gecreërd voor het opduiken van nieuwe terreurgroepen in de Gazastrook”, zegt Muhammad Dahlan, een voormalige Palestijnse veiligheidscommandant donderdag 9 augustus 2012. Dahlan, die het Veiligheidskorps van de Palestijnse Autoriteit in Gaza oprichtte en deze aanvoerde tussen 1994 en 2000, beschuldigde Hamas er tevens van het huisvesten van de terreurgroepen en hun leden te gebruiken om activisten van Al Fatah in de Gazastrook te liquideren.

De beschuldigingen van Dahlan (afb. rechts) gebeurden na de aanval van zondagnacht in de Sinai waarbij niet geïdentificeerde gewapende schutters 16 Egyptische grenswachten doodden. De Palestijnse Autoriteit (PA) en ambtenaren van Al Fatah (Abbas’ politieke partij) hebben de kans met beide handen aangegrepen om hun rivalen in Hamas verantwoordelijk te houden voor de aanval, waarvan wordt verondersteld dat die werd uitgevoerd door Moslimfundamentalisten afkomstig uit de Sinaï en de Gazastrook. Hamas heeft om het even welke band met die aanval heftig ontkend, erop aandringend dat de terroristen niet uit de Gazastrook kwamen.

Dahlan, die vorig jaar uit Al Fatah werd verdreven, na een geschil met PA President Mahmoud Abbas en zijn zonen, bekritiseerde ook de Egyptische President Mohamed Morsi voor de ontvangst van Hamas premier Ismail Haniyeh vorige week in het presidentiële paleis in Kaïro. Dahlan zei dat Haniyeh ondankbaar was tav de Egyptenaren die hem vereerden door hem als staatshoofd te behandelen. “In plaats van zijn dankbaarheid uit te drukken, werken Hamas en Haniyeh om de Egyptische belangen in de Sinaï te beschadigen,” zei Dahlan bovengenoemd in een interview met een Egyptische TV-zender.

Dahlan zei dat de smokkeltunnels onder de grens tussen de Gazastrook en Egypte een bron van inkomsten vormen voor de Hamasleiders, en vandaar niet geïnteresseerd zijn om ze te sluiten. De Palestijnse inwoners van de Gazastrook profiteren niet van de tunnels, voegde Dahlan eraan toe. Hij riep de Egyptenaren op om Hamas en zijn leiders, en niét het volledige Palestijnse volk, volledig verantwoordelijk te houden voor het huisvesten van terreurgroepen in de Gazastrook en het bedreigen van de nationale veiligheid van Egypte.

Dahlan zei dat de Gazastrook niet wordt belegerd en zijn inwoners niets tekort komen. “Het is Hamas dat de Gazastrook belegert,”zei hij beschuldigend. Dahlan zei dat een pro-Hamas Soedanese minister die onlangs de Gazastrook bezocht, hem vertelde dat hij wenste dat de Soedan zoveel basisgoederen had als in de Gazastrook.

Eveneens op donderdag, beweerde Hamas dat de Egyptische regering heeft uitgemaakt dat de terroristen die de 16 grenswachten doodden, niet uit de Gazastrook kwamen. Salah Bardaweel, een hoge ambtenaar van Hamas, zei dat een onderzoek van de Egyptische veiligheidskrachten ook heeft aangetoond dat de terroristen geen Palestijnen waren en geen banden hadden met Hamas. **

Bardaweel beweerde dat de aanhangers van de verdreven Egyptische president Hosni Mubarak hebben geprobeerd om Hamas en de Gazastrook te betrekken om aldus Morsi en de Moslim Broederschap te compromitteren. De Hamas afgevaardigde zei dat zijn regering bereid is om alle smokkeltunnels te sluiten van zodra de Egyptenaren akkoord gaan om de grensovergang in Rafah tussen de Sinaï en de zuidelijke Gazastrook permanent te openen.

Taher a-Nunu, woordvoerder voor de Hamasregering, deed ook op donderdag een oproep aan Kaïro om de terminal in Rafah open te houden. Hij stelde voor dat de grensovergang in een handelsterminal wordt omgezet zodat het de tunnels kan vervangen. A-Nunu zei dat de terreuraanval in de Sinaï tot doel had om de relaties tussen Egypte en de Palestijnen te saboteren.

** Brabosh.com: Intussen meldt een website uit Qatar dat het Leger van de Islam achter de aanslag zit. Het Leger van de Islam is een met Al Qaeda verbonden terreurgroep in Gaza die door Hamas wordt geregeerd. De groep wordt geleid door Mumtaz Dughmush en opereert hoofdzakelijk in de Gazastrook en in de Palestijnse gebieden. Het Leger van de Islam leunt nauw aan bij een Salafistische ideologie die de globale jihad verkondigt samen met de traditionele groepen van het 'gewapende verzet' in Palestina.


Brabosh.com / VVvI sinds 31 januari 2009 onafgebroken in de Top Tien

WordPress Nederlandstalige blogs (Nederland en Vlaanderen samen)

(hieronder stand op maandag 6 augustus 2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.