Egyptische Christenen steeds meer in de verdrukking [Ryan Jones]

Egypt’s Christians on the ropes

door Ryan Jones [israeltoday.co.il]
vert. Israel Today NL [http://israeltoday.nl]

De leiders van de Koptische Kerk in Egypte zeggen dat de vervolging toeneemt, nu de nieuwe islamistische heersers van het land terugkomen op hun belofte voor steun aan meer vrijheid en invloed voor de Christenen.

Het is een teken aan de wand. Toen de Egyptische pro-democratische revolutie werd gekaapt door de islamisten van de Moslimbroederschap en andere groepen, waarschuwden velen dat de oude Egyptische Christelijke gemeenschap in gevaar was.

Ondanks het steeds heviger anti-christelijke geweld tijdens en na het omverwerpen van het vroegere regime, benadrukten de opkomende islamisten dat de Christenen zou worden gerespecteerd in het nieuwe Egypte, en velen in de internationale gemeenschap geloofden hen.

In de hoek gedrongen
Maar toen de Egyptische president Mohammed Morsi vorige week het nieuwe kabinet presenteerde, werd het duidelijk dat de Egyptische Christenen niet meer invloed zouden krijgen, maar in plaats daarvan verder in de hoek werden gedrongen.

Morsi’s Moslimbroederschap beloofde tijdens de verkiezingscampagnes voor het presidentschap en het parlement, om Christenen een redelijke vertegenwoordiging te geven. Maar ondanks de uitbreiding van het kabinet tot 35 ministersposten, was er slechts één enkele ministersportefeuille voor een Christen.

Tijdens het bewind van oud-dictator Hosni Mubarak bestuurden de Egyptische Christenen altijd ten minste twee van de dertig ministeries.

‘We hadden een grotere [Christelijke] vertegenwoordiging in de nieuwe regering verwacht, vooral na de toename van het aantal ministersposten tot 35’, zei aartsbisschop Pachomius, de leider van de Egyptische Koptische Kerk, in een interview met de onafhankelijke krant Al-Shorouk.

Pachomius zei tegen een andere krant, dat de post die de Kopten kregen slechts ‘een half ministerie’ is, en herhaalde de bezorgdheid in zijn gemeenschap dat de opkomst van de islamisten in Egypte zou leiden tot minder vrijheid voor Christenen.

Tweederangs burgers
Nog verontrustender is, dat de overheid de Christenen afkat, en dat de verwachte verdere invoering van de shariawetten (die Christenen verder zouden degraderen tot de dhimmi (tweederang) status, degenen die Christenen fysiek willen schaden heeft aangemoedigd.

In feite gebeurde het op dezelfde dag dat Morsi aantrad, dat een menigte Moslims in een dorp ten zuiden van Caïro de plaatselijke Christelijke inwoners verdreef, wegens een geschil tussen een Christelijke zakenman en een Moslim-client, dat gewelddadig werd. Morsi benadrukte dat het een geïsoleerd incident was, maar Pachomius antwoordde dat ‘er duidelijke vervolging van Kopten is, zoals vroeger’.

Dat de overheid geen van de Islamitische aanvallers aansprakelijk stelde, versterkt alleen maar de vrees dat er een duidelijk vooroordeel tegen Christenen bestaat, evenals een gerechtelijke uitspraak vorige week, een Koptische man in detentie te houden wegens het ‘belasteren van de Islam’.

Bishoy Kamil Gergis werd gearresteerd nadat een Moslim hem beschuldigde van het beledigen van de Islam en zijn profeet Mohammed door negatieve opmerkingen op Facebook te plaatsen. De rechtbank zal naar verwachting Gergis beschuldigen op grond van artikel 98(f), van het Egyptische Wetboek van Strafrecht, dat het gebruik verbiedt van ‘religie bij het propageren van … extreme ideeën ten behoeve van het aanzetten tot strijd, bespotten of beledigen van een hemelse religie of een sekte die deze volgt, of het schaden van de nationale eenheid’.

Hoewel er zeer duidelijke problemen op het gebied van vrijheid van expressie inherent zijn aan de wet, was de tekst ervan bedoeld om de aanhangers van alle godsdiensten te beschermen. In de praktijk wordt hij gehanteerd door Moslims als wapen tegen Christenen, en de regering van Egypte is daaraan medeplichtig. En omdat de Moslimbroederschap aan de macht is, hebben de Egyptische Christenen gelijk met hun zorg dat deze vervolging zal toenemen.

Een gedachte over “Egyptische Christenen steeds meer in de verdrukking [Ryan Jones]

Reacties zijn gesloten.