Israëlische luchtmacht voorkomt zware aanval van terroristen aan de Egyptische grens

Egyptisch-Israëlische grens, 5 augustus 2012. Pantservoertuig dat door Jihadisten werd buitgemaakt staat in brand in de Sinaïwoestijn.

De onrust en onveiligheid in het Egyptische deel van de Sinaïwoestijn ten zuiden van Israël neemt zienderogen toe en de Egyptische regering lijkt de controle over het gebied helemaal te verliezen. Dat bleek andermaal gisteren toen een islamistische terreurcel op zondagavond een Egyptische legerbasis bestormde, er 15 tot 20 Egyptische soldaten doodde, twee pantserwagens buitmaakte en vervolgens vanuit Egypte via de grensovergang Israël trachtte binnen te dringen met het doel een zware aanslag uit te voeren jegens de Israëlische bevolking. Het Israëlische leger kon gelukkig de terreurcel tijdig uitschakelen en aldus erger voorkomen.

IAF thwarts terror attack at Egypt border

door Yoav Zitun [Ynet]

Arabische nieuwsberichten meldden gisteren zondag dat 15 Egyptische politieagenten werden gedood tijdens een gewapende aanslag op een politiebureau in het noorden van de Sinaï Peninsula ter hoogte van een veiligheidscontrolepost in Rafah. De gewapende schutters slaagden erin om twee Egyptische pantserwagens te veroveren gebruik makend van RPG raketten en explosieven.

Een van de voertuigen explodeerde nabij de grensovergang van Kerem Shalom, terwijl een ander erin slaagde om Israël binnen te dringen. De gewapende schutters vuurden tankgranaten af op Israëlische soldaten die gestationeerd zijn nabij de grens, echter de Israëlische luchtmacht (IAF) nam de gestolen pantserwagen onder vuur en schakelde de terroristen uit. De woordvoerder van het IDF verklaarde dat er geen slachtoffers zijn gevallen onder de Israëlische soldaten of burgers.

Het IDF meldde dat rond 19u00 (Belgische tijd) een terreurcel erin slaagde een Egyptische basis in het noorden van de Sinaï over te nemen waarbij minstens 10 Egyptische soldaten werden gedood. Omstreeks 19u15 vloog een van de pantserwagens die door gewapende terroristen was gekaapt in de lucht nabij de grensovergang in Kerem Shalom en de tweede pantserwagen slaagde erin Israël binnen te dringen maar werd kort nadien door de IAF gebombardeerd en uitgeschakeld.

Verscheidene van de terroristen probeerden vervolgens uit de geraakte pantserwagen te ontkomen maar werden onder vuur genomen en uitgeschakeld door de Israëlische luchtmacht. Later werden aan Israëlische zijde de lichamen van vier terroristen gevonden en nog eens drie andere lichamen werden gevonden aan de Egyptische kant. Een zware troepenmacht van het IDF werd naar de sector opgeroepen en begon het gebied af te speuren.

“Wij houden contact met de Egyptenaren en blijven met hen samenwerken,” zei Brigade-generaal Yoav Mordechai namens het IDF. Mordechai merkte op dat de terreuraanslag geen verband hield met een luchtaanval van het IAF eerder op zondag, waarbij een terrorist van de wereldwijde jihadistische beweging werd gedood.

Reagerend op het incident, zeiden hoge veiligheidsambtenaren dat de terroristen die probeerden om Israël te infiltreren een belangrijke terreuraanslag planden. “Indien zij waren geslaagd kon het een zeer ernstige terreuraanslag het gevolg zijn geweest. Een grote ramp werd voorkomen.”

Minister Ehud Barak van Defensie zei dat de aanslag de noodzaak aantoont van een “kordate Egyptische actie” om de veiligheid te verzekeren en terreur te voorkomen in de Sinaï. Minister Barak feliciteerde de veiligheidskrachten voor het voorkomen van een terreuraanslag nabij de grensovergang van Kerem Shalom.

Barak zei dat “de strijdkrachten van het IDF onder het bevel van brigade-generaal Tal Russo en geleid door IDF-Stafchef luitenant-generaal Benny Gantz, de alertheid, waakzaamheid en vastberadenheid van het IDF aantoonde en een aanslag wisten te voorkomen die tot een grote slachting kon geleid hebben.” Na het incident, hield Gantz een meeting met topambtenaren van het IDF om de situatie te beoordelen.

Egyptische soldaat bewaakt in de Sinaïwoestijn de grensovergang Kerem Shalom naar Israël

Morsi roept om bijeenkomst
Ondertussen berichtte de Egyptische media dat de veiligheidskrachten de waakzaamheid aan de grens hebben verhoogd en een avondklok hebben ingesteld in het noordelijke district van de Sinaë. De Egyptische staatstelevisie berichtte dat bronnen bij de Egyptische veiligheidsdienst hebben aangekondigd dat de grensovergang Rafah met Gaza “voor onbepaalde tijd” wordt gesloten na de aanslag in de Sinai.

Ook verzocht de Egyptische president Mohamed Morsi om een dringende vergadering met de militaire raad, zo vertelde een ambtenaar van de partij van Morsi op Facebook. De nieuwe Egyptische minister voor Toerisme, Hisham Zaazou, veroordeelde de aanval, zeggende tegenover de Al Youm Al Masri krant dat het incident plaatsvond op een tijdstip waarop Egypte probeert om het toerisme in het gebied te herstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.