Palestijnse vrouwen demonstreren op de West Bank tegen huiselijk geweld [Israelnetz]

Palestijnse vrouwen hebben zich openlijk uitgesproken tegen het huiselijk geweld [foto: Peter Hagyo-Kovacs]

Palästinenserinnen demonstrieren gegen häusliche Gewalt

door Israel Netz [www.israelnetz.com]
Vert: E.J. Bron [ejbron.wordpress.com]

Onder het motto “Nee tegen vrouwenmoord” hebben Palestijnse vrouwen op de Westelijke Jordaanoever uiting gegeven aan hun verzet tegen huiselijk geweld. Om dit duidelijk te maken, gingen de vrouwen afgelopen woensdag en donderdag de straat op.

Nadat een man in het dorp Batir bij Bethlehem zijn vrouw had vermoord, organiseerde de “Algemene vakbond van de Palestijnse vrouwen” als reactie op deze misdaad twee demonstraties. De protesterende vrouwen veroordeelden de moord als “barbaars” en “onmenselijk”. Volgens het persbureau “Ma´an” hadden ze ook kritiek op de Palestijnse politie en zeiden ze dat deze de klachten over het huiselijk geweld en mishandeling genegeerd zou hebben. Bovendien riepen de demonstranten de Palestijnse president Mahmoud Abbas ertoe op de moord te onderzoeken.

Twee dagen na de moord vond de eerste demonstratie plaats. Bij de 29-jarige vrouw werd op klaarlichte dag haar keel doorgesneden. Haar man werd korte tijd daarna gearresteerd. Bovendien waren er nog vier andere moorden in de Gazastrook en in de stad Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever, die de afgelopen twee weken werden gepleegd. De 15 verschillende vrouwenverenigingen, die deelnamen aan de demonstraties, wezen erop dat er een einde moet komen aan dit toenemende geweld tegen vrouwen. Daarom eisen ze strengere wetten, een respectvollere omgang met vrouwen en straf voor diegenen, die vrouwen aanvallen.

In de toekomst willen de vrouwenverenigingen bijeenkomsten organiseren om de aandacht te vestigen op geweld tegen vrouwen. Chawla al-Asrak van de “Algemene vakbond van de Palestijnse vrouwen” zegt, dat Palestijnen zich hierover moeten informeren en verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, opdat er een einde komt aan zulk geweld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.