Tragedie in Gush Katif: Israëlische soldaten en kolonisten strijden voor een verloren zaak [videofilm]

Unsettled

Gush Katif / Gaza 2005: 8.500 inwoners in 21 nederzettingen

In 2005 beging de toenmalige regering van Israël, geleid door oud-premier Ariel Sharon, wellicht één van de grootste flaters uit zijn moderne geschiedenis: de terugtrekking van de Joodse bevolking uit de Gazastrook alsmede het ontruimen van een aantal nederzettingen in het noorden van Samaria (West Bank). Ongeveer 9000 Joodse kolonisten werden op bevel van Sharon door het Israëlische leger met geweld  uit hun huizen gezet.

Sharon dacht hiermede een vacuüm te creëren zodat de Palestijnen en Gazanen geneigd zouden zijn om ernstige vredesonderhandelingen met Israël aan te vatten. De gevolgen van dit suïcidaal gedrag van het Israëlische kabinet zijn bekend: Hamas interpreteerde dit disengagement plan als een overwinning op Israël, een regen van  raketten en mortiergranaten daalde neer op de burgerbevolking in Zuid-Israël, meer aanslagen, bloed, geweld, doodslag en moord met als voorlopig grootste dieptepunt en drie jaar nadat de laatste Jood Gaza had verlaten, eind 2008 de drie weken durende Gaza oorlog (Op. Cast Lead).

In deze 90 minuten durende film “UNSETTLED“, in een productie van Highway 51, wordt een blik achter de schermen geworpen, hoe de mensen net vóór en tijdens de gedwongen evacuatie de gebeurtenissen ervoeren die tot op vandaag een impact op de rest van hun leven zal hebben. Deze bijwijlen erg emotionele documentaire leidt u terug naar de ervaringen tijdens die gebeurtenis zowel vanuit het perspectief van de IDF soldaat die zijn opdracht moest uitvoeren alsmede vanuit het perspectief van de kolonist die na meer dan dertig jaar leven in de Gaza alles moest achterlaten.


Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint.

Brabosh.com / VVvI sinds 31 januari 2009 onafgebroken in de Top Tien

WordPress Nederlandstalige blogs (Nederland en Vlaanderen samen)

(hieronder stand op vrijdag 27 juli 2012)