Stormloop in Israël naar gasmaskers en beschermingskits tegen chemische en biologische wapens

Een Israëlische jongen wordt geholpen om een gasmasker op zijn hoofd te bevestigen in een distributiecentrum in een shopping centrum in Mevaseret Zion in de buitenwijken van Jeruzalem. Israël heeft verscheidene verdeelcentra geopend om de inwoners te voorzien van nieuwe gasmaskers en beschermingspakketten tegen chemische en biologische wapens.

Israëliërs slaan massaal gasmaskers in

In Israël is sinds het begin van deze week een rush naar gasmaskers ontstaan, naar aanleiding van de toenemende onrust in Syrië en het potentiële gevaar dat het enorme chemische en biologische wapenarsenaal van Al Assad in handen zou vallen van terroristen, van zodra het regime door de Syrische rebellen ten val is gebracht.

Vooral de Libanese terreurgroep Hezbollah van bendeleider Hassan Nasrallah zou graag beslag leggen op deze massavernietigingswapens. Israël heeft al gedreigd militair in te grijpen wanneer Hezbollah daarin zou slagen. dat zou gebeuren. Defensieminister Ehud Barak sprak van een ‘casus belli‘, of een daad die oorlog rechtvaardigt, aldus The Times of Israël. De stafchef van het Israëlische leger, Benny Gantz, drong dinsdag aan op terughoudendheid. Hij waarschuwde dat een aanval op de wapendepots van Syrië, Israël kan meesleuren in een oorlog.

Maariv en de Times of Israel berichten dat de distributie centra op maandag en dinsdag ruim 3.700 gasmaskers per dag uitreikten. Dinsdag zouden zelfs zo’n 4200 Israëliërs een gasmasker aangevraagd hebben, het dubbele als normaal. Vergeleken met eenzelfde dreiging in 2010 verdeelden de distributiecentra zo’n 2.200 kits per dag uit. Echter, Haaretz bericht dat nog altijd 47 procent van de Israëliërs geen gasmasker bezitten.

Dry Bones cartoon: Syria’s Chemical Weapons


Bronnen: JTA en De Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.