De reacties van de VN op de terreuraanslag op de Israëlische toeristenbus in Bulgarije [VN Watch]

Volgens de laatste berichten werden uiteindelijk vijf Israëliërs vermoord bij de bomaanslag in Burgas, Bulgarije. Zij werden gisteren teruggevlogen naar de luchthaven Ben Goerion in Israël. Hun namen zijn intussen ook bekend: Itzik Colangi (28 jaar), Amir Menashe (28), Maor Harosh (25), Elior Price (26) en Kochava Shriki (44). Al de gewonden zijn inmiddels ook weer thuis.

Reactions to Today’s Terror Attack on Israeli Tourists in Bulgaria

door UN Watch [http://www.unwatch.org/]
vert. Peter Rissing [ejbron.wordpress.com]

Een bus met Israëlische toeristen explodeerde woensdag plotseling bij de luchthaven van Burgas in Bulgarije, waarbij zeven mensen om het leven en raakten minstens 30 mensen (ernstig) gewond raakten. De VN woordvoerder van Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon veroordeelde de aanval in de “sterkst mogelijke termen”. In feite echter waren de termen van de VN-baas zwak te noemen in vergelijking tot zijn uitspraken -twee weken geleden- naar aanleiding van de bomaanslagen op kerken in Kenia.

Toen sprak de heer Ban van terroristische aanslagen die “strafbaar en crimineel” waren en dat de daders hiervoor verantwoordelijk moesten worden gehouden. Woensdag sprak hij slechts van een dodelijke “bomaanslag” op Israëliërs. Hierbij valt op dat hij weigerde de aanval te beschrijven als een terroristische actie. Ook riep hij niet op de daders verantwoordelijk te houden. UN Watch heeft bij de heer Ban er op aangedrongen dit te verduidelijken en daadwerkelijk in de “sterkst mogelijke termen” de terroristische aanslag te veroordelen.

De VN High Commissioner for Human Rights, Navi Pillay, zweeg over de aanslag. Dit in tegenstelling tot de gebeurtenis rond de ‘Gaza Flotilla’ van 2010. Hierbij gaf mevrouw Pillay al binnen enkele uren aan geshockeerd te zijn en verketterde zij Israël. In het belangrijkste bericht op de UNHR website nu worden de westelijke landen bekritiseerd over de wijze waarop zij terrorisme bestrijden. Met name de Verenigde Staten worden ervan beschuldigd ´gevaarlijke´ wetten te hebben die de rechtsstaat schenden.

Ondersteund door een Facebook campagne, die snel ‘viral’ gaat, roept UN Watch de VN High Commissioner op zich uit te spreken over de Israëlische slachtoffers van deze terroristische aanslag en de gruwelijke moorden te veroordelen. Tevens verzoekt UN Watch haar om haar medewerkers te instrueren de aanslag te onderzoeken en de daders volledig verantwoordelijk te maken voor hun misdaden.

Alle 47 landen van de UN Human Rights Council zwijgen ook over deze aanslag. Dit is een contrast met de executie van de terroristische Hamas leider sjeik Ahmed Yassin in 2004. Destijds verspilde de Human Rights Council geen tijd om in spoedberaad bijeen te komen om de terroristische Hamas leider te bejubelen en Israël te vooroordelen.

Op dit moment is de Human Rights Council wél bezig met een andere fact finding mission naar veronderstelde Israëlische mensenrechten-schendingen. De Human Rights Council heeft nog nooit opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar het terrorisme of raketaanvallen waar Israël slachtoffer van is.

3 gedachtes over “De reacties van de VN op de terreuraanslag op de Israëlische toeristenbus in Bulgarije [VN Watch]

  1. Van de UN verwacht je toch geen normale reactie waar het Israelische burgers betreft.

    Like

  2. Dat zal wel een drukfout zijn geweest. Waarschijnlijk een stagiair die net begonnen is en als eerste job een perscommuniqué moest schrijven in opdracht van Ann Harrison, kopstuk binnen AI. Die gaat dat niet lang volhouden in AI.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.