Yad Vashem wijzigt tekst over Hitlers Zwarte Paus, Eugenio Pacelli alias Pius XII

Paus Pius XII, alias ‘Hitlers Paus’ of ook ‘De Zwijgende Paus’ genoemd, zegent in september 1945 zijn onderdanen in het Vaticaan. Over de Joden geen woord…

Zoals bekend ijvert de huidige paus Benedictus XVI (alias van de Duitser Joseph Ratzinger uit Beieren) al jaren voor de zaligverklaring van Hitlers Zwarte Paus Pius XII. Benedictus, die in zijn jonge jaren nog bij de Hitlerjugend en de Waffen SS diende, krijgt thans weer een beetje hoop door hulp van onverwachte zijde met name van de zijde van Yad Vashem. Het beroemde Holocaustcentrum in Jeruzalem heeft zijn scherpe tekst over Pius XII wat afgezwakt. Ik ben benieuwd hoe auteur Dirk Verhofstadt daar over denkt, die in binnen- en buitenland grote bekendheid verwierf met zijn spraakmakende studie  “Pius XII en de vernietiging van de Joden” (2008).

Yad Vashem wijzigt tekst over paus Pius XII

door Historiek.net [http://historiek.net/]

Hitlers Paus Pius XII, hier nog als nuntius in Berlijn in de jaren 1930

Het Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem in Jeruzalem heeft een tekst op een bord over paus Pius XII aangepast. Het Vaticaan had eerder geprotesteerd tegen de tekst die onder meer meldde dat de zogenaamde oorlogspaus niet had geprotesteerd tegen de Jodenvervolging.

Op het bord stond ook dat Pius XII streefde naar een verdrag met nazi-Duitsland zodat hij de rechten van de kerk kon beschermen, zelfs als dat inhield dat het racistische naziregime werd erkend. Ook werd geschreven dat hij een brief tegenhield waarin racisme en antisemitisme werden veroordeeld.

Het paneel in het Holocaustmuseum is nu dus aangepast. Er staat nog altijd dat de paus weinig deed om de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te helpen, maar er staan nu bijvoorbeeld ook dat de paus volgens sommigen vanwege zijn neutraliteit levens heeft gered.

Het aangepaste bord is zondag onthuld. Yad Vashem ontkent dat het is gezwicht voor kritiek van het Vaticaan. Volgens de instelling was de tekst op het oude bord, dat dateerde uit 2000, gebaseerd op gegevens die toen bekend waren. Omdat er de laatste jaren meer over de rol van de paus bekend is geworden, zou besloten zijn op het bord een wat genuanceerder tekst te plaatsen.

Pius XII was paus van 1939 tot zijn dood in 1958 en kreeg na de Tweede Wereldoorlog geregeld het verwijt dat hij gezwegen had over de Jodenvervolging door de nazi’s.

Over de houding van deze paus tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt veel gediscussieerd. Volgens de huidige paus, Benedictus XVI, heeft zijn voorganger tijdens de oorlog in het geheim veel werk verzet voor vervolgde Joden. Dat dit destijds niet openbaar werd gemaakt vindt de paus logisch. Volgens hem zou een publiekelijk optreden slecht zijn geweest voor de positie van Joden en katholieken.

Anderen nemen het de paus kwalijk dat hij zich nooit openlijk tegen de Jodenvervolging heeft uitgesproken. Joodse organisaties en geschiedkundigen hebben het Vaticaan herhaaldelijk gevraagd de archieven uit de oorlogstijd te openen.

Afbeelding hierboven: Een bijschrift op een foto van Pius XII in het museum Yad Vashem zegt dat hij niet protesteerde tegen de nazi-genocide op de Joden en grotendeels een neutrale positie bewaarde, het is dit bewuste bord waarvan de tekst nu gewijzigd werd.

Hieronder de nieuwe aangepaste tekst:

Yad Vashem Statement regarding updated text on the panel about the Vatican [bron]
1 July 2012

The Vatican

The Vatican, under Pius XI, Achille Ratti, and represented by the Secretary of State Eugenio Pacelli, signed a concordat with Nazi Germany in July 1933, in order to preserve the rights of the Catholic Church in Germany.

The reaction of Pius XII, Eugenio Pacelli, to the murder of the Jews during the Holocaust is a matter of controversy among scholars. From the onset of World War II, the Vatican maintained a policy of neutrality. The Pontiff abstained from signing the Allies’ declaration of December 17, 1942 condemning the extermination of the Jews. Yet, in his Christmas radio address of December 24, 1942 he referred to “the hundreds of thousands of persons who, without any fault on their part, sometimes only because of their nationality or ethnic origin (stirpe), have been consigned to death or to a slow decline.” Jews were not explicitly mentioned.

When Jews were deported from Rome to Auschwitz, the Pontiff did not publicly protest. The Holy See appealed separately to the rulers of Slovakia and Hungary on behalf of the Jews. The Pope’s critics claim that his decision to abstain from condemning the murder of the Jews by Nazi Germany constitutes a moral failure: the lack of clear guidance left room for many to collaborate with Nazi Germany, reassured by the thought that this did not contradict the Church’s moral teachings.

It also left the initiative to rescue Jews to individual clerics and laymen. His defenders maintain that this neutrality prevented harsher measures against the Vatican and the Church’s institutions throughout Europe, thus enabling a considerable number of secret rescue activities to take place at different levels of the Church. Moreover, they point to cases in which the Pontiff offered encouragement to activities in which Jews were rescued. Until all relevant material is available to scholars, this topic will remain open to further inquiry.

Hieronder het nieuwe aangepaste paneel:


Met dank aan G.L. voor de hint.

2 gedachtes over “Yad Vashem wijzigt tekst over Hitlers Zwarte Paus, Eugenio Pacelli alias Pius XII

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.