Onzinnige ontwikkelingssamenwerking – Palestijnen krijgen grootste hap [Likoed.nl]

Nee, geen honger in de Palestijnse gebieden, dat is een fabel, maar wél honger in Afrika! Volgens het World Poverty Program (WFP) van de Verenigde Naties sterven er elke dag 25.000 mensen van de honger of aan de gevolgen van hongeren. Dat betekent concreet dat elke 3 ½ seconde iemand in Afrika [of elders in de wereld, behalve in ‘Palestina’] sterft van honger. Dat wil zeggen dat tijdens die 35 minuten tijd die ik nodig had om dit artikel te publiceren, ongeveer 600 Afrikanen e.a. zijn gestorven. Helaas zijn het vooral de kinderen die sterven…

Wel vreemd dat de meeste hulpfondsen naar de Palestijnen gaan terwijl zij zeer zeker niet tot de allerarmsten behoren. Hulp voor Palestijnen is dan ook niet bedoeld als liefdadigheid maar het gevolg van een politiek beleid jegens het bestaansrecht van Israël, waarvoor zowat de halve wereldbol graag een duit in het zakje doet. Daarentegen, geld en hulp geven aan Afrikanen die het écht nodig hebben is dan héél wat minder populair.

Onzinnige ontwikkelingssamenwerking

door Likoed.nl [http://likud.nl/]

Afgelopen weekend besloten veel partijcongressen dat de gelden voor ontwikkelingssamenwerking gehandhaafd moeten blijven of zelfs verhoogd. Dit was een reactie op het voorstel van de VVD om ontwikkelingssamenwerking juist met 3 miljard euro te korten. Daarop kwam een verontwaardigde reactie uit vele monden dat dit ten koste zou gaan van arme mensen in Afrika.

Dat is wel een erg eenzijdige voorstelling van zaken. Zo krijgen de Palestijnen de meeste ontwikkelingshulp per hoofd van de bevolking ter wereld, terwijl Palestijnen zeker niet tot de allerarmsten behoren.

Nog veel merkwaardiger is het geld dat Nederland (18 miljoen euro per jaar) en de Europese Unie (200 miljoen euro per jaar) betalen aan de UNRWA.


Vreemd
Dit is de organisatie van de Verenigde Naties die Palestijnen verzorgt die in vluchtelingenkampen wonen, van de wieg tot het graf. Dat is om drie redenen vreemd.

In de eerste plaats is het al heel vreemd dat die mensen moeten blijven wonen in vluchtelingenkampen in Jordanië, de Westbank en de Gazastrook. Immers, die gebieden maakten deel uit van het mandaatgebied Palestina. De mensen die daar wonen hebben hun land dus nooit verlaten. Daarom zijn zij niet als vluchteling te beschouwen, volgens de definitie van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van diezelfde Verenigde Naties.

Van de ontheemden uit 1948 zijn weinigen nog in leven. Het is dan nog vreemder dat het aantal ‘vluchtelingen’ alleen maar toeneemt. Dat komt doordat de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen enz. ook worden geteld als vluchteling. Ook dat is afwijkend van de definitie van vluchteling van het Hoge Commissariaat.

Tot slot is het allervreemdst dat zelfs de miljoenen Palestijnse ‘vluchtelingen’, hun kinderen en kleinkinderen die in autonoom Palestijns gebied in de Westbank en Gazastrook leven, opgesloten moeten blijven in hun kampen. Zelfs van hun eigen Palestijnse leiders mogen zij niet integreren in de Palestijnse samenleving. Zij moeten in hun – steeds meer overbevolkt rakende – kampen blijven wonen.

Ruim 1 miljard dollar
De Westerse wereld blijft desondanks toch ruim 1 miljard dollar per jaar aan de UNRWA betalen voor de verzorging van steeds meer mensen. Alleen het Westen, want ondanks dat deze opsluiting geïnitieerd werd en in stand gehouden wordt door de Arabische landen, betalen zij vrijwel niets er aan mee. Waarom blijft dit in stand?

In de eerste plaats het feit dat de UNRWA niet geneigd is om zichzelf op te heffen; het gaat om veel geld en om 29.000 banen.

In de tweede plaats omdat Arabische leiders deze mensen opgesloten willen houden om te laten zien dat er Palestijnse ‘vluchtelingen’ bestaan. Dat is nogal onzinnig, want er waren meer Joodse vluchtelingen uit Arabische landen, die door Israël zijn opgenomen en wel geïntegreerd. Het betrof destijds een bevolkingsuitruil, zoals die na de Tweede Wereldoorlog vaker plaats vond, bijvoorbeeld tussen India en Pakistan of tussen Rusland, Polen en Duitsland. Van die mensen woont – uiteraard – niemand meer in kampen.

Conclusie
De conclusie kan niet anders zijn dat het onzinnig en mensonterend is om mensen met hun kinderen en kleinkinderen 64 jaar na dato opgesloten te houden in kampen. Laat die mensen in hun 65e jaar vrij uit hun kampen.

Stop dus met het betalen van Nederlands belastinggeld voor het opgesloten houden van mensen.

Dat is wel de meest voor de hand liggende besparing op ontwikkelingssamenwerking.

Ter vergelijking: Hieronder trachten Gazaanse kinderkens te overleven op water en brood
“Rainbow 4 D” entertaintment park in Gaza City, 19 nov. 2011 [bron]


Opinie artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 1 juli 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.