Bij het overlijden van oud-premier Yitzchak Shamir: ‘Er komt nooit een Palestijnse staat’ [video]

Afgelopen nacht overleed de voormalige premier van Israël, Yitzchak Shamir, na een langdurige ziekte in de respectabele leeftijd van 96 jaar. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid morgen maandag 2 juli 2012 worden begraven. Geboren in 1915 in Wit-Rusland, was hij tweemaal premier van Israël: 1983-84 en 1986-92. Hij was ook minister van Buitenlandse Zaken. Shamir trok zich terug uit de politiek in 1996.

Gedurende zijn hele politieke carrière verzette Shamir zich met hand en tand tegen de oprichting van een Palestijnse staat en tegen het afstaan van de Westelijke Jordaanoever Judea & Samaria alsmede de Gazastrook aan de Palestijnen. “Judea and Samaria are an integral part of the land of Israel, neither ‘captured’ … nor ‘returnable’ to anyone,” is één van zijn meest bekende uitspraken en ook: “Big countries, I told myself, can afford to make mistakes; small ones cannot“.

Bijgevoegde videoclip is een boeiend interview met Yitzhak Shamir dat hem door Leon Charney werd afgenomen op 22 oktober 1995. Het thema is de ‘Price for Peace’.

Een gedachte over “Bij het overlijden van oud-premier Yitzchak Shamir: ‘Er komt nooit een Palestijnse staat’ [video]

  1. Een kleine man, met groot inzicht. Hij had de juiste instelling én gelijk. Een halsstarrige, slimme oude vos.Wat hebben alle goede bedoelingen, goodwill gestures, handtekeningen en teruggave van land gebracht……niets. De geschiedenis heeft hem (jammer genoeg) gelijk gegeven. Arabieren willen geen vrede met, maar de ondergang van Israel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.