Exodus vandaag: De Palestijnse Christenen – Deel 2 [Eugenia Ugrinovich]

Modern Day Exodus: the Palestinian Christians – Part III

bron en vertaling: http://israeltoday.nl/

De Palestijnse Autoriteit beweert dat het de rechten en vrijheden van de Christelijke inwoners beschermt, maar is dat werkelijk zo? De waarheid is dat de sharia heerst, en de Palestijnse Christenen zijn eraan onderworpen. Dit is deel 2 van een driedelig verhaal over de moderne uittocht van Christenen uit de Palestijnse gebieden. Als u dit nog niet hebt gedaan, raden we u aan eerst Exodus vandaag: De Palestijnse Christenen – Deel 1 te lezen.

Gewelddadige incidenten hebben bijgedragen aan het gevoel van onveiligheid bij de Christelijke gemeenschap op de Westbank. Palestijnen met wapens en brandbommen hebben in 2006 vijf kerken van verschillende denominaties aangevallen op de Westbank en in Gaza, na opmerkingen van paus Benedictus XVI die veel Moslims boos maakten. Hoewel er geen gewonden werden gemeld, werden de gebouwen behoorlijk beschadigd.

Het lot van Palestijnse Christenen in de Gazastrook is veel erger. De Coalition for Responsible Peace in the Middle East, een NGO die de behandeling van Christenen monitort, heeft een lange lijst opgesteld van geweld tegen deze kwetsbare minderheid in Gaza. Deze vermeldt o.a. de aanval in 2007 op een klooster met een school, toen gewapende gemaskerde mannen kruisen en heilige boeken vernielden, en computers en kopieerapparaten stalen.

In datzelfde jaar ging een bende onbekende mannen tekeer in de Latijnse Kerk en de School van de Rozenkranszusters, waar zij een aantal computers stalen en afbeeldingen van Jezus, meubels, apparatuur en heilige boeken vernielden.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas, die alleen de Westbank bestuurt nadat in 2007 Hamas, een islamistische politieke rivaal, met een staatsgreep de macht verkreeg in de Gazastrook, veroordeelde de aanvallen op Christenen. Hamas-leider Ismail Haniyeh bekritiseerde ook de aanvallen, maar uiteindelijk gaven de elkaar bestrijdende leiders elkaar de schuld, in plaats van het probleem op te lossen en de bevolking te beschermen.

Islamitische geestelijken gooiden olie op het vuur door de minderheden te waarschuwen, zich te houden aan de Islamitische wet of de ernstige gevolgen te ondervinden.

‘Jihadia Salafiya en andere Islamitische bewegingen zullen er voor zorgen dat Christelijke scholen en instellingen openlijk laten zien wat zij onderwijzen, om zeker te zijn dat ze geen missionaire activiteit uitvoeren. Geen alcohol meer op straat. Alle vrouwen, ook niet-Moslims, moeten begrijpen dat ze in het openbaar ten allen tijde het haar moeten bedekken’, aldus Abu Saqer, de leider van Jihadiya Salafiyya, geciteerd door World Net Daily.. ‘Ook de activiteiten van internetcafés, zwembaden en bars moeten worden gestopt. Als deze doorgaan, zullen we zullen deze hardhandig aanvallen’.

Dit soort problemen wordt al sinds het begin van de vorige eeuw gemeld. In zijn gedetailleerde rapport ‘De belegerde Christenen van de Palestijnse gebieden’ schrijft strategie-consultant David Raab:
‘Onder de Islam worden Christenen beschouwd als dhimmi’s, getolereerde maar tweederangs burgers, aan wie bescherming wordt gegarandeerd. Dhimmitude … is een ‘beschermingsverdrag’ dat het eerste recht van de [Islamitische] overwinnaar om [Joden en Christenen] te doden of tot slaaf te maken opschort, op voorwaarde dat zij zich onderwerpen door belasting [beschermingsgeld] te betalen’.

Raab vermeldt verscheidene gevallen, waargenomen door vroege Europese reizigers naar het Heilige Land, die getuigden dat ‘een dhimmi niet oog in oog mag komen met een Moslim in de straat, maar hem links, de onzuivere kant, moet passeren’ en beschreef hoe het Christenen verboden was op een berg in de stad te rijden (om te voorkomen dat ze hoger zijn dan Moslims) of heldere kleren te dragen.

Toch weerleggen Islamitische leiders alle beschuldigingen van strijd tussen Christenen en Moslims. Een lid van Fatach, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei in een telefonisch interview: ‘Moslims en Christenen hebben geen problemen’.

Officieel is dat is waar en de PA doet veel moeite om dit beeld naar buiten te brengen. Kerstfeest is een officiële feestdag, heilige plaatsen zijn beschermd, en zelfs sommige Christenen hebben vooraanstaande posities in de PA. De PA doet echter in de praktijk weinig ter bescherming van de vrijheid van godsdienst.

Hoewel wordt benadrukt dat alle Palestijnen het recht hebben om te ‘aanbidden en hun geloof te beoefenen,’ onthult een verklaring van het PA ministerie van Informatie de harde realiteit: ‘Het Palestijnse volk wordt mede bestuurd door de [islamitische] sharia … met betrekking tot kwesties die verband houden om religieuze zaken. Volgens de sharia wet, die van toepassing is in de gehele Islamitische wereld, begaat elke Moslim die [zich bekeert] of verklaart een ongelovige te zijn, een grote zonde waarop de doodstraf staat … de [Palestijnse Autoriteit] kan geen andere standpunt over deze kwestie innemen.’


Met dank aan Rudi DC voor de hint.

Een gedachte over “Exodus vandaag: De Palestijnse Christenen – Deel 2 [Eugenia Ugrinovich]

  1. Vandaag in de kranten staan kleine artikeltjes over de geboortekerk van Betlehem. “De Palestijnse autoriteiten willen de Geboortekerk in Bethlehem laten erkennen als Unesco-werelderfgoed. Het is de eerste aanvraag van de Palestijnen, sinds ze in oktober zijn toegelaten als lid van de VN-organisatie voor cultuur. De aanvraag leidt vermoedelijk tot fiks debat bij de Unesco-vergadering in Sint-Petersburg van 24 juni tot 6 juli.” Het “negationisme” van de PA in volle schwung. Zo jammer dat er ook nooit maar eens duidelijke informatie gegeven wordt in de main stream press.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.