Israël honoreert voortaan verdienstelijke Joden met ‘Joodse Nobelprijs’ (Genesis-Prijs)


„Jüdischer Nobelpreis“

door http://www.israelnetz.com/
vertaling E.J. Bron [http://ejbron.wordpress.com/]

Joodse wetenschappers en kunstenaars kunnen in het vervolg uitzien naar een belangrijke onderscheiding: De “Genesis-Prijs”, ook wel “Joodse Nobelprijs” genoemd. Deze wordt door de Russisch-Joodse stichting “Genesis Philantrophy Group” in het leven geroepen en zal door de Israëlische minister-president uitgereikt gaan worden.

De met een miljoen dollar gedoteerde prijs dient toegekend te worden aan Joden, die door hun verworvenheden op wetenschappelijk en kunstzinnig gebied internationale erkenning hebben gekregen. De prijsuitreiking dient jaarlijks rondom Pesach plaats te vinden.

Het doel zou zijn om de bijdrage van Joden aan de wereldgeschiedenis te benadrukken en de jongere Joodse generatie ertoe te brengen zich sterker met de staat Israël en het Jodendom te identificeren. Dat deelde het bureau van minister-president Benjamin Netanyahu dinsdag mee.

Het prijscomité wordt aangevoerd door door de voorzitter van de “Jewish Agency”, Natan Sharansky. Tot dit comité behoren eveneens gepensioneerde rechters, Joodse leiders uit de Diaspora evenals vertegenwoordigers van het bureau van de Israëlische minister-president en van de “Genesis Philantrophy Group”.

Minister-president Netanyahu benadrukte: “De prijs symboliseert de geweldige bidrage van de Joden aan de menselijke ontwikkeling en zal een bron van trots voor jonge Joden in de hele wereld zijn”.

Sharansky wees op de betekenis van de “ontwikkeling en versterking van de Joodse identiteit in Israël en in de Diaspora”. Alleen als zij zich volledig bewust zouden zijn van de verbinding tot de waarden van hun Joodse erfgoed, zouden moderne Joden hun volledige creatieve potentieel ten volle kunnen benutten”

Website van de Genesis Philantrophy Group: http://www.gpg.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.