Exodus vandaag: De Palestijnse Christenen – Deel 1 [Eugenia Ugrinovich]

Modern Day Exodus: the Palestinian Christians – Part I

bron en vertaling: http://israeltoday.nl/

De Christelijke bevolkingen in het Midden-Oosten nemen af, met name bij de Palestijnse Arabieren, maar is dat de schuld van Israël? We vroegen Palestijnse Christenen naar hun antwoord op die vraag.

De stad Beit Jala – gelegen op een heuvel naast Bethlehem en het thuis van één van de oudste Christelijke gemeenschappen ter wereld – telt nog steeds een groot aantal gelovigen. Dit maakt de stad uniek onder de Palestijnse steden, waar over het algemeen de Christelijke bevolking is afgenomen.

‘De mensen verlaten Palestina [sic] in drommen. Jenin, Aboud, Nabloes – deze steden hebben een groot deel van hun Christelijke bevolking verloren, in sommige dorpen en steden zijn niet meer dan twee of drie gezinnen over’, zei Peter, een 25-jarige inwoner van Bethlehem, die toestemde in een interview voor dit artikel op voorwaarde dat zijn echte naam niet wordt gebruikt.

Uit de statistieken blijkt, dat meer dan 60 procent van de Arabische Christenen die de laatste generaties werden geboren in de Palestijnse gebieden, nu in het buitenland wonen. In totaal gaat het om circa een half miljoen mensen wereldwijd, waarvan er 360.000 momenteel wonen in verspreide gemeenschappen in Canada, Chili, de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en andere landen. 154.000 zijn in Israël en de Palestijnse gebieden gebleven, waarvan er ongeveer 35.000 op de Westelijke Jordaanoever en minder dan 3.000 in de Gazastrook wonen.

De vlucht van Christenen is een toenemende trend in het Midden-Oosten. In Irak bijvoorbeeld is de oude Assyrische Christelijke gemeenschap afgenomen van 1,5 miljoen mensen tot slechts 250.000 sinds de Tweede Golfoorlog uitbrak in 2003. Christenen verlaten Libanon massaal, 60 procent van hun belaagde gemeenschap woont nu in het buitenland. De Koptische kerk in Egypte heeft tienduizenden parochianen zien vertrekken na de dramatische gebeurtenissen van de ‘Arabische lente’.

Terwijl experts dit verschijnsel op verschillende manieren proberen te verklaren, heeft Peter zijn eigen antwoord: ‘We genieten vrijheid van godsdienst, maar ik voel me nog steeds een tweederangs burger’, zei hij tegen Israel Today. ‘Het is ons toegestaan te bidden in kerken en we krijgen religieuze feestdagen, maar ik wordt er voortdurend aan herinnerd dat we een minderheid zijn in een Islamitisch land’, vervolgde hij, verwijzend naar gevallen van discriminatie van Christenen.

‘Christelijke vrouwen worden vaak lastig gevallen, beledigd, of gewoon niet gerespecteerd, alleen omdat ze weigeren om hun haren te bedekken’, gaf hij als voorbeeld. ‘Moslims zullen zich geen twee keer bedenken om hun ongenoegen te uiten over een Christen die in zijn taxi naar een religieuze toespraak luistert. Als Christenen het zouden wagen om dit te doen, zou men zeker heel boos worden’, vertelde Peter ons.

Volgens Peter zijn de problemen voor Christenen op de Westelijke Jordaanoever begonnen in 1993, het jaar waarin het gebied werd overgedragen van Israël aan de Palestijnse Autoriteit. Bij het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000 verslechterde de situatie nog verder.

Tijdens dat conflict gebruikten Islamitische militanten, gelieerd aan de Fatach-beweging van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, de stad Beit Jala als uitvalsbasis voor aanvallen met sluipschutters en mortieren op de Jeruzalemse wijk Gilo. Toen het Israëlische leger hierop moest reageren, veroorzaakte dit ernstige schade aan huizen van Christenen en kerken van waaruit de aanvallen werden uitgevoerd.

Maar zelfs nadat de opstand voorbij was, meldden Christenen talloze gevallen van illegale diefstal van hun eigendom door Moslims uit Hebron en andere delen van de Westbank. Khaled Abu Toameh, een vooraanstaande Arabische schrijver voor de Jerusalem Post, meldde in juni 2012 in een artikel dat klachten over bezittingen van Christenen op de Westbank – ingediend bij de Palestijnse Autoriteit, het Vaticaan, en de Europese leiders – aan dovemans oren gericht blijken.

Eugenia Ugrinovich

Tot morgen voor deel 2 van dit verhaal.


Met dank aan Rud DC voor de hint.

Een gedachte over “Exodus vandaag: De Palestijnse Christenen – Deel 1 [Eugenia Ugrinovich]

  1. OT// http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=275379

    “weer een industrie in de handen van de Joden” er is natuurlijk wel een nadeel aan al die “monopolie,s ..het wordt steeds moeilijker om een “gat in de markt te vinden”.
    het wordt verdikke lastig om als jood(in)een beroepsbezigheid te vinden waar nog geen Joden actief in zijn..moet ik is goed over nadenken bij een tas heerlijke koffie.

    suggesties zijn zoals altijd welkom,gewoon een enveloppe met daarop “Joodse Lobby” en het komt terecht..en moest het om de ene of andere reden niet lukken kan u natuurlijk nog altijd terecht bij Lucas Catherinne die weet ons altijd wel te vinden…

    Like

Reacties zijn gesloten.