Europese Islamitische FIOE groep prijst negationist Roger Garaudy [Benjamin Weinthal]

Frans filosoof Roger Garaudy, van marxist naar Islamist tot negationist en nu in de kist

De Franse filosoof en intellectueel Roger Garaudy is maandag 13 juni op 98-jarige leeftijd in een buitenwijk van Parijs overleden. De Franse intellectueel die zich in 1982 tot de Islam bekeerde, viel in 1996 in ongenade met de publicatie van een boek over de mythen van de Israëlische politiek [Les Mythes Fondateurs De La Politique Israelienne]. Garaudy, die tijdens de oorlog was gedeporteerd, verweet daarin aan Israël dat het de Shoah misbruikte om de Israëlische expansie te rechtvaardigen. Garaudy bleef beweren dat hij geen enkele moeilijkheid had met het Jodendom, maar slechts met de Israëlische politiek. Dat belette hem niet om de deportatie van zes miljoen Joden te ontkennen. In 1998 werd hij veroordeeld als negationist. [bron]

European Islamic group praises Holocaust-denier

door Benjamin Weinthal [J-Post]

De in Brussel gebaseerde Federatie van Islamitische Organisaties in Europa (FIOE) publiceerde bij monde van zijn president op zijn website een rouwbetuiging omtrent het overlijden op 13 juni van de Franse holocaust-ontkenner Roger Garaudy, die afgelopen zaterdag 23 juni boze kritiek veroorzaakte op het Simon Wiesenthal Centrum in Parijs.

Volgens de voorzitter van de Islamitische organisatie, “vernam de FIOE met groot verdriet het nieuws van de dood van de Franse denker Roger Garaudy, die in de wereld bekend stond als een voorname filosoof met een leven van diverse bijdragen en interactie over de hele wereld.

De Fioe-verklaring, die op de website van de groep werd gepost, voegde eraan toe dat Garaudy een “groot denker” was en “of de mensen nu wel dan niet akkoord zijn met zijn vooruitstrevende denkbeelden, zij kunnen op geen enkele wijze het levendige ideologische en humanistisch leven van deze denker negeren, die dicht nabij een eeuw leven besteedde, met een oprechte bezorgdheid voor een wederzijds begrip tussen de naties en interactie tussen de beschavingen.

Garaudy, een communist die zich in 1982 tot de Islam bekeerde, was een radicale anti-Zionist en publiceerde The Founding Myths of Modern Israel [Les Mythes Fondateurs De La Politique Israelienne], waarin hij de Holocaust ontkende. Hij argumenteerde dat de Joden die naar de uitroeiingskampen tijdens het Duitse Derde Rijk werden gedeporteerd, niet gebeurde met het opzet om hen te vermoorden.

In 1998, veroordeelde een Frans hof hem wegens aansporing tot rassenhaat en hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn ontkenning van de Holocaust.

Dr. Shimon Samuels, hoofd van de internationale afdeling van het Simon Wiesenthal Centrum, vertelde tegenove de Jerusalem Post via de telefoon vanuit Rusland op zaterdag over FIOE, “Als men wordt geoordeeld door de vrienden zoals gebeurde, wordt deze moslimorganisatie hierdoor bezoedeld. De groep heeft een holocaustontkenner gesteund, een racist, en de FIOE sluit zich aan bij zijn opinies en verheerlijkt zijn standpunten.”

Samuels voegde eraan toe dat de lof van FIOE voor Garaudy de vraag doet rijzen “of deze groep nog wel de Islam op zich vertegenwoordigt. Wat zegt dit over de Islam als zij hem binnenhalen als een held?” vraagt Samuels. “Stelt u zich zo maar eens voor dat de Rabbijnse Raad van Europa die Noorse massamoordenaar Anders Behring Brevik zou verheerlijken in het licht van zijn vijandigheid jeges de moslims? Roepen wij soms de moslimleiders op om de FIOE voor deze travestie te veroordelen?” Samuels zei dat de FIOE banden onderhoudt met de Moslim Broederschap en zijn hoofdkwartier in Londen had.

Het Franse persagentschap AFP [Agence France-Press] berichtte dat Garaudy in 2002 van de toenmalige Libische leider de “Moeammar Gaddafi Prijs voor de Mensenrechten” kreeg uitgereikt.

En nog volgens het AFP “Haalde de chef van de Libanese sjiitische terreurgroep Hezbollah, Hassan Nasrallah, in 2006 zijn behandeling aan als een voorbeeld van Westerse “schijnheiligheid en dubbelzinnigheid”. Garaudy beweerde ook dat de 9/11 aanslag op het WTC in New York van 11 september 2001, in opdracht van de Amerikaanse regering werd uitgevoerd.

Garaudy stierf in de voorstad van Parijs van Chennevieres in de leeftijd van 98 jaar.


Met dank aan Katrien A. voor de hint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.