Europese Joodse Parlement vraagt herdenking München massacre op Londen Olympics

De Israëlische delegatie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen te München op 26 augustus 1972. Onder hen de 11 atleten, die op 5 en 6 september door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September werden gegijzeld en vervolgens vermoord. Zwarte September was een splintergroepering van al-Fatah van de voormalige Palestijnse terroristenleider Yasser Arafat. Al Fatah was toen, en is nog steeds, de belangrijkste factie binnen de PLO en wordt sinds 2004 voorgezeten door Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Lees hier meer over op Brabosh.com: “40 jaar geleden: Massacre op Olympische Spelen München”.

Om de petitie te tekenen voor één minuut stilte op de Openingsceremonie
Klikken op: http://www.change.org/petitions/


European Jewish Parliament joins requests for
Munich remembrance at London Olympics

door European Jewish Press [http://ejpress.org/]

Het Europese Joodse Parlement [European Jewish Parliament – EJP] sluit zich aan bij de verzoeken om de massacre in München van 1972 te herdenken bij de opening van de Olympische Spelen in Londen die binnen enkele weken van start gaan:

Belgische IOC voorzitter Jacques Rogge: geen minuut stilte voor slachtoffers München massacre

“Hen herinneren, hen eren en hen herdenken is essentieel om de Olympische idealen te handhaven en de sporten te projecteren als een gemeenschappelijke waarde die boven alle politieke geschillen en haat staan,” zeggen de medevoorzitters Vadim Rabinovych en Joel Rubinfeld van het Europese Joodse Parlement die zij schreven in een brief gericht aan IOC President Jacques Rogge.

Het Europees Joodse Parlement, een lichaam dat 120 verkozen leden van 47 landen in Europa samenbrengt, sloot zich aan bij de vele verzoeken en pleidooien gericht aan het Internationale Olympische Comité (IOC) om aan het begin van de Spelen in Londen van volgende maand de 11 Israëlische atleten openbaar te herinneren die 40 jaar geleden werden vermoord in München.

In een brief gericht aan IOC President Jacques Rogge, schreven de Europese Joodse medevoorzitters Vadim Rabinovych en Joel Rubinfeld van het Parlement het volgende:

“40 jaar geleden werden 11 Israëlische leden van de Olympische familie vermoord tijdens de Olympics onder het oog van het publiek dat hen kwam aanmoedigen. Het internationale Olympische Comité draagt sinds dat ogenblik deze last en het geheugen aan deze atleten.”

“Hen herinneren, hen eren en hen herdenken is essentieel om de Olympische idealen te handhaven en de sporten te projecteren als een gemeenschappelijke waarde die boven alle politieke geschillen en haat staan.”

“Mijnheer de President, de toekomst van uw commissie hangt af van het eren van het verleden. De Olympische Spelen zijn gebaseerd op de historische grondbeginselen waar zij uit afgeleid zijn. Zoals Pierre de Coubertin zei: “Olympische Spelen houden betekent de geschiedenis oproepen.”

“Om toekomstige aanslagen te verhinderen, moet het IOC zich herinneren en zeggen “nooit meer opnieuw”, als een boodschap gericht aan de gehele wereld.”

Het IOC zei vorige maand dat het geen minuut stilte zal houden bij de openingsceremonie van de Spelen in Londen op 27 juli aanstaande, een gebaar dat gevraagd werd door de families van de vermoorde atleten. “Het IOC heeft tijdens verschillende gelegenheden hulde gebracht aan de herinnering van de atleten en zal dat blijven doen in nauw overleg met het Nationale Olympische Comité van Israël,” luidde het antwoord van de organisatie.


Met dank aan Joel Rubinfeld voor de hint.