Arabische oorlogspropaganda aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog [in cartoons]

“De hals van de fles – de Straat van Tiran” Rose al Youssef, Egypte, 29 mei 1967

Maanden voor het begin van de Zesdaagse Oorlog draaide de propaganda op volle toeren in vijf Arabische landen, Egypte, Jordanië, Syrië, Irak, Saoedi-Arabië [met de steun van de Arabische Liga en de OIC] om Israël van de kaart te vegen. De opbouw van Arabische legers verkeerden in de eindfase van hun aanvalsplan. Nu moest Israël reageren of het zou verpletterd worden. 

Net voor de Arabieren Israël wilden binnenstormen en platwalsen, opende het IDF zijn verdedigingsoffensief. Al op de eerste dag werd de volledige Egyptische luchtmacht uitgeschakeld. Op 7 juni 1967 werd Jeruzalem heroverd en eengemaakt. Na enkele dagen was het over and out voor de Arabieren. De nederlaag was totaal.  Sindsdien wordt die dag in het Arabisch an-Naksah genoemd, vertaald als De Nederlaag.

Deze tien cartoons dateren van vóór het begin en tijdens de Zesdaagse Oorlog en illustreren hoe zegezeker de Arabieren wel waren dat het hen deze keer wel zou lukken. Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint.


“De Zionisten naar de Hel”, uit de Syrische nieuwskrant, 30 mei 1967
“De monden van de kanonnen van acht Arabische landen gericht op Israël”: Soedan, Algerije, Verenigde Arabische Republiek (tijdelijke unie van Egypte waar Syrië korte tijd deel van uitmaakte), Saoedi-Arabië, Jordanië, Irak, Syrië en Libanon. Uit de Libanese krant Al Jarida, Beiroet, 31 mei 1967
“Gewapende legers van Egypte, Syrië, Jordanië en Libanon.” – Uit de Libanese krant Al Hayat, Beiroet, 31 mei 1967
“De knuppels denderen neer op het hoofd van Israël: Israël vraagt zich af: Waar kan ik heen lopen?” – Uit de Irakese krant Al Goumhourya, Bagdad, 6 juni 1967
“De Heilige Oorlog”, uit de Egyptische krant Al Goumhourya, Cairo, 8 juni 1967
“Gebruik makend van de Davidster”, uit het Irakese dagblad Al Manar, Bagdad, 8 juni 1967
“Drijf de Zionisten in de Zee”, uit het Irakese dagblad Al-Arabiya Al-Jamahir, Bagdad, 8 juni 1967
“De barricades van Tel Aviv,” uit de Syrische krant Al-Jundi Al Arabi, Damascus, 7 juni 1967

“Egyptisch president Nasser schopt de Jood (Israël) in de Zee, met de hulp van de legers van Libanon, Syrië en Irak” – uit de Libanese krant Al-Farida, Libanon

5 gedachtes over “Arabische oorlogspropaganda aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog [in cartoons]

 1. Zelden zo gelachen om de infantiliteit van de fascistische ideologie van de I.


  Ingekort. Sorry meneer Hans Holtrop, maar dergelijke uitspraken kunnen niet op deze blog. Tenslotte wordt Brabosh.com [en niét jij!] verantwoordelijk gehouden voor alles wat er op deze blog verschijnt, met inbegrip van alle uitspraken en commentaren die door anderen worden geplaatst. Ik ga mijn nek voor jou niet uitsteken en mijn pro-Israëlblog in het vuur gooien van hen die deze blog liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen. Ik laat mij niet straffen voor dingen die JIJ hebt gezegd. Er zijn honderden andere blogs waar je dergelijke dingen kwijt kan. Ga je oorlog tegen de Islam elders uitvechten. Ik reken op je begrip. Brabosh.

  Like

   1. dhimmitude met een vleugje Jodenhaat wordt helaas onderschat..maar je mag het niet hardopzeggen want voor je het weet ben je een Jood(se) met lange teentjes….

    Like

 2. Dag Hugo,

  De waarheid wint niet altijd,
  maar heeft wel altijd gelijk.
  Als er in mijn oorspronkelijke berichtje
  dingen staan, die niet waar zijn,
  spreek mij daar dan op aan.
  Stuur mij mijn berichtje s.v.p. retour,
  zodat ik het kan verspreiden in
  mijn lezerskring.

  Met hartelijke groet en heel veel strijdlust gewenst
  voor de goede zaak.

  Shalom,

  Hans

  holtrophans@gmail.com

  Like

Reacties zijn gesloten.