Zwitserse warenhuisketen gaat producten uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem apart etiketteren

Migros is de grootste supermarktketen en de grootste werkgever in Zwitserland maar is ook in andere landen actief zoals bijvoorbeeld deze Migros Türk te Manavgat in Turkije (plaatje hierboven). Ook in Turkije is Migros de grootste supermarktketen van het land. In hoeverre de regering van Turkije achter deze boycot zit is niet bekend. Zoals iedereen weet zijn de Israëlisch-Turkse relaties compleet bevroren sinds het incident met de Mavia Marmara op 31 mei 2010 voor de kust van Gaza toen Turkse activisten van de IHH met geweld trachtten de legale blokkade van Israël te doorbreken waarbij negen zogenaamde 'vredesactivisten' om het leven kwamen.

Update:
Intussen heeft BDS Zwitserland, een afdeling van de mondiale boycot-Israël beweging, het besluit van Migros verwelkomd, maar als onvoldoende weer afgewimpeld. De Zwitserse BDS afdeling eist dat Mirgos en ook de andere grote Zwitserse warenhuisketen COOP àlle producten die het label ‘Made in Israel’ dragen worden geboycot. “Net zoals de boycotbeweging destijds het Apartheidsregime van Zuid-Afrika op de knieën heeft gekregen, moet ook de Israëlische Apartheidsstaat zich schikken naar de internationale wetten”, luidt hun credo. Met deze verklaring heeft de BDS beweging aldus klaarheid geschapen omtrent zijn ware bedoelingen. De tewerkstelling van Palestijnen en andere Arabieren (die zij uitbuiting van de Palestijnse arbeiders heten) in Israël en in de zogenaamde ‘bezette gebieden’ zal hen worst wezen. Zij hebben Israël en enkel en alleen Israël in het vizier. Waarvan akte.

Zo stilaan krijgt de boycot van Joodse producten afkomstig uit de betwiste gebieden op de West Bank en in Jeruzalem nationale en internationale allures. Na Zuid-Afrika, dat bij decreet van overheidswege [!] de boycot van Joodse producten verordonneert, wordt dit initiatief thans opgevolgd door de grootste supermarktketen van Zwitserland [én in Turkije]. Eh, wat is hier allemaal aan de hand zeg? Straks zijn de laatsten die nog overblijven die geen Joodse en Israëlische producten wensen te boycotten de Palestijnen zelf! 😉

Maar in alle ernst, wie en voor hoelang nog, zal het onderscheid blijven maken tussen enerzijds producten die afkomstig zijn uit Judea & Samaria en anderzijds uit Israël? En last but not least, hoe lang zal het nog duren vooraleer alle en om het even welke producten die door Joodse handelszaken te koop worden aangeboden om het even waar in de wereld zullen worden geboycot?

Zal Jantje & Mieke Modaal het verschil nog kennen of maken en simpelweg ervoor kiezen om maar alles te boycotten waarvan hij/zij vermoedt dat het van een Jood komt ook al is dat zijn naaste buur in de VS, België, Nederland en in de rest van de landen van de wereld? Wie durft garant staan dat dit nooit zal gebeuren? En ook: wie zal en kan en durft het aan om deze vicieuze cirkel van boosaardige anti-Joodse en anti-Israëlische waanzin te doorbreken en luidkeels uit te roepen: hou op met die Jodenhaat!? Hebben we dan echt niks geleerd uit de geschiedenis? 😦

Swiss Chain to Label Products from ‘Settlements’

Switzerland’s largest supermarket chain announces it will label products from Judea, Samaria and east Jerusalem.

door Elad Benari [Arutz-7]

Migros, de grootste supermarktketen van Zwitserland, heeft dinsdag 29 mei aangekondigd dat het zijn klanten zal vertellen of zijn de producten afkomstig zijn de Joodse gemeenschappen in Judea, Samaria (Shomron) en Oost-Jeruzalem. Volgens een verslag van SwissInfo, is de reden voor dit besluit de wens van Migros om zijn klanten een grotere transparantie aan te bieden. Het verslag merkte op dat de Zwitserse overheid en de Verenigde Naties “de nederzettingen als illegaal worden beschouwd in het kader van de internationale wet”.

Een woordvoerder voor Migros, Monika Weibel, vertelde tegenover SwissInfo dat Migros niet de oproepen tot boycot ondersteunt van pro-Palestijnse Autoriteit Arabieren, maar dat het zijn klanten zélf wil laten beslissen welke producten zij zich wensen aan te schaffen. Weibel zei dat de warenhuisketen die uit Israël komen reeds eerder identificeerde als zodanig. Het rapport merkte op dat vanaf 2013, de producten zullen worden geëtiketteerd zoals afkomstig zijnde uit “Oost-Jeruzalem, Israëlische nederzettinggebied” of “West Bank, Israëlisch nederzettinggebied”.

Het besluit van de warenhuisketen komt enkele dagen nadat het Zuid-Afrikaanse ministerie voor Handel & Industrie aankondigde dat het producten die door Israëlische bedrijven in Judea en Samaria worden geproduceerd niet als producten van Israël kunnen worden geëtiketteerd. Minister Rob Davies gaf een verklaring uit waarin de handelaars werden gewaarschuwd “om geen producten die afkomstig zijn uit de Bezette Palestijnse Gebieden (OPT) verkeerdelijk te etiketteren als producten die voortkomen uit Israël”.

Het buitenlands Ministerie kondigde later aan dat de bedoeling van Israël om de Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Israël, Ismail Coovadia, op het matje te roepen om de kwestie te verduidelijken, eraan toevoegend dat Israël in de komende dagen etiketteringsaankondiging zal afwijzen.

“Hiermee wordt Israël op een duidelijk politieke basis uitgerangeerd”, antwoordde Israël ’s minister voor Buitenlandse Zaken Yigal Palmor op deze verknipte boycot van Joodse producten, eraan toevoegend: “Dit besluit heeft een racistische inslag”.

Davies heeft later “met uiterste verachting” de suggesties verworpen dat racisme aan de basis ligt van zijn manoeuvre. Davies zei nadrukkelijk dat zijn ministerie geen boycot wenst te promoten van Israëlische producten noch de toegang van dergelijke producten wil verhinderen op de Zuid-Afrikaanse markt. Hij beweerde integendeel dat zijn manoeuvre er is opgericht om erover te waken dat de producten correct werden geëtiketteerd zodat de Zuid-Afrikaanse consumenten zelf kunnen beslissen over de vraag of zij die wensen aan te kopen.


Met dank aan Jan H. voor de hint en G.L. voor zijn hint.

4 gedachtes over “Zwitserse warenhuisketen gaat producten uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem apart etiketteren

 1. Zij zijn het ook die destijds met het idee kwamen om de gele jodenster in te voeren

  Like

 2. “Net zoals de boycotbeweging destijds het Apartheidsregime van Zuid-Afrika op de knieën heeft gekregen, moet ook de Israëlische Apartheidsstaat zich schikken naar de internationale wetten”, luidt hun credo.

  Het schijnt trouwens dat dit helemaal niet waar is. Ik kan me even niet meer herinneren van wie de studie was, maar er is wel onderzoek naar gedaan.

  Like

 3. Uiteindelijk zal dit hele gebeuren als een boemerang gaan werken!

  De BOYcot zal een BUYcot stormloop veroorzaken. Dit is goed voor de *verkoper (hij is niet gek) de *consument én de Arabische *arbeider die anders werkeloos wordt gemaakt (een kleine bijkomstigheid), door al die boycot aanhangers met een te klein hersenvolume.

  We weten nu tenminste dat we géén gedroogd fruit uit IRAN, maar uit Israel kopen, géén noten uit TURKIJE maar uit Israel, géén inferieure huidverzorging producten uit JORDANIE maar top producten uit Israel, etc.etc.etc.etc

  Bovendien zou men de Zwitserse regering moeten dwingen om op hun “made in Switzerland” producten een fignet te plaatsen met daarop vermeld waar hun hoogwaardige producten (horloges, koekoeksklokken e.a. producten) worden samengesteld. Indien dit in de lage loonlanden gebeurt (zoals nu het geval), met zéér slechte condities voor de werknemers, dan willen wij dit graag weten! Wij hebben recht op de keuze om een ”eerlijk product te kopen en géén product ‘gemaakt onder slaven condities maar ‘verkocht met Zwitserse top-prijs condities.

  Ik kan mij vergissen, maar sinds wanneer zijn onze Zwitsers zulke ‘Moraal Ridders? Ik dacht dat ze altijd ‘neutraal waren……..behalve als het om (zwart & gestolen) geld gaat! Terreur geld uit Iran, Arafat’s terreur millioenen uit EUS belastingsgeld, Abbas, Hanyeh, alle (dode & levende) Arabische & Afrikaanse Koningen, Keizers & Admiraal miljarden. Want geld dat stinkt niet en daarmee vliegt de Zwitserse moraal uit het raam!

  Over Zuid Afrika zullen we het maar helemaal niet hebben. Als je daar niet in een gesloten burcht met bewaking woont, dan ben je je leven niet zeker. Hun geluk is dat ze op een goud-en diamantmijn wonen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.