16-jarige Egyptisch koptisch christen 3 jaar in de cel voor plaatsen Mohammedcartoon op Facebook

De profeet Mohammed op consultatie bij de psychiater: “Andere profeten hebben volgelingen met gevoel voor humor“. Naast hem een krant met de kop “Dag dat Iedereen Mohammed Tekent” en als ondertitel: “Fatwa jegens cartoonisten“.

Deze spotprent van Zapiro, alias van de Zuid-Afrikaans-Joodse politieke cartoonist Jonathan Shapiro, die op 20 mei 2010 verscheen in het Zuid-Afrikaanse dagblad Mail & Guardian, veroorzaakte twee jaar geleden een storm van verontwaardiging in het post-Apartheidtijdperk in Zuid-Afrika. Omwille van het plaatsen van deze oudere spotprent van Zapiro op zijn Facebook profiel, werd in Egypte de zestienjarige koptische christen Gamal Abdu Massoud in beroep tot 3 jaar cel veroordeeld.

Het Egyptische dagblad “Egypt Independentbericht heden 30 mei 2012:

Een Egyptische rechtbank heeft dinsdag een 16-jarige christen student veroordeeld tot drie jaar opsluiting voor het plaatsen van een tekening op zijn Facebookpagina waarin de spot werd gedreven met de Islam en de Profeet Mohammed. De Rechtbank van Beroep in Assiut oordeelde dat Gamal Abdu Massoud schuldig is bevonden aan het beledigen van de religie, zo meldde de nieuwsdienst MENA op dinsdag.

Massoud publiceerde de cartoons in december 2011, toen een aantal boze moslims christenen aanvielen en hun huizen platbrandden in Manqabad, een zuidelijk gelegen dorpje nabij de stad Assiut, alwaar een grote christen gemeenschap leeft. In april j.l. veroordeelde de jeugdrechtbank in Assiut hem tot drie jaar opsluiting.

Volgens Artikel 98(f) van het Strafwetboek: “Opsluiting voor een periode van niet minder dan zes maanden en die een periode van vijf jaar niet zal overschrijden… zal de opgelegde sanctie zijn voor om het even wie die religie het voorwerp maakt van het propageren, of door woorden, in het schrijven van, of op andere wijzen, van extreme ideeën met het doel aan te zetten tot conflict, het ridiculiseren van of het beledigen van een hemelse godsdienst of van zijn volgelingen, of die de nationale eenheid beschadigt.”

Volgens de berichtgeving was dit een beledigende cartoon wat het tot een pijnlijke ironie maakt. Uiteraard hebben de meeste nieuwsuitgaven die de zaak volgen, geweigerd om de bewuste cartoon te tonen.

Stel je nu eens voor dat Brabosh.com zou bloggen vanuit één of ander moslimland in het Midden-Oosten. Hoe lang zou het duren vooraleer ik door met knuppels zwaaiende islamistische nitwits ’s nachts uit mijn bed wordt gelicht om vervolgens door een volksrechtbank te worden veroordeeld om jarenlang weg te rotten in één of andere islamistische kerker? “Arabische Lente”, de opkomst van de democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten gelijk voor iedereen in het Midden-Oosten, was het dat wat u bedoelde? … IEK! u bent ook de plezantste thuis zeker? 😦

Kinderen in Egyptische rechtbank [foto: Egypt Independent/Amina Ismail – bron]


Met dank aan Elder of Ziyon voor de hint.

2 gedachtes over “16-jarige Egyptisch koptisch christen 3 jaar in de cel voor plaatsen Mohammedcartoon op Facebook

  1. Hij staat nu ook op mijn facebook, zijn die woestijnratten daar nou helemaal achterlijk geworden? (ik denk het wel)

    Like

Reacties zijn gesloten.