Israëlische bergbeklimmer redt het leven van Turkse alpinist op Mount Everest [Itamar Eichner]

Nadav Ben-Yehuda en Aydin Irmak: “Wie een leven redt, redt de hele wereld”

Nadav Ben-Yehuda droomde ervan om de jongste Israëliër te worden die de Mount Everest zou bedwingen. Echter, op 300 meter van de top liet hij zijn stoutmoedig plan vallen, toen hij een Turkse alpinist buiten bewustzijn op de grond zag liggen en besloot om de man het leven te redden. “Wie een leven redt, redt de hele wereld”, luidt het oude Talmoedgezegde en werd hier meteen omgezet in de praktijk door deze jonge Jood. Het verhaal werd opgenomen door de Turkse krant Milliyet als door de Britse The Guardian maar in de Nederlandstalige pers heb ik er nergens wat over teruggevonden.

Zoals bekend liggen Turkije en Israël openlijk met elkaar in diplomatiek conflict, sinds het incident met de Mava Marmara op 31 mei 2010 voor de kust van Gaza. Tijdens hun vooropgezette aanslag overzee op de veiligheid en soevereiniteit van de Joodse staat Israël, verloren 9 Turkse niet zo vredelievende activisten het leven. Hopelijk mag dit opmerkelijk levensreddend verhaal Turkse en Israëlische beleidsmakers inspireren om de diplomatieke draad weer op te nemen daar waar ze hem twee jaar geleden hebben gelost.

Israeli saves Turk on Everest Mountain

door Itamar Eichner [Ynet]

Slechts 300 meters waren verwijderd Nadav Ben-Yehuda en de titel van “de jongste Israëlische alpinist die de top van de Mount Everest bereikte”. Maar Ben-Yehuda aarzelde geen seconde toen hij een Turkse klimmer bewusteloos op de grond zag liggen. “Als ik was blijven doorklimmen, was hij zeker gestorven. Andere klimmers waren hem reeds gepasseerd en hadden geen vinger uitgestoken om hem te helpen, maar ik moest geen twee keer nadenken. Ik wist dat ik hem moest redden”, vertelde de 24-jarige student uit Rehovot, Israël.

De droom van Ben-Yehuda was altijd geweest om de top van de Mount Everest te beklimmen. Als professionele alpinist zijnde, heeft hij reeds vele bergtoppen over de hele wereld bedwongen. Slechts twee maanden geleden, vooraleer hij Nepal verliet, brak Ben-Yehuda het Israëlische record in gevelklimmen toen hij de 76 verdiepen tellende Moshe Aviv toren in Ramat Gan 13 keer na elkaar besteeg.


Ben-Yehuda kwam op 19 maart in Nepal toe en verloor 18 kilogram gewicht tijdens de voorbereidingen om de wereldberoemde piek te beklimmen. Maar dit klimseizoen verkeerde Moeder Natuur in een slechte bui, veroorzaakte massieve sneeuwstormen, onweren en lawines, die tot dusverre het leven kostte aan minstens zes mensen. Reddingshelicopters die werden opgeroepen om vastgelopen klimmers te evacueren, verergerden de situatie alleen maar door het creëren van windturbulenties die nog meer sneeuwlawines veroorzaakten.

Ben-Yehuda had zijn klim naar de top gepland voor afgelopen vrijdag (18 mei ’12), maar besliste een dag later te vertrekken wegens de barre weersomstandigheden en de drukte in het basiskamp aan de voet van de berg. “Ik wilde niet vast te komen zitten op deze hoogte zodat ik besloot in het basiskamp te blijven overnachten dat zich bevond op een hoogte van 8.000 meters”, vertelde hij. “Het was een zware nacht. Ik sliep in een slaapzak in een wankel tentje dat ik tussen twee rotsen had opgesteld”.

“Ik moest geen twee keer nadenken”
De volgende dag begon Ben-Yehuda aan het laatste deel van zijn klim naar de top. “Op mijn weg naar de top zag ik her en der de lichamen van dode klimmers”, herinnerde hij zich. Maar Ben-Yehuda hield zich geconcentreerd op zijn doel en wist dat hij aan het tempo dat hij aanhield de top van de berg voor zonsondergang kon bereiken.

En dan, slechts 300 meters verwijderd van de fel begeerde bestemming, merkte Ben-Yehuda Aydin Irmak op, een Turkse klimmer die hij in het kamp had leren kennen, die nu bewusteloos over de ijzige rand hing. “Mensen gingen gewoon aan hem voorbij en staken geen vinger uit. Ik dacht geen seconde na over politiek over het feit dat hij Turks was en ik Israëlisch. Ik dacht ook niet aan de glorie. Het enige waar ik aan dacht was dat ik deze mens moest redden, en dat is wat ik heb gedaan”, zei Ben-Yehuda.

De vindingrijke klimmer beschreef de moeilijke terugreis naar het basiskamp op de berg. “Ik maakte hem vast aan mijn uitrusting en wij begonnen de afdaling. Het was zeer moeilijk om hem te vervoeren omdat hij zwaar was. Af en toe kwam hij bij bewustzijn zijn maar hij verzwakte steeds meer. Moest hij wakker worden zou hij gillen van de pijn die de afdaling nog moeilijker maakte”, vertelde hij eraan toevoegende dat het hem 8 tot 10 uren kostte vooraleer zij het dichtste kamp bereikte dat op 7.900 meter hoogte lag.

Bovendien kreeg de jonge alpinist nog een laatste hindernis te overwinnen toen zijn zuurstofmasker brak. Korte tijd later kwam Ben-Yehuda een andere klimmer tegen uit Maleisië die ook de uitputting nabij was. Op dat ogenblik zag hij een groep klimmers die de omhoog naar de bergtop klommen. Hij schreeuwde hen toe en vroeg om de twee gewonde alpinisten wat zuurstof te geven. Zodoende slaagde Ben-Yehuda er ook in om het leven van de Maleise klimmer te redden.

“Politiek is van geen belang”
Nadat zij de basis bereikten, werden Ben-Yehuda en Irmak per helicopter geëvacueerd naar Katmandu, waar zij in het ziekenhuis werden opgenomen. Ben-Yehuda had ernstige bevriezingsverschijnselen aan zijn vingers omdat hij zijn handschoenen tijdens de reddingsoperatie had uitgetrokken. “Ik hoop de artsen geen vingers moeten amputeren, omdat ik wil blijven klimmen”, vertelde jij eraan toevoegend dat ondanks de zware tol hij geen spijt heeft dat hij zijn Turkse vriend het leven redde.

“Ik stond voor de keuze om de jongste Israëliër te worden die de top van de Mount Everest beklom, dat goed voor mijn carrière goed zou zijn geweest, of de klimmer waar benden van de berg brengen en zijn leven redden. Ik koos voor de tweede optie. Ik slaagde daarin dankzij zij mijn training die me genoeg kracht gaf om de berg af te dalen terwijl ik een tweede persoon op mijn rug droeg”.

Een bijzonder dankbare Irmak (46 jaar) vertelde tegenover Ynet (Yedioth Ahronoth):

“Indien Nadav daar niet zou geweest zijn, was ik op de berg gestorven. Het was een echt mirakel. Ik weet nog dat ik gevallen ben. Ik werd wakker met Nadav over me heen gebogen die mijn naam brulde. Wat Nadav deed was groots. Hij bouwde een brug tussen Turkije en Israël en onze leiders kunnen heel wat van hem opsteken. Politiek is van niet veel belang, wat wel van belang is is de menselijke natuur. Ik mag dan wel de top gemist hebben, maar ik heb een nieuwe broer gekregen. Wie weet zullen wij ooit op een dag samen de Mount Everest beklimmen”.

Intussen, vanuit hun woonkamer in Rehovot reageerden ook de apetrotse ouders van Nadav, Yoram en Dorit: “Hij heeft zonder twijfel het juiste ding gedaan”, zei Yoram. “Dit is zoals hij werd opgevoed, niet enkel van thuis uit maar ook door wat hij heeft geleerd tijdens zijn militaire dienst in de Golani: een vriend in nood gaat voor alles.”

Ondanks het helden onthaal dat hem thuis te beurt viel, zit Ben-Yehuda nog één ding bijzonder dwars: wanneer de mensen hem zullen vragen of hij de top van de Everest heeft bereikt, zal hij ‘neen’ moeten zeggen.


Met dank aan A.W. voor de hint.

2 gedachtes over “Israëlische bergbeklimmer redt het leven van Turkse alpinist op Mount Everest [Itamar Eichner]

  1. Niet alleen moet je de bijbel volgen,maar je gevoel en Geest bepaald iemand te gaan redden.

    Like

  2. Het verhaal van Jezus over de Barmhartige Samaritaan voor tweehonderd procent in praktijk gebracht.
    Ben-Yehuda is een naam die voorkomt in het geslacht van de stam Levi die de priesterdienst vervulden in de tempel en betekent ‘Zoon van Gods Lof ‘.
    Ben Yehuda heeft op de hoogste berg ter wereld ‘Gods Lof ‘ aan de mensheid laten zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.