Israëlische geheime dienst ontmantelt terreurcellen in Hebron en verijdelt bomaanslag [Yoav Zitun]

Enkele ‘gematigde’ Palestijnse terroristen op Jodenjacht in Hebron, Judea (Israël)

Shin Bet exposes Hebron terror cells

De binnenlandse veiligheidsdienst zegt dat het verscheidene Palestijnse terroristen heeft opgepakt en een aanslag heeft voorkomen op Kiryat Arba

door Yoav Zitun [Ynet]

De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft woensdag j.l. het volgende bericht vrijgegeven dat zij de afgelopen weken in samenwerking met het IDF, een aantal terreurcellen heeft ontmanteld in het gebied van Hebron, dat meldt Ynet. Eén van de cellen, die banden heeft met Hamas, was betrokken in het beramen van een bomaanslag, terwijl een andere cel van plan was om Israëliërs in Kiryat Arba te ontvoeren. Kiryat Arba is een Joodse gemeente nabij Hebron in Judea die in 1971 werd gesticht en thans bewoond wordt door ruim 6000 Israëliërs.

Volgens de verklaring van Shin Bet had de terreurcel van Hamas, bij wijze van voorbereiding om Israëliërs te ontvoeren, een aantal explosieven geplaatst aan de afsluiting die Kiryat Arba omringt, om aldus de waakzaamheid van het IDF uit te testen.

De terreurcel, die bestond uit drie jonge Palestijnen afkomstig uit Hebron, werd geleid door Muantaz Qawasma (21 jaar, plaatje rechts) een actief lid van Hamas, die werd gearresteerd voor het helpen van zijn broer. Die broer, Meid Qawasma, werd onlangs door Israël naar Gaza uitgedreven als één van de 1.027 Palestijnse terroristen die in oktober 2011 werden ingeruild voor de door Hamas 5 ½ jaar lang gegijzelde IDF-korporaal Gilad Shalit. Hij was betrokken in het vervoer van terroristen die een zelfmoordaanslag pleegden in Dimona in 2008.

Een ander lid van de terreurcel, Mahmoud Dwik (21 jaar), zat eveneens in een gevangenis in Israël voor zijn deelname aan diverse terreur gerelateerde activiteiten.

Mobilofoons gebruikt om wegbom te doen ontploffen

Mobilofoons gebruikt om wegbom te doen ontploffen
Shin Bet zei dat het drietal terroristen in een aantal gevallen explosieven tot ontploffing liet komen aan de omheining van Kiryat Araba, om de waakzaamheid van het IDF te onderzoeken. De terroristen waren van plan om de Joodse stad te infiltreren en om een van de Joodse inwoners te ontvoeren of te vermoorden.

De drie bekenden ook dat ze de afgelopen maanden tijdens tal van gelegenheden brandbommen (molotovcocktails) hadden gegooid. Op 10 maart j.l. werden de drie terroristen voor de Militaire Rechtbank van Yehuda gebracht en in beschuldiging gesteld op laste van het behoren tot een illegale organisatie, het beramen van moord en het planten van bommen.

Shin Bet zei dat een andere terreurcel nabij Liata een Israëlisch voertuig had aangevallen. Niemand werd in dat incident gewond. De bom werd aan de rand van de weg geplaatst die door de terroristen met mobilofoons van op afstand tot ontploffing werd gebracht.

Na dat incident, werden twee Palestijnen gearresteerd die afkomstig waren van het dorp Yata ten zuiden van Hebron. Ta’ar Daud (26 jaar) bekende dat hij de bom in elkaar had gestoken en dat hij had deelgenomen aan de aanslag, terwijl de 26-jarige Muhand Mahamra (lid van Al Fatah van Mahmoud Abbas) bekende dat hij de aanslag had uitgevoerd en geholpen had bij de constructie van de wegbom.

Het tweetal bekende tevens dat zij in 2007 een andere bomaanslag hadden uitgevoerd en vertelden aan hun ondervragers dat zij ook bommen maakten en stenen hadden gegooid naar Israëlische doelwitten. De twee werden op 22 mei aangeklaagd voor het maken van bommen en voor het onwettig bezitten en handel in wapens.

Zelfgemaakte bom van Palestijnse terroristen

Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.