Turkse aanklager eist doodstraf voor Israëlische officieren die Mavi Marmara onderschepten

Turkse openbare aanklager: “Er is geen sprake van gerechtvaardigd geweld als precisiewapens gebruikt worden, en als mensen die zich met vorken of lepels verdedigden, neergeschoten worden.” Deze videoclip van 3 juni 2010 geeft een overzicht van het wapenarsenaal dat de Turkse ‘vredesactivisten’ bij zich hadden: gasmaskers, kogelvrij vesten, nachtkijkers, dolken, bijlen, messen, kortom alles wat je nodig hebt als je op ‘vredesmissie’ gaat en hulpgoederen gaat brengen die de bemanning van de Mavi Marmara wel ‘vergat’ te laden op de kade van de haven van Istanboel, klein foutje maar…

Turkije wil Israëlische militairen vervolgen voor aanval op Gazavloot

Het Franse persagentschap, Agence France-Presse (AFP), bericht heden dat een Turkse aanklager levenslange gevangenisstraffen heeft geëist voor vier oud-bevelhebbers van het Israëlische leger. Onder andere de vroegere stafchef van het Israëlische leger, generaal Gabi Ashkenazi, wordt in beschuldiging gesteld. De aanklager beschuldigt de militairen ervan, betrokken te zijn bij de dood van de negen Turkse activisten die omkwamen tijdens een actie van het Israëlische leger op het Free Gaza Flotilla in mei 2010. Dat meldde gisteren woensdag 23 mei ’12 het officiële Turkse persagentschap Anadolou.

De inbeschuldigingstelling focust op de aanval op de boot Mavi Marmara, het vlaggenschip van de vloot. De pro-Palestijnse activisten wilden met de vloot de legale Israëlische blokkade van de Gazastrook met geweld doorbreken en om aldus de vaarroute weer vrij te maken naar Gaza en de invoer van wapens en explosieven voor Hamas en Co weer mogelijk te maken. Op 31 mei 2010 trachtten niets vermoedende Israëlische soldaten ‘gewapend’ met paintguns, het schip de Mavi Marmara te enteren maar stuiten op fanatiek gewelddadig verzet.

De aanklager baseert zich op getuigenissen van ongeveer 600 mensen, onder wie 490 opvarenden. In deze aanklacht worden de Israëlische soldaten ervan beschuldigd disproportioneel geweld te hebben aangewend om de vermeende gewelddadige ‘vredesactivisten’ te stoppen door te stomen naar Hamastan. “Er is geen sprake van gerechtvaardigd geweld als precisiewapens gebruikt worden en als mensen die zich met vorken of lepels verdedigden, neergeschoten worden”, schrijft de aanklager, geciteerd door het persagentschap.

In september veroordeelde de Verenigde Naties de Israëlische militaire interventie als gerechtvaardigd en volkomen legaal maar ook als overdreven en onredelijk. In hetzelfde rapport noemde de VN de blokkade van de Gazastrook wel legaal. De gebeurtenissen van mei 2010 veroorzaakten een zware diplomatieke crisis tussen de voormalige bondgenoten Turkije en Israël. Israël weigerde eerder al excuses aan te bieden en sluit uit dat zijn militairen berecht worden.

Voor de kust van Gaza op 31 mei 2010. Een gematigde vredesactivist aan boord van de m/s Mavi Marmara toont fier aan de wereldpers zijn “vork en lepel” waarmee hij beloofde veel Joden te zullen ombrengen een ‘prikje’ te geven . Echter, een en ander liep niet helemaal zoals hij had verwacht…

20 gedachtes over “Turkse aanklager eist doodstraf voor Israëlische officieren die Mavi Marmara onderschepten

 1. Die Turken wilden sterven als martelaar in de strijd tegen de Joden wilden sterven. Dat is hun gelukt. Ze genieten dus nu van de hun toegezegde 72 maagden in het Islamitische paradijs. Wat is dan eigenlijk het probleem?

  Like

  1. te weinig maagden? ze hebben 72 aftandse modellen gekregen..ge zou voor minder gaan klagen..

   Like

  1. Israëlische soldaten schieten ook wel eens per ongeluk een Palestijn dood. Kan in Turkije ook gebeuren, nietwaar? Maar omdat het Koerden zijn ga je toch al gauw een beetje twijfelen…

   Like

 2. @Israëlische soldaten schieten ook wel eens per ongeluk een Palestijn dood

  Het IDF vergist zich maar zelden. Meestal zijn de liquidaties van terroristen en hun leiders zeer gericht en precies. En dat is niet zo eenvoudig omdat ze zich verschuilen achter gewone burgers, vrouwen, kinderen en bejaarden.

  Like

  1. Maar dan heb je nog altijd de keuze om een aanval niet uit te voeren. Drones op een woonhuis afvuren, dan wéét je gewoon dat er vrouwen en familieleden zullen sterven.

   Like

 3. helaas is collateral damage niet uit te sluiten , vooral niet wanneer de tegenpartij er alles aan doet om collateral damage te verhogen.

  het is wel frappant dat telkens Israel een Palestijn per ongeluk neerschiet , dat die de headlines maken , terwijl er geen kat naar de koerden kraait.

  Ook doet Israel er alles aan om collateral damage te verlagen (zoals het verlagen van de kill-ratio) terwijl de Arabische Landen de ”het doel heiligt de middelen” politiek hanteert

  Like

  1. Ik denk dat de drones daar zelden voor worden ingezet. Bovendien verbaast het me telkens weer als dan toch per ongeluk een burger sneuvelt, de hele wereld en hun organisaties opspringen en de zaak aanklagen, maart wel de andere kant opkijken wanneer de Syrische veiligheidstroepen van Assad vanuit hun tanks hun kanonnen en mitrailleuren rechtstreeks en gericht op burgers afvuren.

   Like

   1. Het is natuurlijk ook erg moeilijk om geen burgerslachtoffers te maken aangezien Gaza zo’n beetje het dichstbevolkte plekje op de hele aardbol is. Daarnaast heeft Israël dikwijls Hamasleiders bestookt tot in hun huizen aan toe, wetende dat die daar door familieleden werden omringd. Hoe groot is dan de moeite om het trachten sluipschutters in te zetten zodat alleen het doelwit en niet zijn kinderen of vrouw de dupe worden?

    Like

    1. kun je nu misschien ook is vertellen hoe jouw ‘vredelievende palestijntjes te werk gaan?

     Like

    2. De enige reden Heer Broekhuizen dat daar nooit geen vrede komt is dat de jeugd de haat met de paplepel ingegoten krijgt. Zie en huiver, dat ons kleine meisje dit al zo gebekt kan zeggen, je zult het dan ook nooit zien op de Belgische en Nederlandse TV. In mei zond de Palestijnse televisie (Fatah) een programma uit, waarin Palestijnse kinderen werd geleerd dat Joden en christenen minderwaardig zijn.

     Like

   2. Dit is de reden voor het bestaan van al die Israëlische “low intensity warfare” special forces. Low intensity als tegengesteld aan een all out war.
    Samen met informanten -spionnen weten ze de tegenstanders te “pinpointen”.

    De Hellfire raket wordt gewaardeerd vanwege zijn hoge accuratesse en daardoor minimale collaterale schade.Dat mannetje met hoge stem in een rolstoel werd zo toegang tot het paradijs verschaft…

    Als ik mij niet vergis worden de drones voornamelijk ingezet boven Zuid-Libanon en bij de Gaza strook, eventueel nu ook boven de grens met Egypte.

    Like

 4. @aangezien Gaza zo’n beetje het dichstbevolkte plekje op de hele aardbol is.

  Nee, dat is ook zo’n hardnekkige mythe. Massa’s steden hebben een veel grotere bevolkingsdichtheid dan Gaza, ik moet niet eens Hong Kong vernoemen, Brussel stad bv.

  Brussel heeft een bevolkingsdichtheid van 4400 inw/km en staat daarmee niet eens bovenaan maar pas op de 15 plaats in België van de dichtst bevolkte steden.

  Vergelijk met Gaza: 3500 inw/km.

  Like

  1. nog zoveel inw/km? als ik de media en ander gespuis mag geloven leven daar enkel nog een paar geiten en hier en daar een paar overgebleven mensen(na al die genocideverhalen zou dat wel moeten)

   Like

   1. Jazeker, Hamas heeft ze zelf geteld en Gretta Duisenberg en Anja Meulenbelt hebben de cijfers eigenhandig gecontroleerd 🙂

    Like

    1. oef das een hele geruststelling..kunnen we zeker zijn dat het klopt 🙂

     Like

     1. Volgende keer kunnen zullen we ze zelf samen gaan tellen. Jij in burqa en ik met een zwarte bivakmuts en een kalasjnikov over mijn schouder. Dan ben ik zeker dat we vanuit het noorden moeiteloos doorstoten tot in het zuiden in Rafah. We zullen in elk geval niet opvallen als we dat zo doen 🙂

      Like

Reacties zijn gesloten.