Vlaamse wapenhandel in 2011 onverminderd richting Midden-Oosten, naar Israël wel wat minder


Nog niet zo lang geleden, toen België beste vriendjes was met de Libische dictator en terroristenleider Moeammar Gaddafi en hem regelmatig voor miljoenen euro’s Belgische wapens leverde. Op het plaatje: “Ze hadden een humanitair konvooi van de politie overvallen…” De Belgische minister Rudy Demotte zwaaiend met het FN wapencontract van 2009: “Oef! U heeft het Waals Gewest wel even doen schrikken. Doe mijn groeten aan al uw vrouwen!

In 2011 werd door Vlaanderen voor 26.400 euro ‘wapens’ uitgevoerd naar Israël. Het betrof hier vuurgeleidingssystemen met als eindbestemming Roemenië. Voor de ‘vredesactivisten’ is dit bedrag nog 26.400 euro teveel. Maar geen probleem voor diezelfde extreemlinkse nitwits om wapens uit te voeren naar de islamistische dictatuurstaten van het M-O waar ze het woord ‘mensenrechten’ niet eens in hun woordenboek vermelden laat staan het kunnen/willen uitspreken. Lees ook op deze blog: “België is de grootste exporteur van militaire vuurwapens naar het Midden-Oosten” en ook dit maar “Vlaamse wapenfabrieken leveren via Turkije aan Saoedi-Arabië en Irak”.

Vergelijk dit belachelijk lage cijfer even met enkele Midden-Oostenlanden zoals Algerije 508.791 euro, shariadictatuurstaat Saoedi-Arabië 373.632 euro, Turkije 3.481.777 euro en aan de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) met maar liefst 11.172.932 euro, en u begrijpt meteen waarom de Arabische Lente Catastrofe onvermijdelijk nog een lang en bijzonder bloederig leven is beschoren. Nee, niet naar Syrië waar Assad een spoor van bloed van van 10.000 lijken achter zich laat. Voor diens bewapening zorgen wel China en Rusland voor… 😦

Vlaamse wapenexport naar het Midden-Oosten houdt aan

De Standaard noteert dat de Vlaamse overheid vorig jaar 308 vergunningen voor de export van wapens heeft uitgereikt. Die vergunde export was goed voor een totaalbedrag van 200,9 miljoen euro, 37 procent minder dan in 2010. Dat blijkt woensdag uit het rapport ‘Vlaamse buitenlandse wapenhandel 2011’ van het Vlaams Vredesinstituut, dat wel benadrukt dat Vlaanderen wapens naar het Midden-Oosten blijft uitvoeren.

Volgens de cijfers van het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijk instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams parlement, geeft die daling een opvallende trendbreuk aan. Tussen 2005 en 2010 was de Vlaamse wapenexport namelijk verdubbeld. ‘De Vlaamse defensiegerelateerde industrie lijkt nu de klappen te voelen van de economische crisis en van de besparingen op defensie die daarmee gepaard gaan’, zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut.

De uitvoer is vooral bestemd voor Europese landen (45 procent) en de VS (31 procent). Maar er werd ook voor 15,5 miljoen euro militair materiaal aan het Midden-Oosten of de Maghreb vergund. Het gaat voornamelijk om vergunningen naar de Verenigde Arabische Emiraten (11 miljoen euro) en Turkije (3,5 miljoen euro). Op vijf jaar tijd werd voor 76 miljoen euro wapens uitgereikt aan de regio.


‘In realiteit ligt dat bedrag ongetwijfeld nog hoger’, aldus Nils Duquet. ‘De Vlaamse wapenindustrie is namelijk vooral gericht op de levering van componenten aan de buitenlandse industrie en daardoor geldt in twee derde van de gevallen de buitenlandse industrie als de laatst geregistreerde gebruiker. De echte eindgebruiker is dan niet bekend.’

  • De vergunde wapenexport naar Europese bestemmingslanden bedraagt 90,7 miljoen euro in 2011 en vertegenwoordigt bijna de helft van de totale waarde van de vergunde Vlaamse wapenexport. Deze vergunde export is – zoals in de voorgaande jaren – hoofdzakelijk bestemd voor EU-lidstaten (84,8 miljoen euro), maar ook Zwitserland en Noorwegen ontvangen voor een aanzienlijk bedrag militair materieel uit Vlaanderen.
  • De vergunde wapenexport naar Noord-Amerika (63,0 miljoen euro) heeft hoofdzakelijk betrekking op export bestemd voor de Verenigde Staten.
  • De vergunde wapenexport naar bestemmelingen in Azië bedraagt in 2011 37,0 miljoen euro en vertegenwoordigt hiermee 18% van de totale waarde van de vergunde Vlaamse wapenexport. Deze export is vooral bestemd voor bestemmelingen in Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, India, Bangladesh, Turkije en Japan.
  • In de periode 2007-2011 reikte de Vlaamse overheid voor 76 miljoen euro vergunningen uit met een laatst gerapporteerde gebruiker in het Midden-Oosten of de Maghreb. In 2011 bedraagt de waarde van deze vergunde export 15,5 miljoen euro (Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Algerije en Saoedi-Arabië). Gezien de grote mate van ongekend eindgebruik van de Vlaamse wapenexport in zijn geheel, ligt de waarde van vergunde wapenexport met eindgebruik in het Midden-Oosten of de Maghreb waarschijnlijk nog hoger. Algerije 508.791 €; Saoedi-Arabië 373.632 €; Turkije 3.481.777 € en de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.): 11.172.932 €
  • De vergunde wapenexport bestemd voor landen in Zuid-Amerika bedraagt 4,0 miljoen euro in 2011 en is bestemd voor Brazilië, Ecuador, Argentinië, Peru en Chili.
  • Voor wapenexport naar Afrika worden jaarlijks slechts een beperkt aantal vergunningen uitgereikt door de Vlaamse overheid. In 2011 waren dit 5 vergunningen met een gezamenlijke waarde van 5,1 miljoen euro. Zuid-Afrika is het belangrijkste Afrikaanse bestemmingsland, gevolgd door Kenia en Algerije.
  • De vergunde wapenexport naar Oceanië bedraagt 1,0 miljoen euro en is zowel bestemd voor Australië (visualisatieschermen bestemd voor defensiegerelateerde industrie en met eindgebruiker de krijgsmacht) als Nieuw-Zeeland (luchthavenverlichting en –afbakening bestemd voor krijgsmacht).

Israël in- en uitvoer

Uitvoer: Vergunde wapenexport naar Israël. In 2011 werd één vergunning uitgereikt voor de wapenexport naar Israël. Het betreft de export van vuurgeleidingssystemen (ML5.b) met een waarde van 26.400 euro bestemd voor de defensiegerelateerde industrie in Israël en met als opgegeven eindgebruiker de krijgsmacht van Roemenië. Geen enkele vergunningsaanvraag voor wapenexport naar Israël werd het afgelopen jaar geweigerd.

Uit de officiële jaarverslagen van de Europese Raad-werkgroep voor wapenhandel (COARM) blijkt dat EU-lidstaten tussen 2008 en 2010 voor 389,6 miljoen euro aan vergunningen hebben uitgereikt voor wapenexport naar Israël. In deze periode werden 65 vergunningsaanvragen geweigerd (2,5% van alle aanvragen). Deze weigeringen vonden meestal plaats op basis van criterium 2 (eerbiediging van mensenrechten in land van eindbestemming), criterium 3 (interne situatie van het land van eindbestemming), criterium 4 (handhaving van vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio) en criterium 7 (gevaar voor afwending of ongewenste wederuitvoer) van de Europese Gedragscode/Gemeenschappelijk Standpunt.

Invoer: Ongeveer de helft van de vergunde invoer is afkomstig uit EU-lidstaten. Naast Italië zijn de overige EU-lidstaten van waaruit in belangrijke mate defensieproducten worden ingevoerd Duitsland (1,0 miljoen euro), Frankrijk (0,5 miljoen euro) en Oostenrijk (0,3 miljoen euro). Ook vanuit Brazilië (1,3 miljoen euro), Zwitserland (1,2 miljoen euro), Servië (0,5 miljoen euro) en Israël (0,2 miljoen euro) worden significante hoeveelheden defensieproducten ingevoerd in Vlaanderen. De invoer vanuit Israël bestaat hoofdzakelijk uit vuurgeleidingssystemen; de invoer uit Duitsland en Frankrijk vooral uit voertuigen en onderdelen; en de invoer uit de overige landen vooral uit vuurwapens en/of munitie.

Een gedachte over “Vlaamse wapenhandel in 2011 onverminderd richting Midden-Oosten, naar Israël wel wat minder

  1. Of België nu veel of weinig wapentuig naar Israël uitvoert, de slagkracht van het IDF wordt er echt niet minder om. En een golden gun á la Gadaffi heeft Bibi niet nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.