Eerste slachtoffers van Zuid-Afrikaanse Israëlboycot zijn de Palestijnse arbeiders op de West Bank

‘Palestinians will lose jobs if boycott persists’

door Elior Levy [Ynet]

Het besluit van Zuid-Afrikaanse Ministerie voor Handel en Industrie om producten afkomstig uit de nederzettingen te merken, komt voor de bedrijfsleiders op de West Bank niet als een verrassing, die zijn onderhand wel gewoon geraakt aan boycotpogingen; nochtans vrezen zij dat dit recente manoeuvre door andere landen zal worden gevolgd, zodat dit potentieel kan leiden tot wezenlijke schade voor hen en voor hun werknemers.

Ironisch genoeg zijn diegenen die het meest door dit manoeuvre worden getroffen, de zowat 15.000 Palestijnse arbeiders die tewerkgesteld zijn in deze fabrieken en voor hun inkomen afhankelijk van zijn. “Natuurlijk maak ik mij ongerust, maar ik maak me vooral zorgen over mijn arbeiders, die de eerste zullen zijn om de klappen te krijgen; er zijn hier duizenden werknemers die voorwaarden krijgen die zij nergens anders in de Palestijnse Autoriteit kunnen krijgen en als we de kosten moeten drukken wegens de boycot, zullen zij de eersten zijn die worden ontslagen”, zei een manager van een fabriek in een Joodse nederzetting op de West Bank.

De manager merkte op dat hij in het verleden met succes boycotpogingen heeft afgeslagen maar dat deze keer de situatie zorgwekkender is: “Zij maken het voor ons altijd moeilijk en tot nog toe maalden de arbeiders er niet om; ideologie is een mooi ding, maar uiteindelijk domineren de economische belangen. Dit keer moeten wij de slogangolf tegenhouden. De arbeiders en ikzelf zijn dezelfde mening toegedaan dat er een politiek akkoord moet zijn bij de hoogste instanties, zelfs als die in het geheim is, die deze boycotten moeten verhinderen”, voegde hij eraan toe.

Volgens Yehuda Cohen, een eigenaar van een fabriek op het Industrieterrein Barkan dat door de Palestijnse Autoriteit reeds bijna twee jaar wordt geboycot, zijn “deze industriezones het mooiste ding wat daar is, wij leven en maken samen een inkomen. Dit is een voorbeeld van hoe u vreedzaam in dit gebied kunt leven, maar het Buitenlandse Ministerie weet niet hoe het dat aan de buitenwereld moet verkopen”. Cohen, die zowat 40 Palestijnse arbeiders tewerkstelt, zei dat zijn werknemers zich zeer zorgen maken over de situatie: “Zij vertellen me dat zij zich zorgen maken, dat het een vergissing is en dat het hen schade zal berokkenen”, vertelde hij.

Ambtenaren van de Regionale Raad van Samaria, die het Industrieterrein Barkan uitbaten en duizenden Palestijnse arbeiders tewerkstelt, maken zich eveneens zorgen over de financiële problemen die zouden kunnen volgen. “Het is verbazingwekkend hoe de radicale Linkerzijde er maar niet in slaagt te begrijpen dat de belangrijkste slachtoffers de Palestijnen zelf zijn”, zegt Gershon Mesika, het hoofd van de Regionale Raad van Samaria.

“Gelukkig zijn tot dusver deze boycotten niets anders dan PR manoeuvres geweest en wij zijn ervan overtuigd dat Joden en Arabieren zullen blijven samenwerken om onze voorspoedige industrie te blijven versterken en in coëxistentie samenleven”, voegde hij eraan toe.

‘Zuid-Afrika zal niet de laatste zijn’
Intussen heeft het Buitenlandse Ministerie afgelopen zaterdag aangekondigd dat het de ambassadeur van Zuid-Afrika voor Israël zondag op het matje zal roepen in het Buitenlandse Ministerie om verduidelijking te geven. De ambtenaren van het ministerie noemden het besluit “racistisch” zeggende dat “het een schande is voor Zuid-Afrika, dat zelf jarenlang geleden heeft onder het racisme, thans diegene is die deze openingszet leidt”.

De ambtenaren voegden eraan toe dat het besluit zich specifiek tot Israël richt en niet tegen werd uitgevaardigd tegen om het even welke andere staat, waarmee wordt bewezen dat het een politiek gemotiveerd manoeuvre is dat schadelijke gevolgen kan hebben voor de gehele Israëlische export.

De voormalige Israëlische Ambassadeur voor Zuid-Afrika, Alon Liel vertelde tegenover Ynet dat “diegene die meenden dat wij het vredesproces kunnen blijven uitstellen zonder dat de boycotcampagne zich zou uitbreiden, waren verkeerd. Zuid-Afrika en Denemarken zullen niet de laatsten zijn zolang het vredesproces geblokkeerd blijft”, waarschuwde Alon Liel.

3 gedachtes over “Eerste slachtoffers van Zuid-Afrikaanse Israëlboycot zijn de Palestijnse arbeiders op de West Bank

  1. OT ,hoeveel last zouden zij hebben van politiek gekoenkelfoesel? het heeft anders wel iets dat in je hoofd blijft hangen…

    Like

  2. Geef aan de ontslagen Arabische werknemers lijsten mee van landen & NGO’s, die ze dan kunnen bedanken voor hun ontslag & broodroof!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.