Het nieuwe Jeruzalem wordt centrum voor jonge creatieve mensen en artiesten [Elisheva Mazya]


Videoclip: er waait weer een frisse wind doorheen de Oude Stad Jeruzalem: New Spirit, Students for Jerusalem

The new Jerusalem

Israël’s hoofdstad heeft de voorbije tien jaren zijn imago veranderd, het is thans een aantrekkingspool geworden voor jonge mensen en artiesten

door Elisheva Mazya [Ynet]

Negen jaar geleden kwam ik in Jeruzalem aan, tegen het eind van de periode van de terreuraanslagen. Toen één of andere student me voor het eerst vroeg om ’s avonds uit te gaan, vroeg ik hem in alle ernst of dat betekende dat wij naar Tel Aviv moesten reizen, omdat ik het moeilijk vond om te geloven dat er in deze donkere en zware beladen stad bars zouden zijn, die overschaduwd werd door de stank van terreuraanslagen, angst en troosteloosheid.

Maar zeer snel ontdekte ik een andere kant, het kwam er op neer dat ik besloot om een opvallende groep jonge mensen te volgen die beslisten dat er genoeg om de stad was getreurd en dat iemand toch ooit weer wat moet beginnen. Bijna negen jaar lang durfde ik niet te vertellen wat ik vandaag wel durf zeggen en zelfs met iets meer dan een beetje vertrouwen alleen. Maar Jeruzalem heeft zijn gezicht veranderd.

Na jaren van steile afname van het aantal kinderen dat naar het eerste studiejaar ging in de overheidsscholen van de stad, is er voor het eerste weer een gestage toename vast te stellen. Het aantal toeristen dat de stad vorig jaar bezocht is bijna het dubbele aantal dan doen ik in Jeruzalem aankwam. En alhoewel in het algemeen wordt gezegd dat er geen werk is in Jeruzalem, blijft het aantal nieuwe ondernemingen in de stad elk jaar toenemen.


Maar genoeg daarover. De echte revoluties gebeuren niet door cijfers maar door persoonlijke verhalen en kleine veranderingen. Zoals diegene die uiteindelijk het hele verschil maken.

Twee jaar geleden sprak ik met Karen, mijn vriendin op het Ministerie van Financiën, die de stad de rug had toegekeerd en gezworen had om er nooit meer terug te keren, want er valt nergens wat te beleven en hoe kan ze daar nu ooit een echtgenoot vinden. Zes maanden geleden kreeg zij een belangrijke promotie voor een uitdagende overheidsjob en besloot ’s nachts terug te keren om in Jeruzalem te wonen.

Verschillende waarden
Vijf jaar geleden sprak ik met Ben en Ayal, twee echte idealisten die een seculaire, missie-gerichte gemeenschap in Kiryat Yovel oprichtten en zij vertelden me dat zij niet zeker zijn of ze wel in Jeruzalem zullen kunnen blijven van zodra de tijd komt van kinderen hebben en hypotheken afbetalen, omdat het hier duur leven is en de stad ultra-orthodox wordt. Vier maanden geleden kochten twee van hen flats in de Zionimstraat te Jeruzalem, samen met drie andere echtparen van hun gemeenschap en de zes kinderen die daar reeds zijn opgegroeid.

Een maand geleden telefoneerde een goede kennis van me, een bekende kunstenaar in Tel Aviv, en vertelde me dat hij naar Jeruzalem wil verhuizen omdat hij van mening is dat daar het volgende grote ding staat te gebeuren. Ik nodigde hem voor een halve dag Jeruzalem uit dezelfde nacht nog ontving ik een e-mail van hem waarin hij zei dat hij compleet overweldigd was door de magie van de stad en vroeg waar hij moest zijn om de papieren te ondertekenen.

Zowat twee jaar geleden ging ik uit met een kameraad van Tel Aviv bij wie ik al mijn persoonlijke charmes moest gebruiken om hem te overtuigen om me in Jeruzalem te ontmoeten. Twee weken geleden vertelde hij me dat hij een flat zocht in de buurt van de Rehaviawijk van de stad, omdat hij genoeg heeft van Tel Aviv en van mening is dat er hier in Jeruzalem een verschillend universum van waarden leeft.

De tendens in Jeruzalem, net zoals alles in Jeruzalem, vergelijkt zich niet met een of andere tendens in de wereld. Het is bijzonder, het is avant-garde en het trekt mensen aan die ervoor kiezen om tegen de brede stroom in te gaan. Deze tendens jaagt vandaag de beste activisten op, mensen die inspiratie zoeken en voor wie de vreugde van het creëren hun leven motiveert.

Jeruzalem heeft vandaag ook geleerd om burgerlijke echtparen met twee kinderen en een hond van dienst te zijn, die dromen van een stedelijk gemeenschapsleven (ja, er bestaat wel degelijk zoiets en enkel Jeruzalem kan het zelf bedenken,) en op zoek zijn naar een plek waar een bepaalde vorm van waarden blijft bestaan.

Dit is inderdaad de tijd om naar Jeruzalem te trekken, vooraleer dat niet meer ongewoon zal zijn?

Jeruzalem, 23 juni 2010. Optreden van Yael Shimon in de Cnaan muziekbar in de Shamaistraat in Jeruzalem [bron]


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Voor de *nieuwe avant garde geldt niet Parijs, London of Berlijn, maar JERUSALEM!

Elisheva Mazya is de directeur van de beweging New Spirit in Jeruzalem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.