Netajanhoe en Peres: Jeruzalem is voor altijd de ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk

PM: Our capital will never be divided

door Lahav Harkov [JPost]

Jeruzalem zal de eengemaakte hoofdstad van het Joodse volk blijven, zei premier Benjamin Netanjahoe gisteren zondag tijdens een plechtige ceremonie op Ammunition Hill, tijdens de 45ste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem. Netanjahoe, die recent enkele eeuwenoude synagogen bezocht in Praag en in Amsterdam, wees erop dat zij, zoals synagogen over de wereld, in het aangezicht van Jeruzalem, zowel het verleden symboliseren van het Joodse volk als zijn thuis voor de toekomst.

“Wij zullen Jeruzalem beschermen, omdat Israël zonder Jeruzalem is zoals een lichaam zonder hart”, zei de premier. “Op deze heuvel, 45 jaar geleden, begon het verenigde hart van ons volk opnieuw uit alle kracht te slaan. Ons hart zal nooit opnieuw verdeeld worden”. Het opgeven van het verenigde Jeruzalem onze zwakheid tonen aan onze vijanden, verklarend dat een lichaam dat zijn hart zou opgeven niet meer kan vechten voor noch om het even wat.

“De soldaten van het IDF vochten 45 jaar geleden als leeuwen, omdat zij voor Jeruzalem vochten”, zei hij, “en zij veranderden de geschiedenis voor altijd. Onze generatie had het grote voorrecht om de woorden van de profeten te zien uitkomen”, verklaarde hij. “Wij zagen de opkomst van Zion, de terugkeer van Joodse soevereiniteit over het Land van Israël, de binnenkomst van de ballingen en onze terugkeer naar Jeruzalem”.Video: 7 juni 1967 – Het IDF herovert Jeruzalem op de Arabieren

Netanjahoe riep op tot het behoud van de “revolutie’. “Dit is de plaats waarin ons verleden werd geopenbaard en onze toekomst wordt gebouwd”, zei hij. “Wij ontwikkelden Jeruzalem in het noorden, het zuiden, het oosten en het westen, en wij zullen onze hoofdstad blijven opbouwen”. Hij besloot met “Wij zullen ervoor zorgen het gouden licht van Jeruzalem over ons volk zal schijnen en het licht van Jeruzalem zich over de gehele wereld zal verspreiden”.

Shimon Peres op Ammunition Hill

President Shimon Peres verzocht om vrede onder de naties en religies die in Jeruzalem leven, herinnerend aan de vele slagen in de geschiedenis van de Heilige Stad. “In zes dagen, droegen onze militairen, met hun moed en heldenmoed, een groot hoofdstuk bij tot de geschiedenis en de veiligheid van Israël”, verhaalde Peres. “De korte oorlog [van 1967] verbaasde de hele wereld.”

De president zei dat Israël geen oorlog had gezocht, maar de Arabische leiders hadden beloofd om een einde aan Israël te maken en het IDF vocht drie oorlogen in zes dagen – tegen Egypte, Jordanië en Syrië. “Zij die ons wilden verslaan werden zelf verslagen”, zei hij. “Hier, op Ammunition Hill, vond de veldslag plaatst in de eerste nacht van de oorlog, waar de historische echo klonk van de gebeden van onze voorvaders en ons verlangen naar bevrijding oprees”.

De voorzitter sprak over de pogingen van 22 imperiums over de voorbije 4000 jaren om Jeruzalem te veroveren, die zijn huizen afbranden en zijn bolwerken innamen. “Geen andere plaats in de wereld is als Jeruzalem”, zei hij. “Het is de wieg van de drie belangrijke monotheïstische religies”. Tezelfdertijd voegde hij eraan toe dat Jeruzalem de hoofdstad is van het Joodse volk, een bron van inspiratie en identiteit doorheen de geschiedenis.

Israël erkende en eerbiedigde de inwoners en bezoekers van Jeruzalem van alle godsdiensten, beschermde hun heilige plaatsen en hun vrijheid van religie en verering, zei Peres. “De gebeden aan de Westelijke Muur [Klaagmuur], het geluid van de muezzin en de kerkklokken kunnen door iedereen zonder censuur worden gehoord”, sprak de president maar voegde eraan toe dat er nog steeds geweld is in de Heilige Stad. “Jeruzalem blijft hopen op vrede en wij moeten alles doen om die te bereiken”, besloot hij.

2 gedachtes over “Netajanhoe en Peres: Jeruzalem is voor altijd de ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk

 1. Inderdaad en mijn Joodse buren van Satmar blijven volharden in hun dwaasheid.
  http://joodsactueel.be/2012/05/20/satmar-schooldirectie-absoluut-geen-excuses-voor-verbranden-israelische-vlag/

  Het is niet enkel verraad maar pure capitulatie tegenover de vijanden van Israël, inclusief het Joodse volk waar zij zelf ook deel van uitmaken. Ze maken hun antisemitische vijanden het wel erg gemakkelijk: de stroppen die ook voor hen klaar liggen, hangen ze nu zelf rond hun baardige nekken. Hoe compleet doorgedraaid moet je dan wel niet zijn? De weg naar hun enige veilige thuishaven in de wereld – Israël – ondermijnen ze met hun eigen religieuze hetze tegen eigen volk.

  Like

 2. Jammer dat het verraad nu van binnenuit komt. 😦
  Die Satmar gemeenschap zou elke messias eigenhandig elimineren opdat Israel nooit zou bestaan. Beseffen die lieden niet dat zij de reden van hun eigen bestaan aanvallen met hun haat tegen Israel? Hun uitleg dat hun Messias alles zelf moet verwezenlijken om Jeruzalem te bevrijden is gewoon een allibi om zelf niets te hoeven doen? In mijn opinie verraden ze zowel hun geloof, hun land en hun messias! Of heb ik iets niet goed begrepen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.