‘King Bibi’ – Benjamin Netanjahoe vereeuwigd op de omslag van Time Magazine [in beeld]


‘King Bibi’ featured on cover of Time Magazine

door Yitzhak Benhorin [http://www.ynetnews.com/]

Het beroemde Amerikaanse Time Magazine heeft zijn hoofdartikel voor de uitgave van 28 mei a.s. gewijd aan Benjamin Netanjahoe, de premier van Israël. Wat meer is, Time heeft op zijn voorpagina een zwart-wit foto gepubliceerd van de premier onder de titel “King Bibi” met als ondertitel “Hij heeft Israël veroverd, maar zal Netanjahoe thans vrede stichten – of oorlog?” [origineel: “King Bibi – He’s conquered Israel, but will Netanyahu now make peace – or war?“]

Achter de hoofdtitel in het artikel “Bibi’s choice” beschrijft de auteur Richard Stengel de onwrikbare politieke figuur van Netanjahoe, schrijvend dat “hij klaar staat om de langs regerende premier van Israël te worden sinds David Ben-Goerion, de stichter van Israël. Hij heeft geen nationale rivaal. Zijn waarderings quota ligt op ruw geschat 50 procent, dat een record is van alle tijden.”

Nochtans, merkt Stengel op, staat de eerste minister voor moeilijke beslissingen in zijn inspanningen om de veiligheid van Israël in de toekomst te verzekeren. “Om een historisch figuur te willen zijn, moet men geschiedenis schrijven. Nu zullen wij te weten komen wat de koning werkelijk gelooft. Is hij een staatsman of een politieker, een bouwer of een generaal, is hij de Israëlische leider die eindelijk vrede kan maken met de Palestijnen of de persoon die een potentieel rampzalige eenzijdige aanval op Iran lanceert?”

In de online blog van het tijdschrift, die het artikel uitvoerig beschrijft, wordt Netanjahoe beschreven als een controversiële eerste minister, van wie zijn recentste daad, de vorming van een brede regeringscoalitie met de Kadimapartij, getuigt van zijn politieke schranderheid. De belangrijkste kwestie waarover de auteur zich zorgen maakt is of de versterkte politieke positie van Netanjahoe hem tot de Israëlische leider zal maken die eindelijk vrede zal sluiten met de Palestijnen. “De vraag luidt of hij een gevangene van die geschiedenis is of een nieuw verhaal kan schrijven”, schrijft Stengel eraan toevoegend dat Netanjahoe “een coalitie regeert die niet zal barsten of in elkaar zal storten wanneer hij onderhandelingen begint”.

Hij zal niet meer over zijn schouder moeten kijken. Hij zal geen verkiezingen moeten houden telkens wanneer er ergens een druppel van een hoed valt. Hij heeft dat vóórdien moeten missen en het geeft hem ruimte om te manoeuvreren en ruimte tot compromis. “Met zijn kogelvrije meerderheid, heeft hij een kans om zichzelf in een historische figuur te veranderen waarnaar hij altijd verlangt heeft om dat te zijn. Hij is, zoals sommige commentatoren hem een bijnaam hebben gegeven, de Koning van Israël geworden”, schrijft Stengel.

Videoclip: The making of King Bibi

5 gedachtes over “‘King Bibi’ – Benjamin Netanjahoe vereeuwigd op de omslag van Time Magazine [in beeld]

 1. Laten we maar hopen dat hij hierdoor niet hoogmoedig wordt, maar net als koning David een premier naar Gods hart mag zijn

  Like

 2. “But will he now make peace or war”

  Het hangt niet van Israel of Netanyahu af, maar van de bloeddorstigen rondom dit ministaatje die alleen maar willen vermoorden. Laat Netanyahu standvastig blijven want Israel is een soevereine staat. Geen duimbreed toegeven!

  Like

 3. De foto op de Times omslag is niet zijn meest voordelige foto! Maar daar zit natuurlijk tactiek achter: alsof hij de agressor is.

  Like

  1. Ja, vind ik ook. Zo zwart-wit ziet hij er wel dreigend uit. Dat zal ook wel het opzet van Time Magazine zijn geweest.

   Anderzijds drukt het plaatje wel vastberadenheid uit en dat kan dan weer een waarschuwing zijn aan het adres van alle Israëlbashers, Arabieren en Iranezen: “Don’t mess with Israël!” (Speel niet met Israël) 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.